Categories
Uncategorised

Ensimmäinen kurssikerta

Ensimmäisellä kurssikerralla tutustuimme ohjelmaan nimeltä QGIS. Ohjelma oli minulle täysin uusi, en siis ollut koskaan aikaisemmin käyttänyt tai nähnytkään koko ohjelmaa. Ajatus tutustua täysin uuteen ohjelmaan kahdeksalta aamulla ei ole se kaikista mukavin, mutta tutustuminen sujui jopa melko hyvin.

Ensimmäinen tehtävämme kurssilla oli tuottaa kartta Itämeren alueen valtioiden typpipäästöistä. Kartta oli melko helppo toteuttaa, kunhan seurasi ohjeita. Tehtävää tehdessä tulin myös huomanneeksi hyvin sen, että QGIS ei todellakaan välitä ollenkaan väreistä. Kartan valmis väritys ei nimittäin ollut mitenkään esteettisesti kaunista katsottavaa, onneksi värien muokkaaminen oli kuitenkin melko helppo toimenpide. Kartan tekeminen oli yleisesti hyvää harjoitusta ohjelman perustoimintojen käyttöön.

Ensimmäisen kurssikerran kotitehtävänä oli toteuttaa vapaavalintainen koropleettikartta hyödyntäen Suomen kunnat 2015 -aineistoa. Valitsin aineistoksi kuntien palveluastetta prosentteina kuvaavan aineiston. Kartan laatimen oli aluksi hieman hankalaa, sillä ensimmäisestä kurssikerrasta oli jo melkein viikko aikaa. Viikossa ehtii selvästi unohtaa hyvin asioita. Hetken ohjelman kanssa leikkimisen sekä Moodlen ohjeiden lukemisen jälkeen muistini kuitenkin virkistyi. Tämän jälkeen kartan tuottaminen olikin jo melko helppoa. Myös kartan lisätietojen, kuten legendan ja pohjoisnuolen lisääminen oli vaivatonta.

Kuva 1. Kuntien palveluaste prosentteina, 2015

Kartasta (kuva 1) tuli mielestäni melko onnistunut ensimmäiseksi kartakseni ohjelman avulla. Eri prosenttilukuja kuvaavat värit erottuvat selkeästi toisistaan, tämä helpottaa kartan lukemista. Näin jälkikäteen tosin huomasin, että kuvaan olisi voinut lisätä otsikon sille, mitä kartta esittää.

Ensimmäisen harjoituksen jälkeen ohjelman käytöstä jäi melko positiviinen kuva. Kaikkien työkalujen löytäminen vaatii tosin vähän kärsivällisyyttä sekä parempaa tutustumista ohjelmaan. Ensimmäisen kartan laatiminen toimi siis hyvänä tutustumisena ohjelmaan, mutta kuten Alex Nylander kirjoittaa blogissaan, niin “jos edellä mainitut tehtävät tuntuivat jossain määrin helpoilta, odottanee seuraavilla kurssikerroilla paluu maankamaralle”. Seuraavia kurssikertoja siis odotellessa.

Lähteet:
Nylander, A. (2020) Kurssikerta 1: Kohti QGISiä ja sen yli! Luettu: 21.1.2020
https://blogs.helsinki.fi/alny/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *