Ota talteen BSCW-aineistosi viimeistään 31.5.2013!

Ota omat BSCW:ssä olevat aineistosi talteen tämän ohjeen mukaisesti. Voit katsoa myös ohjevideon.

1. Kirjaudu BSCW:n osoitteessa http://bscw.helsinki.fi/

2. Valitse Home-alueeltasi (rastittamalla) ne kansiot tai yksittäiset sisällöt, jotka haluat talteen. Voit valita kerralla vaikka kaikki aineistosi tai tehdä arkistoinnin kansio/kurssi kerrallaan.

Huom. jos viet aineistoja Moodleen, kannattaa tehdä kurssikohtainen arkistointi (yksi kansio yhteen arkistopakettiin). Muista myös, että Moodlessa tiedostoille on maksimikokorajoitus 20MB eli paljon aineistoja sisältävän kurssin arkiston voi joutua pilkkomaan pienempiin kokonaisuuksiin. Voit kokeilla ensin ottaa koko kurssin arkiston ja tarkistaa omalle työasemalle tallentamisen jäljeen tiedoston koon (vaiheen 4 jälkeen).

3.  Valitse “Archive” ja tallenna zip-paketti omalle työasemallesi. Jos archive-nappi ei näy käyttöliittymässäsi, katso sivun alareunasta lisäohje.

Jos sinulla on runsaasti aineistoja BSCW:ssä, paketin muodostuminen voi kestää hetken. Odota rauhassa.

4.  Saat näin helposti talteen BSCW Home-alueellasi olevat sisällöt (kansiot tiedostoineen ja linkkeineen). Huom. erityissisällöt, kuten BSCW-kalenterimerkinnät eivät tallennu arkistoon. Keskustelualueen viestit tallentuvat tekstitiedostoina. Jokainen keskusteluketju näytetään erillisenä tekstitiedostoina. Tärkeät keskusteluketjut voi myös arkistoida erikseen (esim. tulostamalla keskusteluketjut suoraan pdf-tiedostoon, jolloin niiden puumainen rakenne näkyy ja viestit ovat edelleen lukukelpoisia).

Arkisto-paketti on helppoa liittää myös osaksi Moodle-kurssia, jos aineistoa tarvitaan vielä opetuksessa. Arkisto-paketin voi esim. purkaa Moodlekurssin aineistokansioon (edellyttää, että käyttäjällä on opettajaoikeudet Moodle-kurssilla). Luo Moodle-kurssillesi uusi kansio (Lisää aineisto > Kansio) ja tuo siihen tallettamasi BSCW-Zip-tiedosto. Valitse tiedoston asetuksista “Pura” ja Tallenna muutokset. Huom. Moodlessa on tiedostoille 20MB kokorajoitus eli zip-paketti ei saa olla tätä suurempi (tai se pitää tuoda osissa).

Mitä tehdä, jos “archive”-painike ei näy valikossa?

Tällöin sinulla on päällä BSCW:n suppea näkymä. Ota kaikki toiminnot käyttöön näin:

1. Avaa Options ylävalikosta

2. Valitse Level: Expert

Nyt kaikki toiminnot, myös arkistointi, on käytössäsi.

Mitä tehdä, jos arkistointi ei onnistu?

Jos yrität arkistoida kerralla massiivisen suuria määriä kerralla, ei arkistointi välttämättä onnistu suoraan. Tällöin kannattaa arkistoida aineistot pienemmissä osissa – alakansio/teema kerrallaan.

Jos opiskelijat on poistettu esim. vanhan kurssin jäsenlistasta (member) ei hänen jakamiaan aineistoja saa enää mukaan arkistoon (tiedostoa ei saa avattua BSCW:ssä, sen otsikko näkyy harmaalla). Tästä tulee kuitenkin arkistoinnin yhteydessä aina erillinen lista (tiedostot, joita ei voida arkistoida). Tämä johtuu BSCW:n perusajatuksesta ryhmätyövälineenä, jossa jokainen jäsen päättää itse, mitä muille jakaa. Näin ollen, jos jäsen poistuu/poistetaan kurssin BSCW-tilasta, myös hänen lisäämiensä aineistojen jako päättyy siihen.

Ongelmatilanteissa, ota yhteys atk-oppimisymparistot (ÄT) helsinki.fi