Historialliset kartat 2.0

Tässäpä vaihteeksi ihan oikea web 2.0 -hengessä toteutettu verkkopalvelu.

Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitos on julkaissut verkossa dosentti Heikki Rantatuvan mukaan nimetyn karttakokoelman, joka löytyy osoitteesta http://www.vanhakartta.fi.

Jyväskylän yliopiston käyttämän Plone-sisällönhallintajärjestelmän päälle rakennettu palvelu on itseasiassa tyylipuhdas mash-up, sillä itse kuvatiedostot ja niiden kuvailutiedot sijaitsevat yliopiston DSpace-pohjaisessa JYX-julkaisuarkistossa (https://jyx.jyu.fi/). JYX:in sisältämien karttojen lisäksi palvelussa hyödynnetään myös Google Maps -palvelun tarjoamia moderneja karttoja. Lisäksi palvelussa on interaktiivisia ominaisuuksia, sillä se tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden karttojen kommentointiin ja myös omien karttojen lisäämiseen.

Palvelun julkistaminen on saanut osakseen runsaasti huomiota sekä erilaisilla nettifoorumeilla että myös perinteisessä mediassa. Palvelun rakentamisesta vastanneen sovellussuunnittelija Joonas Kesäniemen mukaan tämä on näkynyt palvelun käyttöluvuissa ja myös ajoittaisina kapasiteettiongelmina, joista kuitenkin päästään eroon, kunhan käytön määrä vähitellen tasaantuu.