Kasvukauden 2021 kylvöt tehty

Toukokuun sateet viivästyttivät kylvöjä koko maassa. Etelä-Suomessa kylvöt ovat jäljessä pari viikkoa tavanomaisesta aikataulusta. Vuoden 2021 toukokuu olikin sateisin sitten vuoden 1996 Helsinki-Vantaan lentoaseman mittauspisteellä. Toukokuussa 2021 satoi 92,2 mm, mikä on tuplasti enemmän kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Tällä sadannalla päihitettiin tuo vuoden 1996 ennätys, 86 mm. Olosuhteita toukotöille voikin kutsua hyvin haastaviksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vehnän kylvöolosuhteet eivät olleet rankkojen sateiden jäljiltä mitenkään optimaaliset kylvöpäivänä 24.5.2021. Vehnälohkoilla oli suurta vaihtelua kosteusolosuhteissa. Erityisesti lohkojen päädyissä oli selvästi märempää ja kolmannessa replikaatissa jouduttiinkin jättämään puolitoista ruutua kylvämättä. Kesäkuun ensimmäisen päivän kasvustotarkkailussa vehnä ei ollut vielä tullut pintaan. Jännityksellä jäämme odottamaan minkälainen orastuminen on tulossa.

Liian märkää kylvölle. Vehnällä jouduttiin jättämään kolmannessa replikaatissa toinen pääty kylvämättä.

Ohra ja härkäpapu saatiin kylvettyä juuri ennen pahimpia sateita, mutta erityisesti härkäpapuohkoilla taimettuminen on epätasaista. Painanteissa härkäpapu nousee selkeästi hitaammin. Ohrallakin oli nähtävissä oraslaskennoissa heikompaa orastumista märemmissä kohdissa.

Härkäpavun taimet ovat tulleet pintaan epätasaisesti. Pienimmissäkin painanteissa taimet ovat nousseet pinnalle hitaammin

Härkäpapu taimettuu epätasaisesti. Pienimmissäkin painanteissa papu tulee hitaammin pintaan kuin korkeammissa kohdissa.