Bufferointia 10.02.

Viidennellä kurssikerralla jatkoimme taas jokseenkin mielenkiintoisten teemojen parissa, ja tarkastelun kohteena oli alun Pornaisia koskevan alustuksen jälkeen pääkaupunkiseutu lentokenttineen, eli sekä viimeaikaisessa julkisessa dialogissa kohuttu Malmin lentoasema, että valtakunnan päälentokenttä, Helsinki-Vantaa. Kurssilla käytettävien työkalujen keskiössä oli vyöhyke-työkalu, joka englanninkielisessä QGIS-versiossa tunnetaan bufferina. Tästä eteenpäin viittaankin blogissani kyseiseen työkaluun ja sen käyttöön bufferina ja bufferointina.

Bufferoinnin käyttö ja soveltaminen eri tehtäviin oli Artun ensimmäisen ohjeistuksen jälkeen varsin yksinkertaista, sillä sen käyttö toimi kohteesta riippumatta samoin periaattein ja parametrein. Bufferoinnin lisäksi käytimme aiemmilla kurssikerroilla opittuja toimintojakin, kuten oman aineiston tuottamista scratch layer –toiminnon avulla. Oman viivamuotoisen aineiston tuottaminen tuli tarpeeseen etenkin kiitoratoja tarkasteltaessa, sillä luonnollisesti QGIS-ohjelmisto ei itse ymmärrä peruskarttalehden tulkinnan päälle.

Bufferoinnilla pyrittiin selvittämään muita aineistoja (kuten väestötietoja, lentokentän melualueita ja raskasraideliikenteen asemien sijainteja) hyödyntäen muun muassa Helsinki-Vantaan 55 desibelin melualueella tai vielä korkeammalla, 65 desibelin melualueella asuvien määrä tai kuinka monta ihmistä asuu tiettyjen raskasraideasemien läheisyydessä.

Kurssilla suoritetut harjoitteet olivat mielenkiintoisia, ja bufferoinnilla voidaan selvästikin esittää paljon informatiivista asiaa – näiden käytöstä on eittämättä siis apua myös oikeissa, kaupunkisuunnitteluun liittyvissä tehtävissä, kuten Janina Vikman blogissaan mainitseekin. Pihla Haapalo sen sijaan nosti esille mahdollisuuden käyttää näitä työkaluja esimerkiksi tehdasalueiden ympäristössä sijaitsevien saasteiden leviämisalueiden mallintamisessa ja kauppakeskuksen asiakaskunnan selvittämisessä.

Taulukko 1. Itsenäistehtävissä selvitettyjä lukuarvoja.

Lähteet:

Vikman, J. 12.2.2020 “(QGis) + (oma kone) = ERROR”. Luettu 20.2.2020

https://blogs.helsinki.fi/jagvikma/

Haapalo, P. 12.2.2020 “Kädet ilmaan”. Luettu 20.2.2020

https://blogs.helsinki.fi/haapalop/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *