Verkkoarkisto avattu yleisökäyttöön!

Kansalliskirjastossa avattiin tänään suomalainen verkkoarkisto, jonne tallennetaan suomalaista netistä kerättyä aineistoa. Virallisen avauksen suoritti kansanedustaja Jyrki Kasvi. Tähän mennessä Kansalliskirjasto on tallentanut verkosta kaikkiaan 131 miljoonaa tiedostoa.

Aineistossa on mm.

  • 77,2 miljoonaa html-tiedostoa
  • 41,3 miljoonaa kuvatiedostoa
  • 2,2 miljoonaa pdf-tiedostoa
  • 270 000 äänitiedostoa
  • 90 000 videotiedostoa

Kansalliskirjaston asiakkaat voivat käyttää verkkoarkistoa Unioninkadulla sijaitsevan päärakennuksen tiloissa tarkoitukseen erikseen varatuilla työasemilla. Aluksi asiakaskäytössä on vain yksi työasema, mutta seuraavat kaksi avataan jo alkukesästä.  Palvelu laajenee myöhemmin myös maan muiden vapaakappalekirjastojen, Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ja Eduskunnan kirjaston asiakaskäyttöön.

Eli tervetuloa Unioninkadulle! Ikävä kyllä aineistoa ei lain mukaan voida näyttää kuin paikan päällä, mutta onhan se toisaalta ymmärrettävää, ettei Kansalliskirjasto voi uudeelleenjulkaista toisten sivuja. Lähiaikoina avoimeen käyttöön avautuu hakemisto, josta voi kotoakin tarkistaa onko tietty sivu arkistoitu, ja milloin, pistän osoitteen aikanaan tännekin.

Lisätietoja: http://www.kansalliskirjasto.fi/kokoelmatjapalvelut/digitaalisetkokoelmat/verkkoarkisto.html

—–

(Päivitys klo 15:28) Jyrki Kasvin avajaispuhe on osoitteessa http://www.kasvi.org/index.php?7493

2 thoughts on “Verkkoarkisto avattu yleisökäyttöön!

Comments are closed.