Ranska sijoittaa kulttuuriperinnön digitointiin

Parin päivän takaisten uutisten mukaan Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on luvannut osana laajempaa elvytyspakettia yhteensä 4,5 miljardia euroa laajakaistayhteyksien kehittämiseen ja ranskalaisten kulttuuriaineistojen digitointiin.

Kirjastojen, museoiden ja arkistojen aineistojen digitointiin on luvassa 750 miljoonaa euroa. Siihen nähden, että esim.  Bibliothèque Nationale de Francen digitointibudjetti oli vielä jokin aika sitten viisi miljoonaa euroa vuodessa, kyseessä on valtavan suuri summa. Tavoitteena on se, että Ranska voi näin säilyttää otteen omaan kulttuuriperintöönsä, sen sijaan että digitointi tehtäisiin esim. Googlen sanelemilla ehdoilla.

Kyynisemmälle tarkkailijalle tulee väistämättä mieleen, olivatko Bibliothèque Nationale de Francen loppukesästä julkistetut suunnitelmat Google-yhteistyöstä (ks. aiempi merkintä “Ranskan kansalliskirjasto Googlen kelkkaan?“) alunperinkin tarkoituksellinen provokaatio, jolla pyrittiin manipuloimaan kansalaisten ja päätöksentekijöiden reaktioita toivottuun suuntaan. Kuten saattoi arvata, uutinen herätti Ranskassa suuren kohun, joka johti lopulta siihen, että suunniteltu yhteistyösopimus on jäänyt allekirjoittamatta.

Nyt luvattu rahoitus ei kuitenkaan sulje pois sitä mahdollisuutta, että ranskalaiset muistiorganisaatiot voisivat tehdä yhteistyötä myös Googlen kanssa.  Sarkozyn linjausten mukaan paketin tavoitteena on muutenkin kannustaa julkisen ja yksityisen sektorin välistä yhteistyötä.

Näin suomalaisesta näkökulmasta digitointiin esitetyt summat kuullostavat huimilta. Toisaalta tuntuu todennäköiseltä, ettei noin suurten summien kuluttaminen yhtäkkiä järkevästi suju Ranskassakaan ihan tuosta noin vain ilman ongelmia.

Vaikka myös täällä Suomessa  on toki tänä vuonna saatu lyhytaikaista elvytysrahaa kulttuuriperinnön digitointiin, tuntuu kuitenkin utopistiselta ajatella, että tällainen teema nousisi näin näkyvästi esille eturivin poliitikkojemme puheenvuoroissa. Olemme ehkä liiaksikin tuudittautuneet siihen, että poliittinen keskustelumme  keskittyy joko  tuottavuuden ja kansainvälisen kilpailukyvyn kohentamiseen tai sitten viimeaikojen tapaan lautasiin ja lautakasoihin.

Lähteet: