Tehoa työnhakuun -mentoroinnit jalkautuivat Etelä-Pohjamaalle

Elintarviketieteiden Seuran Tehoa työnhakuun -mentorointitilaisuudet jalkautuivat Etelä-Pohjanmaalle. Ensimmäinen mentorointitapahtuma pidettiin Seinäjoella Atrian Itikanmäen toimitiloissa yhteistyössä Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin kanssa maaliskuun alussa.

Ammattikorkeakoulussa bio- ja elintarviketekniikan insinööreiksi opiskelevia ja muutamat Seinäjoen yliopistokeskuksessa (UCS) tutkimuksen parissa toimivat henkilöt saivat rautaisannoksen työnhakuvinkkejä Atrian, Valion, Fresh Servantin, Juustoportin ja Ruokaviraston mentoreilta. Heitä olivat laatujohtaja Seija Pihlajaviita, henkilöstön kehittämispäällikkö Kaija Ketola-Annala ja henkilöstön kehittämisasiantuntija Tytti Isokangas Atrialta, maksuyksikön johtaja Tuomas Rouhunkoski ja lakimies Kirsi-Maria Heinonen Ruokavirastosta, henkilöstöpäälliköt Jukka Lintilä Valiolta, Paula Bodbacka Fresh Servantilta ja Aki Sundell Juustoportilta. Mentorointiin sisältyi paikallisryhmän suunnittelema ja toteuttama ennakkotehtävä, joka oli laatia työhakemus johonkin viidestä mentoriyrityksestä. Opiskelijat saivat tehtävästä henkilökohtaisen palautteen ja tapasivat ryhmissä kaikki päivän mentorit. Niiden jälkeen oli vielä mahdollisuus esittää kysymyksiä mentoreille.

 Opiskelijat toivovat lisää mentorointitilaisuuksia

Mentorointitapahtuman päätteeksi opiskelijoilta pyydettiin palautetta mentoroinnin hyödyistä ja miten he parantaisivat sen toteutustapaa ja sisältöä. Opiskelijoilta kysyttiin myös, ovatko he työskennelleet elintarviketeollisuudessa tai muissa elintarvikealan työpaikoissa sekä miten elintarvikealan yritykset voisivat helpottaa opiskelijoiden työ-, kesätyö- ja harjoittelupaikkojen saantia. Osallistuvien opiskelijoiden mielestä Seinäjoella pidetyn mentorointitapahtuman parasta antia olivat ryhmäkeskustelut mentoreiden kanssa. Yleisistä esityksistä he saivat tietoa yrityksistä ja mentoreiden urapoluista sekä ryhmäkeskusteluista arvokasta tietoa työhakemuksen tekoon ja valmistautumisesta työhaastatteluun. Opiskelijat toivovat, että yritykset markkinoisivat itseään ja työpaikkoja enemmän opiskelijoille ja hyödyntäisivät tässä työssä paremmin myös sosiaalista mediaa. Haastattelukutsu työpaikkoihin olisi heidän mielestään hyvä saada mahdollisimman nopeasti, jottei odotellessa ehdi luvata kesätöihin toiseen paikkaan, vaikka juuri tämä yritys ja tehtävä kiinnostaisi.

Paikallisryhmästä paikallisjaostoksi Pohjanmaalla

Huhtikuussa paikallisryhmä järjestää toisen Tehoa työnhakuun -mentorointitapahtuman Seinäjoella ja tämä tapahtuma on suunnattu Seinäjoen ammattikorkeakoulun agrologi- ja tekniikan opiskelijoille sekä yliopistokeskuksen opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita työllistämään itsensä lähitulevaisuudessa maatalousalalle. Tapahtumassa on koulutustoimijoiden ja Elintarviketieteiden seuran lisäksi mukana MTK-Etelä-Pohjanmaa, Atrian A-Tuottajat ja A-Rehu, MSK Group, Valtra ja Ruokavirasto, joiden asiantuntijat tulevat kertomaan uratarinoitaan ja sparraamaan osallistujia työnhaussa. Alkusyksystä pidetään kolmas mentorointitilaisuus restonomeiksi valmistuville opiskelijoille.

Paikallisryhmä on perustamassa paikallisjaostoa ja alustava kokous pidetään Seinäjoella syys-lokakuussa. Tästä tulee kutsu seuran kotisivujen kautta. Jaoston tehtävinä tulevat alussa olemaan vuotuiset vierailut paikallisissa yrityksissä ja mentorointikierroksen jatkaminen yhdessä paikallisyritysten kanssa. Restonomimentoroinnin jälkeen kierros alkaa alusta, kun lokakuun lopussa mentorointitilaisuus järjestetään bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoille, marraskuun lopussa agrologeille ja maaliskuun alussa restonomeille. Olemme viisastuneet ensimmäisestä tapahtumasta ja uusi kierros on toteuttava ennen kuin viimeisen vuoden opiskelijat siirtyvät työharjoittelun pariin. Näillä mentorointitilaisuuksilla luomme lisäarvoa opiskelijoille, jotta he löytävät ETS:n hyvänä verkostoitumisfoorumina ennen siirtymistä työelämän pariin.

Kuvassa on Etelä-Pohjanmaan ensimmäisen, 7.3. pidetyn mentorointitapahtuman mentoreita, järjestäjiä ja opiskelijoita

Kuvassa on Etelä-Pohjanmaan ensimmäisen, 7.3. pidetyn mentorointitapahtuman mentoreita, järjestäjiä ja opiskelijoita

Kuva: Pirjo Huhtakangas

Mentoreiden antamat vinkit työhaussa

Mentorit jakoivat auliisti vinkkejään työhakemuksen tekoon ja työhaastatteluun valmistautumiseen:

  • Vastaa työhakemuksessa esitettyihin kysymyksiin ja tuo positiivisesti esille, mitä osaat: työkokemus ja harrastukset. Ole positiivinen ja kiinnostunut haastattelun aikana.
  • Mikä tahansa koulutustausta on plussaa. Varsinaisessa työtehtävässä opitaan varsinaiset työtehtävät. Tuotantokokemus auttaa elintarviketeollisuuteen pyrkivillä, koska se antaa prosessiymmärrystä.
  • Lue tarkasti tehtäväkuvaus ja vastaa tehtäväkuvauksessa annettuihin tehtäviin/kysymyksiin.
  • Mikäli hakija ei hallitse kaikkia tehtävässä mainittuja osaamisalueita, ei kannata listata vajeita. Hakijan kannattaa rehellisesti kertoa, että on valmis oppimaan uutta.
  • Kerro, miksi juuri tämä paikka kiinnostaa sinua.
  • Työhakemus pitää olla napakka ja mahtua yhteen A4-sivuun.
  • Ansioluettelosi pitää olla maksimissaan kaksi sivua pitkä ja tuoreimmat tehtävät/tutkinnot yms. aina ylimpänä. Huom! LinkedIn-profiili ei korvaa ansioluetteloa.
  • Harjoittelu- ja kesätyöpaikkakokemus on hyvä lähtökohta, tehdastyöskentelystä saa plussaa.
  • Kun tehtäviä kertyy kannattaa rypästä tehtyjä töitä, esim. kesätöitä lukion aikana, jottei työtehtävälistaus paisu liian pitkäksi.
  • Kielitaidot ovat aina hyväksi. Monessa työpaikassa on nykyään vieraskielisiä työntekijöitä, ja kommunikointi kielirajojen yli on aina hyvästä.
  • Ennen lähettämistä varmistathan, että hakemuksessasi ja ansioluettelossasi on oikeat vastaanottajat ja että ne ovat huolellisesti kirjoitettuja ilman kirjoitusvirheitä.
  • Pyydä parilta sopivalta henkilöltä lupa käyttää heitä suosittelijoina. Silloin he osaavat odottaa yhteydenottoa ja heillä on helpompi yhdistää keskustelu sinuun henkilönä.
  • Kun olet saanut kutsun työhaastatteluun, kannattaa tutustua yrityksen netissä oleviin tietoihin. Haastavia kysymyksiä kannattaa miettiä etukäteen, jotta työhaastattelussa pärjää yllättävissä kysymyksistä mahdollisimman hyvin. Mikäli et suoraan osaa vastat kiperään kysymykseen voit esim. kertoa, miten olet selvinnyt haastavista työtilanteista aiemmin.
  • Sosiaalisesti taitavia ihmisiä tarvitaan. Työnjohtotehtävissä tarvitaan kykyä johtaa sekä itseään, että muita työntekijöitä. Tekevä ja vastuuta ottava pärjää työelämässä.

Gun Wirtanen, vanhempi tutkija, dosentti