Peducan fuksisitsit 16.10.2013

Peducan fuksisitsit lähestyvät jo hurjaa vauhtia! Monille tulevat sitsit ovat elämänsä ensimmäiset, kun taas jotkut ovat ehkä päässeet kokemaan sitsien ihmeellisen maailman jo aiemmin. Mutta nyt pääsette kaikki kokemaan Peducan fuksisitsit kaikessa loistossaan! Ennen innokasta sitsausta on hyvä hieman kertoa sitseistä ja sitsauskulttuurista. 

Sitsit, eli akateeminen pöytäjuhla, sisältävät sekoituksen sekä eteläistä että läntistä ylioppilatraditioita (Saksassa ”sitz”, Ruotsissa ”sits”) (Jalositsikirja, 2007). Tarjolla sitseillä on usein kolmen ruokalajin illallinen juomien kera, jota nautitaan kun laulamiselta ehditään. Eli sitseillä yhteislaulut (juomalaulut) kuuluvat perinteisesti tiiviisti sitsiohjelmaan. Myös muuta ohjelmaa pääsee seuraamaan, kun sitä illan aikana muodostuu. Jokaiselle sitsaajalle on nimetty oma istumapaikka, joka selviää juhlapaikalla pöydällä olevista nimikylteitä. Ihannetilanne olisi, että joka toinen istuja olisi nainen ja joka toinen mies, mutta tämä tuksin koskaan toteutuu Peducan tai AKK:n sitseillä. 

Sitseillä tärkeä rooli on sitsimestarilla, joka jakaa puheenvuorot ja määrittelee illan ohjelman kulun. Puheenvuoroja pyydetään illan aikana sitsimestarilta, samoin laulutoiveet esitetään hänelle puhutellen sitsimestaria asiaan kuuluvalla tavalla. Kesken yhteislaulujen tai puheenvuorojen ei saa syödä eikä juoda tai puhua vieruskaverin kanssa, tämä kannattaa pitää mielessä koko illan ajan!

Epäasiallisesta käytöksestä sitsimestarilla on oikeus ja velvollisuus jakaa rangaistuksia sitsaajille, jos heitä on syytä epäillä sääntöjen rikkomisesta. Rangaistuksena voi olla anteeksipyyntölaulu ”rikoskumppanin” kanssa tai improvisointu esitys sitsi-iltaa piristämään. Pöytäseurueella on velvoite ilmiantaa temppuileva vierustoveri sitsimestarille!

Näitä rangaistuksia on turha alkaa stressaamaan jo nyt, ne toteutetaan kuitenkin hyvällä maulla ja leikkimiellä, huumorilla höystettynä. Sitseillä tunnelma ei ikinä ole tiukka tai kireä, eikä ketään ole tarkoitus asettaa nolauksen tai naurun alaiseksi! Sitsien tarkoituksena onkin viettää hauska ilta hyvän ruoan ja juoman parissa nauttien toistemme mahtavasta seurasta!

Joten kaikki lämpimästi tervetuloa ensi viikolla 16.10. kohti Otaniemeä ja Smökkiä ja koko syksyn odotettuja Peducan fuksisitsejä!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *