Konflikteja Afrikassa

afrikka

Kuva 1. Timanttikaivokset, konfliktitapahtumat, öljynporausalueet ja taistelujen maksimilaajuus Afrikassa. Lähde: https://blogs.helsinki.fi/pak-2016/

Yllä olevasta kartasta (kuva 1) nähdään Afrikan mantereella tapahtuneet konfliktit ja niiden laajuus. Lisäksi kartallla näkyy öljynporausalueet sekä timanttikaivokset. Kartan yhteydessä olevassa tietokannassa on myös tietoa konfliktien tapahtumavuosista, timanttikaivosten ja öljykenttien löytämis- ja avaamisvuosista sekä tuottavuusluokittelusta. Lisäksi tietokannassa oli dataa internetkäyttäjien lukumäärästä eri vuosina.

Käytössä olevan tiedon pohjalta voisi tehdä analyyseja konfliktien ja öljyn tai timanttikaivosten välisestä korrelaatiosta. Kartalta nähdään, että taistelujen sijainti ei välttämättä korreloi öljynporausalueiden ja timanttikaivosten sijaintien kanssa kovinkaan hyvin. Taisteluja on tapahtunut varsinkin Keski-Afrikassa Saharan eteläpuolella, mutta timanttikaivokset sijaitsevat Länsi- ja Etelä-Afrikassa ja öljynporausalueet Pohjois-Afrikassa. Toisaalta konfliktien laajuus kattaa lähes koko mantereen. Mielenkiintoista olisi tutkia korrelaatiota esimerkiksi timanttikaivosten löytämisvuoden ja lähialueilla käytyjen konfliktien tapahtumavuoden välillä. Pitää kuitenkin muistaa, että konfliktien syyt voivat vaihdella. Konfliktien alkuperää pitäisi tutkia myös alueiden historian valossa jotta korrelaation kaivoisten ja porausalueiden sekä konfliktien välillä voi vahvistaa.

Toinen mielenkiintoinen aineiston pohjalta tehty analyysi voisi olla öljynporausalueiden ja timanttikaivosten sijainnin ja etenkin niiden tuottavuuden korrelointi internetin käyttäjien lukumäärän kanssa. Valtiossa, joissa internetin käyttäjiä on enemmän, on todennäköisesti parempi taloustilanne. Taloustilanteen voisi myös olettaa korreloivan öljyesiintymien ja timanttikaivosten kanssa.

 

Lähteet:
Paikkatiedon hankinta, analyysi ja kartografia –tiedotusblogi (2016). <https://blogs.helsinki.fi/pak-2016/> Luettu 18.2.2016.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *