Categories
Uncategorised

Viides kurssikerta

Puskurointia

Tällä kurssikerralla harjoittelimme aluksi puskurivyöhykkeiden luomista QGissiin. Loimme puskurin Pornaisten alueelle tien ympärille, tutkimme paljonko taloja asuu 100 metrin etäsyydellä tiestä.

Puskurivyöhykkeet toimivat hyvin spatiaalisen korrelaation tutkimuseen. Kuten maantietelijä Waldo Tobler kuuluisasti sanoi: “Kaikki riippuu kaikesta, mutta lähellä olevat asiat riippuvat enemmän toisistaan kuin kaukana olevat.” Tälläinen tutkimus on maantieteen kvantitatiivisten tutkimusten ytimessä.

Puskureilla voidaan tutkia vaikka minkälaisia asioita. Esimerkiksi ydinpommin tuho-alue, kaupunkijokien vaikutusalue tai tulva-alueet ovat hyviä puskurointianalyysin käyttötarkoituksia.

QGissin tarjoamat mahdollisuudet ovat suuria, mutta tekniset detaljit rajoittavat QGissin käyttöä. Esimerkiksi aineistossa olevat kirjoitusvirheet tai erilaiset pilkutustavat tekevät paikkatieto-ohjelman käyttäjän elämän vaikeaksi. Ainestojen yhdistämisessä join attributes by location- työkalu on kullanarvoinen.

Tarkastelimme myös Malmin lentokentän aluetta. Malmin lentokentän meluvyöhykkeillä asuu paljon ihmisiä. Lisäksi puskuroimme esimerkiksi asemien lähellä asuvien työikäisten määrää, ja taajamissa asuvien Vantaalaisten suhdetta niihin jotka eivät asu taajamissa. Tein tehtävistä taulukoita:

kk5.xlsx – Sheet1

 

QGissin työkaluista vektorianaalyysityökalut ovat tällä hetkellä parhaiten hallussa. Olen toki käyttänyt niistä varsin pientä osaa, joten opittavaa on vielä paljon. Vektorityökaluilla hallitaan vektoritasoja, joten ne ovat erittäin tärkeitä.

Olen saanut jo mukavasti rutiinia tasojen yhdistämiseen liittyvissä työkaluissa. Varsinkin visualisoinnissa tasojen yhdistäminen on aika tärkeää, koska silloin esimerkiksi diagrammeissa voidaan esittää kaikki muuttujat samassa kaaviossa.

Rasteritasoja on käytetty tässä vaiheessa kurssia suhteellisen vähä. Vektoriaineisoja on mukava käyttää, koska ne skaalautuvat mukavasti, ja niiden työkalut ovat tuttuja. Ne ovat myös varsin tarkkoja. Esimerkiksi puskurityökaluilla saadaan sentilleen oikeanpituisia puskurivyöhykkeitä.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *