Elina Penttinen Ylen aamu-tv:ssä #metoo-kampanjasta: ”Häpeä uhrin kokemuksesta pitää siirtää tekijälle”

https://areena.yle.fi/1-3853593

Haavoittuvuuden haltuunotto –tutkimushankkeen johtaja Elina Penttinen oli keskustelemassa #metoo-kampanjasta ja seksuaalisesta häirinnästä Ylen aamu-tv:n lähetyksessä 21.10.2017.

”Tämä kohu paljastaa sen, mikä on hyvin tavanomaista ja arkipäiväistä eli seksuaalinen häirintä ja sen eri muodot ovat hyvin arkipäiväisiä ja luulen, ettei ketään tyttöä tai sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvaa henkilöä häirinnän laajuus millään tavalla yllätä. Se on sellainen todellisuus, missä jokainen tyttö joutuu kasvamaan häirinnän kanssa, oppimaan strategioita, selviämään, ennakoimaan, ehkäisemään ja turvaamaan itseään”, Elina Penttinen kommentoi ilmiön laajuutta.

”Häpeä uhrin kokemuksesta pitää siirtää tekijälle, ja väkivallan kokijan puolelle täytyy asettua”

”On tärkeää, että kampanja on näin laaja. Silloin me huomataan, että kyseessä ei ole vain yksittäinen ihminen, tapahtuma tai tilanne, vaan on kyse isommasta kaavasta, isommasta ilmiöstä. Häirintä pystyy jatkumaan niin kauan, kun vastuu häirinnästä on häirinnän kohteella. Yhteinen kampanja tekee sen, että häpeä kertomisesta vähenee ja siirtyy enemmän tekijälle kuin kohteelle”, jatkaa Penttinen.

Penttisen mukaan seksuaalinen häirintä on osa maskuliinisuuden kulttuuria, jolla tiivistetään poika- tai miesporukkaa. ”Olemme yhdessä kollegani Julian Honkasalon kanssa leikitelty ajatuksella, että mitä jos miehet perustaisivat #metoo-kampanjan, ja sanoisivat, että tämä ei ole enää okei, eikä tällainen kuulu hyvään miehisyyteen”.

”Nyt ollaan kulminaatiopisteessä. Vaikeneminen saa riittää, nyt tarvitaan muutosta. Näitä asioita ei enää ratkota yksilöstrategioilla, vaan nyt tarvitaan jotain isompaa”, toteaa Penttinen.

Katso koko keskustelu: https://areena.yle.fi/1-3853593

Elina Penttinen antoi aiheesta myös haastattelun Ylen uutisille 20.10.2017:

Härskiä huutelua ja kourimista kokevat jo koululaiset – Tutkija: ”Hämmentävän tavanomaista”

Lue koko haastattelu: https://yle.fi/uutiset/3-9892072

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *