Viikko 2

Toisella kurssikerralla käytiin läpi muun muassa valintatyökaluja ja erilaisten projektioiden vaikutusta karttojen mittasuhteisiin.

Suomen karttaan Suomineidon päälaelle piirretyn kolmion pinta-ala vertailussa konkretisoitui se, miten paljon projektio vaikuttaa alueiden mittoihin. Esimerkiksi Mercatorin koko maapallon kattava projektio antoi kolmiolle lähes kymmenkertaiset mitat verrattuna Transverse Mercatorin Suomen kaistaan (ETRS89 / TM35FIN). (Taulukko 1). Minut yllätti se, että ellipsoidiset mitat eivät muuttuneet projektorien vaihtuessa. Wikipedian (Wikipedia, Mercatorin projektio) mukaan on niin että ellipsoidiset mitat lasketaan integroidulla differentiaaliyhtälöllä tasolla saaduista (cartesian) mitoista. Olisin halunnut vielä ymmärtää yhtälön ja hukkasin sen pohdiskeluun kohtuuttoman paljon aikaa mutta totesin että lukion matematiikan tunneista on aivan liikaa aikaa ja asiaan perehtyminen veisi tuntitolkulla aikaa. Eikä minulla toisaalta edes ole tietoa siitä riittäisikö lukion matikat tuohon.

Taulukko 1. Eri projektioiden vaikutusten vertailua

 

 

 

Seuraavaksi vertailin Suomen leveyden muutoksia samoilla projektioilla. Lähdin liikkeelle Maalahden läntisimmästä saaresta ja jatkoin siitä Ilomantsin itäisimpään nurkkaan. Myös tässä mittauksessa ellipsoidinen, korjattu mitta oli kaikissa projektioissa sama, mutta tasolla tehdyt korjaamattomat mitat vaihtelivat huomattavasti. (Taulukko 1).

Vertasin vielä ETRS / TM35FIN – projektiolla saatuja lukuja muilla saatuihin lukuihin ja kuvasin niitä prosentuaalisella vertailuluvulla sekä lukujen erotuksella. (Taulukko 1).

 

Aloitin eri projektioiden pinta-alavertailut koronaisilla aivoillani ja sain kaiken niin totaaliseen solmuun että olisi varmaan ollut parasta pyyhkiä kaikki tehty ja aloittaa kaikki alusta. Nyt koronan jo hellittäessä katson arvoja taulukossa ja aivot meinaa sulaa. Mm. Mercatorin projektorille merkkaamani arvot näyttävät hyvin vääriltä. Näinpä jätän siihen tekemäni vertailut pois täältä blogista ja esittelen ainoastaan sen jossa se ei ollut osallisena. Alla (kuva 1) kuvaan oikeapituisen Gallin projektiota (World Gall Stereographic) Lambertin projektiolla tuotettuun karttaan. Suurin pinta-alan vääristymä löytyy Utsjoelta; 63,38 %.

Kuva 1. Gallin projektiolla tuotetun maailmankartan pinta-alavääristymä. (Suhteessa Lambertin projektioon).

Suuren ihailun vallassa lueskelin muiden kurssilaisten blogeja. Esimerkiksi Topias Vanhatalo (TKV MAA202 blogi) oli onnistunut esittämään eri projektioiden vääristymiä selkeästi ja kauniisti. Tämä kurssikerta olkoon nyt tällä käsitelty, jospa seuraavan saisi käsiteltyä täydellä aivokapasiteetilla, vähän vähemmän flunssaisin tunnelmin ja kauniimmin lopputuloksin.

 

Lähteet:

Vanhatalo. T, (2022) MAA-202 harjoitukset kurssikerta 2

https://blogs.helsinki.fi/topiasva/2022/01/ (vierailtu 6.4.2022)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *