HYKERRYS 3-hankkeessa lannoitukset ja kylvöt loppusuoralla

HYKERRYS 3-hankkeessa ohra ja härkäpapu lannoitettiin ja kylvettiin viikolla 19. Ohra kylvettiin lohkoille, joilla oli viime kasvukaudella viherlannoitusnurmi. Nurmen lopetuksen yhteydessä Soilfood Oy:n ruuduille levitettiin Ravinnekuitua, joka muokattiin matalaan. Kevätlannoituksilla Soilfood käyttää ruuduilla totuttuun tapaan Boost-nestelannoitteita ja lietemäistä biokaasumädätettä, Väkevää ravinneseosta. Boost tuotteet (Boost NPKS, Boost NS, Boost NK ja Boost NKS Premium) levitettiin osaruuduilleen kastelukannuilla letkulevitystä matkien ja mullattiin ennen kylvöä. HSY:n ruuduille levitettiin ammoniumsulfaattiliuos samalla tekniikalla ja se myös mullattiin ennen kylvöä. Soilfood Oy:n toiselle pääruudulle levitetään orasvaiheessa Väkevä ravinneseos. Kyseisille ohraruuduille on levitetty syksyllä 2016 HSY:n yhdyskuntajätepohjaisia komposteja ja Soilfood Oy:n maanparannuslannosta sekä ravinnekuitua.

Boost-nestelannoitteet levitettiin kastelukannulla letkulevitystä imitoiden. Soilfoodin toinen pääruutu on Boost-lannoitteita varten jaettu neljään osaruutuun.

Härkäpapu kylvettiin lohkoille, joille on syksyllä 2019 levitetty HSY:n komposteja ja Soilfood Oy:n maanparannuslannosta sekä ravinnekuitua. Nestemäiset lannoitteet levitettiin samalla tekniikalla kuin ohralle ja härkäpapukin saa Soilfoodin toiselle pääruudulle vielä Väkevän ravinneseoksen levityksen taimivaiheessa.

Yliopiston kontrolliruudun väkilannoitekäsittely ja typpiporraskäsittelyt sekä Lantmännen Agron Luomulannoite 10-3-1 sekä Fertilex-käsittely levitettiin sijoituslannoituksena kylvön yhteydessä.

Viikon 20 lopussa on vielä vehnän lannoitus ja kylvö. Viikon alkuun osuneet sateet toivat pientä viivästystä, mutta viikonlopulle säätiedote lupaa hyviä kylvökelejä. Vehnälle levitetään HSY:n ruuduille neljää eri yhdyskuntajätepohjaista kompostia; maanparannuskomposti, tuorekomposti, biojätekomposti sekä biojätekomposti lietehiilellä. Lietehiili on peräisin HSY:n lietehiilihankkeen pyrolysointilaitokselta. Onkin hienoa päästä testaamaan lietehiiltä käytännössä. Kompostikäsittelyt täydennetään liukoisen typen suhteen ammoniumsulfaatilla.

Nestemäiset lannoitteet mullattiin tasokelajyrsimellä välittömästi levityksen jälkeen.

Kastelukannut tulevat heilumaan myös Soilfoodin Boost-ruuduilla ja Väkevän ravinneseoksen levitys ajoittuu 2-3 lehtivaiheeseen.