Oman datan keräämistä 17.02.

Kuudes kurssikerta alkoi poikkeuksellisesti ulkoilmassa toteutetun reippailun merkeissä. Suuntasimme alustuksen jälkeen ulos keräämään omaa aineistoa lähiympäristöstä – tarkoituksena oli analysoida erilaisia mikrosijainteja esimerkiksi turvallisuuden ja viihtyvyyden näkökulmasta. Aineistonkeruu toteutettiin käyttämällä puhelimeen ladattua Epicollect5-sovellusta, ja luokkaan palattuamme aineistot koottiin yhdeksi, jonka jälkeen analysoimme tuloksia yhteisesti lyhyesti.

Tämän jälkeen siirryimme varsinaisten kurssitehtävien pariin. Tehtävänä oli visualisoida seismistä ja vulkaanista toimintaa eri puolilla maailmaa, ja itse päädyin kuvaamaan kumpaakin globaalilla tarkastelutasolla – ovathan ilmiöt itsessään vaikutuksiltaan toisinaan globaalejakin. Tulivuoriin littyvä data oli jokseenkin kyseenalaista, kuten Janina Vikman blogissaan huomauttikin – esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa näyttäisi olevan tulivuori, vaikka todellisuudessa kyseessä onkin eräs Islannissa sijaitseva tulivuori. Joillakin aineistorajauksilla data sen sijaan oli puutteellista, kuten Anna Peltola blogissaan esittää.

Eräänlaisena shout-outtina mainittakoon, että Matti Katajiston kurssikerran visualisointi koskien maailman ydinaseräjähdyksiä oli varsin mielenkiintoinen, kuten myös Samu Vileniuksen interpolointi visualisointikeinona.

Kuva 1. Yli 8 magnitudin maanjäristykset.
Kuva 2. Tulivuorten sijainti maailmassa.

Lähteet:

Vikman, J. 19.2.2020 “Ulkoilua, kolme karttaa ja ruotsalainen tulivuori”. Luettu 4.3.2020

https://blogs.helsinki.fi/jagvikma/

Peltola, A. 31.3.2020 “Mielenmaisemia ja laattatektoniikkaa”. Luettu 3.4.2020

https://blogs.helsinki.fi/aapeltol/

Katajisto, M. 19.2.2020 “Tactical nuke inbound”. Luettu 4.3.2020

https://blogs.helsinki.fi/mattikat/

Vilenius, S. 21.2.2020 “Kurssikerta 6- ulkoilua ja hasardeja”. Luettu 4.3.2020

https://blogs.helsinki.fi/vilesamu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *