Yliopisto-lehti 4/2013: Pieni tila, suuret ajatukset

Alkukevään ajan Helsingin yliopiston uuden Kaisa-kirjaston naapurissa on käynyt kuhina. Yliopisto on rakentanut Vuorikatu 5:een pesää uudenlaiselle yrittäjyydelle yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Yhteisenä päämääränä on seudun elinvoiman vahvistaminen.

Neliöitä on niukasti, mutta ajatukset ovat isoja. Helsinki Think Companyksi nimetty tila on paikka, jossa yliopistolaisten osaaminen ja yrittäjyydestä kiinnostuneet ihmiset, yritykset ja ideat voivat kohdata. Siellä voi kokeilla, erehtyä, kyseenalaistaa, oppia ja kokeilla uudelleen.

Think Companyn kivijalka on yhteisö, jossa osaamisen jakaminen ja monialainen ristipölytys jalostavat ideoita. Ajatuksia voi vaihtaa vaikka yrittäjyyden teema-aamuissa tai bisnesenkelin vastaanotolla. Vuorikadulle voi tulla jalostamaan keskeneräistäkin ideaa.

Kaikista ei tule yrittäjiä, eikä tarvitsekaan. Pitkät työsuhteet ja yksi ura eivät ole tämän päivän todellisuutta. Muuttuvat työmarkkinat edellyttävät uudenlaista ajattelutapaa ja yrittäjämäistä asennetta. Yrittäjän ominaisuudet — luovuus, ennakkoluulottomuus, uskallus ja ongelmanratkaisukyky — auttavat myös työelämässä eteenpäin. Yrittäjyys on yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Arvopohjaisen yrittäjyyden lähtökohtana on yhteiskunnan haasteiden ratkaiseminen. Kun yliopistolainen ryhtyy yrittäjäksi, tärkeänä motiivina on usein halu tarttua yhteisiin ongelmiin. Hyvinvointivaltion tulevaisuuden haasteita ei voida ratkaista vain perustutkimusta parantamalla. Tarvitaan myös tekoja.

Yrittäjyys ei ole uusi asia yliopistolla. Tieteestä toimintaa on yliopistolaisten yrittä­jien verkosto, joka käynnistyi reilu vuosi sitten. Sitä ennen myös tutkimuksen kaupallistaminen, hautomot ja yrittäjyysopinnot ovat olleet osa yliopiston toimintaa. Joissakin akateemisissa ammateissa, esimerkiksi lääkäri- ja juristipiireissä, yrityksen perustaminen on jo pitkään ollut yleistä.

Yrittäjyys kiinnostaa. Maaliskuussa yliopistolaisen yrittäjyyden aktiivit järjestivät Hyvä yritys -viikon, joka keräsi Tiedekulmaan lähes 500 opiskelijaa, tutkijaa, yrittäjää, opettajaa ja alumnia. Eikä tapahtuma jäänyt pelkän puheen tasolle: mentorointi-illan saldona noin sata alumnia ilmoittautui sparraamaan aloittelevia yrityksiä.

Uuden yrittäjyyspesän kannattelijoiden, kaupungin ja yliopiston, tehtävä on luoda mahdollisuuksia ja poistaa esteitä. Se, mitä pesästä syntyy, on sen käyttäjien käsissä. Ovet ovat auki — tervetuloa!

Lue Yliopisto-lehti 4/2013

Neurogaming event on 8th April at Helsinki Think Company

A big warm thank you to all who took part in the Neurogaming event on 8th April at Helsinki Think Company!

Neurogaming pioneer Zack Lynch visited Helsinki early April. He met with colleagues in the field of neurotechnology and gaming as well as others interested in the emerging field of neurogaming. Read more about the event at the new collaboration space Helsinki Think Company and take a look how the topic is getting attention globally.

“Yritystä peliin!” -tapahtuma ma 22.4. ja ke 24.4. klo 14-18

Työelämä ja sen vaatimukset muuttuvat jatkuvasti. Moni nykyinen työpaikka lakkaa olemasta tai sen edellyttämät tiedot ja taidot muuttuvat olennaisesti. Onko akateemiselle aikuiselle muita vaihtoehtoja kuin hanttihommat ja pätkätyöt?

Yrittäjyys on uravaihtoehto, joka antaa ihmiselle vapautta luoda omat sääntönsä ja oman kehityspolkunsa alansa ammattilaisena. Miten akateemista osaamista voi hyödyntää yrittäjänä?Kaksipäiväisessä “Yritystä peliin!” -tapahtumassa perehdytään siihen, miten voit jalostaa omasta osaamisestasi ja kiinnostuksesi kohteista toteuttamiskelpoisen yritysidean.

OHJELMA

Tapahtumassa joukko kiinnostavia akateemisia yrittäjiä (mm. Taitomylly-viestintätoimiston perustaja ja suhdejohtaja Susanna Paloheimo) kertoo oman tarinansa ja vastaa “Yrittäjän piinapenkki” -paneelissa osallistujien kysymyksiin bisneksestä ja yrittäjyydestä. Yrittäjä ja Nokia Siemens Networkilla toimiva Tomi Niskakoski puhuu unelmiensa tavoittelusta ja henkilöstökonsultti Heikki Otsolampi valottaa, miten yrittäjätausta vaikuttaa työllistymiseen tulevaisuudessa.

Keskiviikko 24.4. omistetaan työpajalle, jonka aikana osallistujat visioivat ammatillista tulevaisuuttaan. Työpajan lopuksi sinulla on koossa ainekset oman yrityksen toimintasuunnitelmaan.

KENELLE?

Tapahtumaa suositellaan valtiotieteilijöille, teologeille ja humanisteille sekä yrittäjyysskeptikoille, pöytälaatikkoyrittäjille ja niille, jotka eivät tiedä, ‘mitä haluavat olla isona’.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautumiset sähköpostitse os. essi.ahtola@boardman.fi to 18.4. klo 16 mennessä.

Tapahtuma järjestetään Helsinki Think Companyssa (Vuorikatu 5) maanantaina 22.4. klo 14-18 ja keskiviikkona 24.4. klo 14-18.

Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä etu- ja sukunimesi, oppilaitoksesi, tiedekuntasi, sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi.

Mukaan mahtuu yhteensä 30 opiskelijaa.

Boardmanista: Luennon järjestäjiä ovat Boardman-osaamisverkoston Boardman Seniors ja Boardman Tulenkantajat –ryhmät yhdessä Helsinki Think Companyn kanssa.

Boardman Seniors on ryhmä aktiivisesta työelämästä pois jääneitä liike-elämän vaikuttajia. Boardman Tulenkantajat edustaa kaksikymppisiä akateemisia yrittäjiä ja yrittäjänmielisiä. Boardman-verkoston yhteinen tavoite on kerätä ja jakaa tietoa hyvään omistajuuteen, yrittäjyyteen ja yritysten hallinnointiin liittyen ja edistää hyvinvoivan Suomen kehittymistä hyvinvoivan liike-elämän avulla.

 

Yrityshautoja peräänkuuluttaa riskinottoa

Yrityshautomo Helsinki Business and Science Park Oy:n toimitusjohtaja Tapio Koivu pohtii 12.4. Helsingin Sanomissa valtion yritystukipolitiikkaa.

–         Etukäteen on hyvin vaikea sanoa, mistä löytyy se iso juttu. Kasvua voi löytyä joko perinteisestä teollisuudesta tai joltain neitseelliseltä alalta, josta ei vielä tiedetä mitään. Kun kasvua näyttää syntyvän, hanoja ei pidä vetää turhan aikaisin kiinni, Koivu toteaa.

Lue Helsingin Sanomien koko artikkeli.

Kohtaamispaikka yrittäjyydelle

Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto ovat aloittaneet yrittäjyyttä edistävän yhteistyön perustamalla ydinkeskustaan kohtaamispaikan uudenlaiselle yrittäjyydelle. Helsinki Think Company on yhteisöllinen työtila, jossa opiskelijat, tutkijat ja yrittäjyydestä kiinnostuneet voivat verkostoitua.

Yrittäjyystilan avajaisia vietettiin 9.4. Avajaisissa Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen korosti, että Helsinki Think Company on merkittävä merkkipaalu kaupungin ja yliopiston yhteistyössä.

– Tila mahdollistaa erilaisia kohtaamisia ja ideoiden törmäykset. Näin syntyy uusia avauksia.

Helsinki tarjoaa erinomaisen toiminta- ja kasvuympäristön eri toimialojen yrityksille. Helsinki onkin kasvu- ja start-up-yritysten luvattu kaupunki tällä hetkellä.

– Yhteistyöllä edistetään innovaatioiden kaupallistamista, Pajunen totesi.

Yrittäjyys osaksi yliopistolaista arkea

– Yrittäjyystila poikkeaa muista vastaavista siinä, että tässä Helsingin yliopiston tieteiden valtava kirjo asettuu yrittäjyyden alustaksi. Uudet ajatukset syntyvät vahvan luonnontieteellisen ja syvällisen humanistis-yhteiskuntatieteellisen osaamisen kohdatessa yrittäjähenkisessä ympäristössä, totesi Helsingin yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson.

Yliopistolainen yrittäjyys kytkee yhteen akateemisen tiedon, yhteiskunnan ongelmat ja kannattavan liiketoiminnan. Se on arvopohjaista liiketoimintaa, jota ohjaa halu tehdä yhteiskunnasta ja ympäristöstä eettisesti, ekologisesti ja
taloudellisesti kestävämpi.

Yrittäjyysyhteistyöstä hyötyä molemmille osapuolille

– Helsingin yliopistolla on merkittävä rooli innovaatiokeskuksen ytimessä ja innovatiivisen liiketoiminnan ja kasvun keitaana. Yliopiston avulla pystymme paremmin hyödyntämään kansainvälistä huippuosaamista. Yliopiston rooli on tärkeä myös ulkomaisten osaajien houkuttelijana, Jussi Pajunen muistutti.

Pajunen mainitsi esimerkkinä uudenlaisesta liiketoiminnasta avoimen datan. Helsinki Region Infoshare on eturintamassa tuomassa yritysten jalostettavaksi metropolialueen tietovarantoja, jotka luovat myös tutkijoille ja yhteisöille uusia mahdollisuuksia.

– Pohjoismainen yhteiskuntamalli on tunnettu avoimuudestaan ja meillä on kaikki edellytykset tulla tämän alan johtavaksi osaamiskeskittymäksi. Vain mielikuvitus on rajana.

Helsingin seutu vahvistuu

Yliopiston ja kaupungin yhteistyöllä edistetään metropolialueen kilpailuvalmiuksia sekä entistä kansainvälisempää ja vetovoimaisempaa Helsinkiä. Samalla luodaan työpaikkoja, vahvistetaan seudun kilpailukykyä ja innostetaan yrittäjyystoimintaan myös uusilla aloilla.

Helsinki Think Company on avoinna ma-pe klo 10–18 osoitteessa Vuorikatu 5.

Helsinki Think Company luo yliopistolaista yrittäjyyttä

Vuorikadulla ovensa avannut Helsinki Think Company on ydinkeskustan kohtaamispaikka uudenlaiselle yrittäjyydelle. Se on yhteisöllinen työtila, jossa opiskelijat, tutkijat ja yrittäjyydestä kiinnostuneet voivat verkostoitua.

 

 

 

 

 

 

Helsinki Think Company -yrittäjyystilassa luodaan uudenlaista yrittäjyysyhteisöä ja yliopistolaista yrittäjyyttä, joka kytkee yhteen akateemisen tiedon, yhteiskunnan ongelmat ja kannattavan liiketoiminnan. Sitä ohjaa halu tehdä yhteiskunnasta ja ympäristöstä eettisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpi.

– Yliopistossa on mieletön osaamispotentiaali ja fiksuja ajattelijoita. Haluamme olla mukana innostamassa yliopistolaisia yrittäjyyteen. Lyhyesti sanottuna hyvään ja hynään, tiivistävät opiskelijat Ella Keski-Panula, Katja Meriläinen ja Tiina Juvonen, jotka ovat aloittaneet uuden työnsä Helsinki Think Companyn host-tiiminä.

– Haluan rohkaista erikoisempien sivuaineiden opiskelijoita tuotteistamaan erikoisosaamisensa, toteaa Katja Meriläinen, joka on itse yhdistänyt opinnoissaan käsityötieteen ja yrittäjyyden.

Meriläinen innostaa tulijoita myös kertomaan, millaista toimintaa he tilaan haluavat.

– Ajatuksia ei kannata hautoa yksin. Tuodaan ne rohkeasti esille ja inspiroidaan toinen toisiamme!

Arvopohjaista liiketoimintaa

– Odotan uutta inspiraation lähdettä erityisesti opiskelijapohjaisesti syntyvälle yritystoiminnalle. Lisäksi Helsinki Think Company on uusi paikka, jossa yliopiston huippuosaaminen kohtaa yritysmaailmaa, suurta ja pientä. Tila poikkeaa muista yritystiloista siinä, että Helsingin yliopiston tieteiden valtava kirjo asettuu täällä yrittäjyyden alustaksi. Uudet ajatukset syntyvät vahvan luonnontieteellisen ja syvällisen humanistis-yhteiskuntatieteellisen osaamisen kohdatessa yrittäjähenkisessä ympäristössä, sanoo rehtori Thomas Wilhelmsson.

Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin avaama yrittäjyystila Helsinki Think Company on avoinna arkisin klo 10-18 (Vuorikatu 5). Yhteistyössä ovat mukana myös mm. Helsinki Business and Science Park (HBSP), Helsinki Innovation Services (HIS), IP Finland ja 99Ventures.

Teksti: Karin Hannukainen
Kuva: Ari Aalto
9.4.2013

Lue alkuperäinen uutinen Helsingin yliopiston sivuilta.

YritysHelsingin teema-aamut pyörähtävät käyntiin 16.4. – ilmoittaudu nyt!

YritysHelsingin teema-aamut Helsinki Think Companyssä pyörähtävät käyntiin 16.4. – ilmoittaudu nyt! Rekisteröidy teema-aamuihin http://network.helsinkithinkcompany.fi/

Rekisteröidy: http://network.helsinkithinkcompany.fi