Tiedote tutkimustuloksistamme

Tiedote on julkaistu Helsingin yliopiston sivuilla.

Nuor­ten syr­jäy­ty­mi­sen syyt ovat sy­väl­lä yh­teis­kun­nan ra­ken­teis­sa – tut­ki­jat pi­tä­vät yk­si­lö­kes­keis­tä lä­hes­ty­mis­ta­paa on­gel­mal­li­se­na

12.6.2019
Yhteiskunnasta syrjäytyneiksi määriteltyjen nuorten ongelmia pyritään korjaamaan lyhytkestoisin ratkaisuin. Tutkijat peräänkuuluttavat rakenteellisia muutoksia ja pitkäkestoista rahoitusta.

Eri lähtökohdista tulevia nuoria määritellään helposti syrjäytyneiksi ja haavoittuviksi ja heihin kohdistetaan suomalaisessa yhteiskunnassa hyvin monenlaisia toimenpiteitä ja tukijärjestelmiä. Lyhytkestoisten koulutusta, ohjausta, valmennusta ja kuntoutusta tarjoavien tukijärjestelmien määrä on viime aikoina kasvanut.

– Tulostemme perusteella toimenpiteet ja tukijärjestelmät voivat kuitenkin olla myös ongelmallisia, sanoo Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kristiina Brunila.

Brunila on ryhmineen tutkinut tukijärjestelmiä ja niiden toiminnan laajempia seurauksia ja yhteyksiä viimeisten kahden vuoden aikana Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa Nuorten tukijärjestelmät haavoittuvuuden eetoksessa (2017–2021).

Kat­se yk­si­lös­tä yh­teis­kun­nan ra­ken­tei­siin

– Tutkimustuloksemme tuovat esille, että tukijärjestelmien ja niissä esiintyvien käytäntöjen välityksellä nuorten elämäntilanteisiin liittyvät haasteet näyttäytyvät ongelmina. Nämä ongelmat liitetään nuorten henkilökohtaisiin, persoonaan ja olemukseen liittyviin puutteisiin ja vajaavaisuuksiin, jolloin yksilö tulee usein määritellyksi jollain lailla riittämättömäksi, Kristiina Brunila sanoo.

Tuki saattaa muuttua ongelmanratkaisuksi, joka ei kuitenkaan palvele nuoren omia toiveita tai vahvista nuoren toimijuutta ja osallisuutta. Nuoret ja heidän kanssaan työskentelevät esittävät myös kriittisiä näkökulmia tukijärjestelmiä kohtaan, mutta lopulta joudutaan tekemään sitä, mihin saadaan rahaa.

– Tutkimushankkeemme tuloksia voi ymmärtää laajemmin markkinatalouteen liittyvän yksilöllistymiskehityksen syvenemisenä. Siinä yhteiskunnalliset ja sosiaaliset ongelmat ja vastuu nähdään yksilöllisten valintojen ja toimien kautta. Hankkeessamme katse käännetäänkin yksilöistä yhteiskunnallisiin järjestelmiin, ja palataan tarkastelemaan niitä poliittisia toimia sekä laajempia käytäntöjä, jotka ensisijaisesti tuottavat eriarvoisuutta, Brunila kuvaa.

Projektin tutkimustulokset nostavat esiin useita ongelmia:   

  1. Näyttää siltä, että koulutus- ja sosiaalipolitiikassa nuorille tarjoutuu ristiriitaisia tai mahdottomia positioita: nuorilta vaaditaan oikeanlaista aktiivisuutta, vastuullisuutta ja osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan ja keskusteluun, mutta samalla nuoria pidetään passiivisina, epäkypsinä ja tietämättöminä.
  2. Nuoria aikuisia ja heidän toimintaansa säädellään niukkojen resurssien kautta. Samaan aikaan tukijärjestelmät tarjoavat heille valinnanvapauteen ja yrittäjyyteen kannustavia toimenpiteitä, jotka ovat kytkeytyneet byrokratiaan, yksityisiin yrityksiin ja kolmannen sektorin toimintaan.
  3. Erityisesti nuoriin kohdistetaan julkisessa keskustelussa huoli poliittisesta passiivisuudesta ja syitä tälle etsitään usein yksilöistä. Nuoria nähdään vaivaavan kiinnostuksen puute, vähäinen tietämys politiikasta ja yhteiskunnasta, heikot kyvyt ja kompetenssit osallistua demokraattiseen keskusteluun sekä välinpitämättömyys yhteisiä asioita kohtaan. Koulujen demokratiakasvatuksessa tulisikin sitoutua sellaisiin periaatteisiin, jotka tukevat demokraattista toivoa, jossa vallitseva epäoikeudenmukainen ja eriarvoistava yhteiskuntajärjestys ei näyttäydy välttämättömänä.
  4. Maahan muuttaneille nuorille aikuisille tarjotaan kotoutumiskoulutuksissa suomen kielen opintojen ohella uudelleenkouluttautumista ja erilaisten tietojen ja taitojen opiskelua, joiden ajatellaan olevan työllistymisen takeena. Työllistymistä pidetään nuorten kotoutumisen ensisijaisena mittarina, jolloin muut merkitykselliset tekijät sivuutetaan. Työttömyyden puolestaan ajatellaan johtuvan yksilöllisistä tekijöistä, vaikka todellisuudessa maahan muuttaneet nuoret kohtaavat työelämään pyrkiessään usein syrjintää ja rasismia.
  5. Suomessa on nähtävissä globaali trendi, jossa loppuvuodesta syntyneillä on ikätovereitaan suurempi todennäköisyys saada ADHD-diagnoosi ja siihen määrätty lääkitys. Tutkimuskirjallisuus selittää ilmiötä psykososiaalisena siten, että kouluympäristö vaatimuksineen joko ”laukaisee” ADHD:n yksilössä tai lapsen ”kypsymättömyys” tulkitaan aktiivisuuden ja tarkkaamattomuuden häiriöksi. Katse kääntyy lapseen, ja tarkastelun ulkopuolelle jäävät sen sijaan kysymykset siitä, mitä tämä ilmiö kertoo koulusta ja diagnostisten selitysmallien roolista koulun käytännöissä.

Ai­neis­to­na yli 300 haas­tat­te­lua 

Tutkijat ovat keränneet aineistoa tutkimukseen eri puolilla Suomea koulutusorganisaatioissa, vankiloissa, etsivän nuorisotyön piirissä, valmentavassa koulutuksessa, ohjaavissa, kuntouttavissa ja kotouttavissa ohjelmissa, nuorten työllisyyttä ja koulutukseen hakeutumista tukevissa palveluissa sekä lyhytkestoisissa projekteissa.

Kaikkiaan yli 300 haastattelua on tehty eri lähtökohdista tulevien ja pääasiassa koulutuksen ja työelämän ulkopuolella toimivien nuorten ja heitä auttavien työntekijöiden kanssa.

Tutkimusaineistoon kuuluu myös poliittista ohjausta koskevia dokumentteja, tilastoja ja mediaesityksiä.

Lisätietoja

Projektin johtaja Kristiina Brunila, puhelin 050 310 9827, kristiina.brunila@helsinki.fi

Welcome to the reading group-workshop “Racism, Mental Health and Education”

Tervetuloa CoSupport-hankkeen ja AGORA-tutkimuskeskuksen järjestämään ”Haavoittuvuus/Vulnerability” lukupiiri-workshopiin, jossa ensimmäisellä kerralla on aiheena rasismi, mielenterveys ja koulutus.

Tapaaminen järjestetään torstaina 6.6.2019 klo 9-11 Bean There Caféssa (Pengerkatu 9). Lukupiirin kielinä toimivat suomi ja englanti.

Tapaamisen alustajina toimivat CoSupport-hankkeen tutkijatohtori Tuuli Kurki ja tutkimusavustaja Venla Järvensivu. Vierailijaksi ensimmäiselle kerralle on kutsuttu terapeutti, aktivisti ja yhdenvertaisuusasiantuntija Michaela Moua, jonka puheenvuoro johdattelee tapaamisen tematiikkaan.

Lukupiiriin osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista, mutta toivomme osallistujien lukevan tapaamiselle valitut tekstit etukäteen yhteisen keskustelun tueksi.

Phoenix, Ann (2009) De‐colonising practices: negotiating narratives from racialised and gendered experiences of education, Race Ethnicity and Education, 12:1, 101-114, DOI: 10.1080/13613320802651053, https://www.researchgate.net/publication/248970759_De-Colonising_Practices_Negotiating_Narratives_from_Racialised_and_Gendered_Experiences_of_Education

Tolonen, Ruut (2019) Häpeää, itsesyytöksiä, masennusta – toistuvan rasismin vaikutuksen mielenterveyteen voivat olla vakavat, Maailman kuvalehti, 24.4.2019 https://www.maailmankuvalehti.fi/2019/4/pitkat/hapeaa-itsesyytoksia-masennusta-toistuvan-rasismin-vaikutukset-mielenterveyteen

Lukupiiri-workshop on osa CoSupport-hankkeen https://blogs.helsinki.fi/cosupport/ ja AGORA -tutkimuskeskuksen https://blogs.helsinki.fi/agora-sje/ järjestämiä ”Haavoittuvuus/Vulnerability” lukupiirejä, joissa tulevina teemoina ovat esimerkiksi psy-tieteenalat ja psykopolitiikka, globaalin mielenterveyden dekolonisointi sekä koulutuksen psykologisoituminen ja terapisoituminen.

************

Welcome to “Haavoittuvuus/Vulnerability” reading group-workshop organised by the CoSupport project and AGORA research centre and its first joint session focusing on racism, mental health and education.

The session will be on Thursday 6 June 2019 at 9-11am in Bean There Café (Pengerkatu 9). The languages of the reading group-workshop are Finnish and English.

Moderators of the session are CoSupport project’s postdoctoral researcher Tuuli Kurki and research assistant Venla Järvensivu. Our visitor for this session is therapist, activist and equality expert Michaela Moua whose talk will steer the conversation to the topic.

Participation in the session does not require registration, but we hope that the participants will read the selected texts in advance to support the joint discussion.

Phoenix, Ann (2009) De‐colonising practices: negotiating narratives from racialised and gendered experiences of education, Race Ethnicity and Education, 12:1, 101-114, DOI: 10.1080/13613320802651053, https://www.researchgate.net/publication/248970759_De-Colonising_Practices_Negotiating_Narratives_from_Racialised_and_Gendered_Experiences_of_Education

Tolonen, Ruut (2019) Häpeää, itsesyytöksiä, masennusta – toistuvan rasismin vaikutuksen mielenterveyteen voivat olla vakavat, Maailman kuvalehti, 24.4.2019 https://www.maailmankuvalehti.fi/2019/4/pitkat/hapeaa-itsesyytoksia-masennusta-toistuvan-rasismin-vaikutukset-mielenterveyteen (in Finnish only)

This session is part of Vulnerability-reading group-workshops organised by CoSupport project https://blogs.helsinki.fi/cosupport/ and AGORA research centre https://blogs.helsinki.fi/agora-sje/ on the ethos of vulnerability, psy-disciplines and psychopolitics, decolonising global mental health and psychologisation and therapisation of education.