Tietosuoja-asetus tulee…

Louhos. Suomen Teollisuuslehti, 15.03.1899, nro 6, s. 5

Louhos. Suomen Teollisuuslehti, 15.03.1899, nro 6, s. 5 http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/1120735/articles/1933629?page=5 Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot

OKM:n Tatti-työryhmä työskentelee tällä hetkellä ja pohtii EU:n tulevan tietosuoja-asetuksen käsittelyä Suomessa. Hyvän esityksen työstä löytää tästä kalvosetistä (ppt) , jossa esiteltiin tietosuoja-asetuksen soveltamista koulutuksen ja tutkimuksen toimialalla 15.12.2016.

Yliopistopuolella on jo ollut oma kyselykierros,  mutta kulttuuriperintöorganisaatiotkin voivat vielä tässä esivaiheessa kerätä ajatuksia tai esimerkkejä tietosuoja-asetukseen liittyen. Vastaa täällä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/76556/lomake.html  ennen 25.1. Työ jatkuu ja vaikka nyt ei kerkeisikään kommentoida, niin onnistunee sekin varsinaisen lausuntokierroksen alkaessa joskus keväämmällä, kunhan työ on edistynyt Tatissa pidemmälle ja paikalliset erikoisuudet on huomioitu.

Tietosuojavaltuutettu kirjoitti joulukuulla parista tapauksesta jotka näyttävät jo suuntaa tietosuoja-asetuksessa, jossa yksilölle annetaan enemmän mahdollisuuksia. Toisaalta jonkinlaista ymmärtämystä historialliseen ja tilastolliseen tutkimuskäyttöön on. Lisäksi voitaisiin luottaa hyviin tieteellisiin käytäntöihin ja esimerkiksi tiedonlouhinnassa tavoite onkin jättää algoritmit lukemaan suuria testiaineistoja ja löytää niistä kokonaisuuksia. Aineistoa käsitellään ja prosessoidaan uusin tavoin, joilla voidaan ymmärtää tai varmistaa onko asiat puhtaan datan perusteella niinkuin aina on luultu.