Tutkijapiirin vuoden 2012 tapahtumat

Tutkijapiiri päättää vuotensa pikkujouluihin keskiviikkona 5.12. Vuoden aikana järjestettiin yhteensä peräti 22 tapahtumaa, joihin sisältyi 11 esitelmäkertaa, 3 keskustelutilaisuutta, 4 vierailua, tiederetriitti, kesäkoulu ja posterisessio, sekä tutkijapiirin perinteinen vuosijuhla.

ke 5.12. Kvanttitietokonepikkujoulut
Tutkijapiiri päättää syyskautensa tutkijapiiriläisten Markus Haurun ja Stefan Richterin katsauksella kvanttitietokoneisiin. Tutkijapiiri viettää samalla pikkujouluja ja esityksen lomassa on tarjolla glögiä ja pipareita.

pe 23.11. Vierailu Loviisan ydinvoimalaan
Tutkijapiiri vieraili Fortumilla Loviisan ydinvoimalassa, jossa tutustuttiin ydinvoimalatekniikkaan esitelmän ja aiheesta virinneen keskustelun pohjalta ja vierailtiin ydinjätteen varastointitarkoituksiin rakennetussa luolassa sekä voimalan hallinta- ja valvontasimulaattorissa.

ke 14.11. Tutkijapiirin posterisessio
Tutkijapiirin posterisessioon osallistui kuusi tekijää viidellä posterilla, joita esiteltiin vierailijoille kaksituntisen posterisession ajan. Parhaan posterina palkittiin Otto Hannukselan ja Taneli Prittisen theremin-soitinta käsittelevä Musiikkia käsiä heiluttamalla -posteri.

pe 9.11. Vierailu Otaniemeen kaiuttomaan huoneeseen ja akustiikan laboratorioon
Tutkijapiiri vieraili Otaniemessä Aalto-yliopiston akustiikan ja signaalinkäsittelyn laitoksella, jossa laboratorion työntekijä Henna Tahvanainen kertoi akustiikan uusista tutkimuskohteista ja esitteli kaiuttoman huoneen, jossa mittauksia tehdään.

to 4.11. Kuinka posteri ja tiivistelmä laaditaan -teemakokoontuminen
Torstaina 1.11 perehdytään konferenssiposterin ja -tiivistelmän laadintaan Szabolcs Galambosin johdolla. Tapaaminen järjestetään Physicumin salissa E205 klo 14-16.

to 18.10. Geofysiikan tutkimusta
Tutkijapiiriläiset, geofysiikan pääaineopiskelijat Katriina Juva ja Tommi Vuorinen pitivät yleistajuisen esitelmän geofysiikan eri osa-alueista ja esittelivät omaa tutkimustaan. Tämän jälkeen tutkijapiiri vieraili laitoksella sijaitsevassa kiinteän maan geofysiikan tutkimuslaboratoriossa.

ti 9.10. Laskennallista fysiikkaa
Laskennallisen materiaalitieteen professori Kai Nordlund ja hänen ryhmässään työskentelevä tutkijapiiriläinen Riikka Ruuth kertoivat näkökulmiaan tietokonefysiikkaan ja puhuen mm. atomisimulaatio-ohjelma Parcasista.

to 4.10. Vierailu puhdaslaboratorioon
Tutkijapiiri suoritti vierailun HIP:n (Helsinki Institute of Physics) puhdaslaboratorioon. Tapaamisessa kuultiin yleisesitelmä puhdaslaboratorion toiminnasta ja päästiin sisään itse laboratorioon – unohtamatta pukeutua puhdaspukuihin.

ti 25.9. Kosmologian professori Kari Enqvist
Syksyn ensimmäisenä tapaamisena järjestettiin keskustelutilaisuus tieteen popularisoinnista ja eri yleisöjen huomioimisesta. Tapaaminen veti salin täyteen ja keskustelu pysyi vilkkaana. Uutena konseptina kehiteltiin muun muassa tutkijapiiriläisten populaariesitelmiä.

pe 14.9. Kesätyöesitelmiä Fysikaalisten tieteiden esittely -kurssilla
Tutkijapiiriläisistä Antti Rantala ja Risto Karinkanta kertoivat kesätöistään fysiikan parissa.

ma 28.5 – to 31.5. Kosmologian kesäkoulu
Vuoden 2012 kesäkoulun aiheena oli kosmologia ja tapahtumapaikkana Nuuksion Solvalla Espoossa. Tapahtuman omat sivut löydät täältä

pe 11.5 – su 13.5. Tiederetriitti
Tutkijapiirin ensimmäinen tiederetriitti suuntasi Hämeenlinnaan tutkijapiirin entisen vetäjän maisteri Otso Huuskan residenssiin 11.-13.5.2012.

pe 4.5. Galaksien synty ja kehitys
Tähtitieteen apulaisprofessori Peter Johansson esitteli galaksien syntyyn ja kehitykseen liittyvää dynamiikkaa ja tähän liittyviä tutkimusmetodeja kuten numeerisia simulaatioita.

to 26.4. Tiedetoimittaja Anne Liljeström
Tiedetoimittaja ja tähtitieteilijä Anne Liljeström puhui tiedeuutisoinnista ja tieteen kansantajuistamisen tärkeydestä. Esitelmän ohessa syntyi keskustelua tutkijan mahdollisuuksista ja velvollisuuksista kertoa tutkimuksestaan ja luoda ymmärrettävä ja totuudenmukainen kuva tieteestä ja sen tekemisestä.

ti 3.4. Tee-se-itse -tutkimuksia: tule kuulemaan neuroverkoista ja kaiuttimista
Tapaamisessa kuultiin opiskelijoiden itse suunnittelemista tutkimusprojekteista. Puhumaan saapuivat Ari-Pekka Honkanen, joka kertoi mallinnuksistaan neuroverkkojen ja niiden evoluution parissa, sekä Juha Pentikäinen, joka esitteli kehittelemiään kaiuttimia ja muita elektroniikan laboratorioissa tekemiään kojeita.

ma 26.3. Outoja sääilmiöitä
Ilmatieteen laitoksen operatiivisen sääpäivystysryhmän johtaja Ari-Juhani Punkka saapui kertomaan oudoista sääilmiöistä, muun muassa syöksyvirtauksista.

to 22.3. Tule kuulemaan säieteoriasta
Säieteoriasta gradunsa tehnyt FM Otso Huuska piti aiheesta yleistajuisen esitelmän. Esitelmän aikana kuultiin yleisluontoisen esittelyn lisäksi miksi äärettömyydet kiusaavat fyysikoita, millainen on de Sitter -avaruus ja miten mustat aukot liittyvät hydrodynamiikkaan.

pe 16.3. Millaista on tohtoriopiskelijan arki?
Neljä jatko-opiskelijaa kokoontui kertomaan omasta tutkimuksestaan ja tutkijanuralle päätymisestään. Tapaamisessa oli edustus kosmologian, tähtitieteen, meteorologian ja kokeellisen röntgenfysiikan alalta. Tapahtumassa saatiin yleiskatsaus tutkijanuran vaatimuksista, valmistumisesta ja jatko-opintoihin päätymisestä sekä nykypäivän tutkijan arjesta rennon jutustelun merkeissä.

ke 29.2 Tietojenkäsittelyn opiskelusta ja opetuksesta
Tietojenkäsittelytieteen laitoksen opintoesimies Jaakko Kurhila saapui puhumaan tietojenkäsittelyn opiskelusta ja opetuksesta sivuaineopiskelijan näkökulmasta.

to 23.2. Vierailu HIP:n Ilmaisinlaboratorioon
Tutkijapiiri vieraili HIP:n (Helsinki Institute of Physicsin) Ilmaisinlaboratoriossa Physicumin kolmannessa kerroksessa. Ilmaisinlaboratorio kehittää ilmaisin- ja lukuelektroniikkaa hiukkasfysiikan tarpeista avaruustutkimukseen. Laboratorio on osallistunut mm. CERN:n LHC-kiihdyttimen osien valmistukseen.

ke 8.2. “Valoa nopeammat neutriinot” – Totta vai tarua ja entä sitten?
Tutkijatohtori Mikko Voutilaisen esitelmä valoa nopeammista neutriinoista.

pe 27.1. Tutkijankoulutuslinjan vuosijuhla

This entry was posted in Tapahtumat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *