7: Omavalintaisen datan visualisoimista

Hei taas!

Viimeisellä kurssikerralla saimme tehtäväksi luoda kartta/karttasarja, jossa esittettäisiin vähintään kaksi muuttujaa per kartta. Kurssikerta oli muista poikkeava, sillä emme oikeastaan saaneet minkäänlaisia ohjeita karttojen tekoon, vaan tehtävänämme olikin testata omia taitojamme ja muistella jo oppimaamme.

Halusin kovasti valita karttaani alueen, jota emme olisi vielä luennoilla käsitellyt. Yhdysvallat kiehtoivat, sillä alueella asuu niin monenlaista väkeä ja osavaltiot olisivat hyvä aluejako tehtävään. Tiedostin, että omalla gis-osaamisellani tehtävä tulisi olemaan hyvin haastava, mutta jos ei nyt niin ei milloinkaan!

Heti aluksi kohtasin ongelman, kun minun olisi pitänyt itse etsiä pohjakartta projektiini. Suurin osa netin rasterikartoista oli maksullisia, kunnes googlessa selailun jälkeen löysin sivun, jossa ohjeistettiin asentamaan QGIS:iin plugin, josta ohjakarttojen lataaminen kävisi kädenkäänteessä. Näin tehtiin ja käytin pohjakarttanani QuickMapServices-pluginista tuotua ESRI Standard -karttaa. Kartalla ei valitettavasti näy Alaskaa tai Hawaiia, jotka nekin ovat tietysti osavaltioita.

Seuraavaksi oli vaikeamman vaiheen vuoro, koska nyt oli tarkoitus oikeasti etsiä dataa kohteesta ja visualisoida se. Löysin Yhdysvaltain datakirjastosta todella hyvän aineiston sydänsairauksiin kuolleista henkilöistä aikavälillä 2015-2017. Aineisto tosin oli silti todella suuri ja haasteeksi tulikin sen visualisoiminen.

Huomasin, että koska pohjakartassa osavaltiot olivat aika vaaleasti merkatut, oli arvojen alueellinen lukeminen vaikeahkoa. Teinkin pienen peruutusliikkeen ja etsin vielä tietokannan, joka näyttäisi osavaltioiden rajat paremmin. Tietokannan etsimisessä ei mennytkään paljoakaan aikaa ja se löytyi näppärästi Census.gov -osoitteesta.

Kartta näytti nyt tältä (Kuva 1). Halusin pienentää aineiston suuruutta hieman, joten valitsin Select By Value -toiminnolla vain vuonna 2016 kuolleet. Vaikka datassa ei lukenutkaan miten arvot ovat esitetty, uskon silti, ettei yksi pallo kuvaa aivan yhtä ihmistä, vaan arvot ovat jotenkin suhteutettu väestöön. Toisaalta cdc.gov -sivuston mukaan n. 655 000 amerikkalaista kuolee sydänsairauksiin vuosittain, mutta pisteiden lukumäärää kartallani on vaikea arvioida, koska ne menevät päällekkäin.

Ensimmäinen huomioni kun karttaa katselin oli, että sydänsairauksiin kuolleita oli huomattavasti enemmän idässä, kuin lännessä. Keksin, että olisi todella kiinnostavaa löytää selitystä ilmiölle esimerkiksi pikaruokaloiden määrästä. Näin olisin voinut visualisoida pikaruokaravintoloiden sijainnit kartalle ja nähdä mahdollisesti, onko idässä kyseisiä rafloja enemmän. Tällaisen aineiston etsiminen oli kuitenkin todella vaikeaa, sillä tuloksina google haulla löysin lähinnä valmiiksi visualisoituja karttoja. Datankin löysin, mutta se oli vuodelta 2007, eli ei kovin käytännöllinen omassa kartassani. Löysin kuitenkin ArcGIS:in omakehittelemän kartan ja liitänkin sen oman tekemäni kartan alle (Kuva 2).

Kuva 1. Keskeneräinen kartta kuvaa sydänsairauksiin kuolleita henkilöitä vuonna 2016.
Kuva 2. Kymmenen suosituimman pikaruokalaketjun sijoittuminen Yhdysvalloissa. Lähde: ArcGIS. Fast Food Nation: Mapping the Top Ten Chains

Kuvan 2. kartalta voidaankin siis periaatteessa jo vastata aiemmin esittämääni kysymykseen, sillä kyllä, pikaruokaravintoloita on enemmän idässä kuin lännessä! Uskon, että näillä kahdella onkin jonkinlainen yhteys, sillä pikaruoka on Yhdysvalloissa todella halpaa ja jos se on helposti saatavilla, kasvaa sen kulutus myös huomattavasti.

Loppujen lopulta löysinkin aineiston pikaruokaloista! Sivulla ei kuitenkaan ollut yhtä aineistoa, joka olisi kattanut kaikki Yhdysvaltojen pikaruokaravintolat, vaan jokaisella ravintolaketjulla oli oma aineistonsa. Päätin valita käsiteltäväkseni siis Yhdysvaltain tunnetuimman pikaruokaravintolan, Mc Donald’s:in. Kuvassa 3 näkyy vielä pelkkien Mc Donald’s ravintoloiden sijoittuminen Yhdysvalloissa. Jo nyt voidaan huomata, että eniten ravintoloita on juuri idässä, missä sydänsairauksiin kuolevia on eniten.

Kuva 3. Kartalla vihreällä Mc Donald’s ravintoloiden sijoittuminen Yhdysvalloissa. Lähde: POI Factory 2021

Seuraavaksi yhdistinkin kaksi muuttujaa ja loin kartan, jossa näkyy sekä sydänsairauksiin kuolleet, että Mc Donald’s ravintolat (Kuva 4.) Päätin, että interpoloin kartan sydänsairauksiin kuolleiden mukaan ja ihana QGIS päätti taas, että operaatioon menee seuraavat kaksi päivää. Yritin myös käynnistää sovelluksen uudelleen, mutta se ei edes suostunut sammumaan.

Lopulta halusin kuitenkin julkaista edes kartan yhdellä muuttujalla  (kuva 4) täällä blogissa, että arvon opettajani ymmärtävät, että yritin parhaani vaikka tällä kertaa QGIS (kertaalleen) ei yhteistyöhön suostunutkaan. Ymmärrän, että tämä ei nyt ollut aivan sitä, mitä tehtävässä pyydettiin, mutta olen etäopintojen kanssa aivan loppu ja jatkuva epäonnistumisen tunne ei auta asiassa yhtään. Päivitän blogia, jos (ja toivottavasti kun) saan molemmista aineistosta yhden kartan luotua.

Kuva 4. Sydänsairauksiin kuolleet henkilöt vuonna 2016. Lähde: POI Factory

Haluan mainita Lotan blogin, jossa hän on tehnyt mielestäni kaksi erinomaista karttaa toisen turvattomuudesta ja toisen pahoinpitelyrikoksista! Kartat ovat todella huolellisesti tehty, joka saa minut hieman kateelliseksi, omat gis-taitoni kun tuntuvat junnaavan paikallaan…

Kokonaisuudessaan fiilikset kurssista ovat hieman sekavat. Itse kurssi oli todella mielenkiintoinen ja opetus erinomaista, mutta käytännöntoteutus näin etänä ainakin omalla kohdallani todella hankalaa. Olen opiskelija, joka tarvitsee paljon henkilökohtaista apua ja olen itsevarmimmillaan, kun tiedän, että voin samantien apua saada vain kättä nostamalla. Kotona en tätä voinut tehdä, sillä usein luennoilla tehdyt tehtävät sujuivat ongelmitta, mutta itsenäiset tehtävät kaatuivat jo ensimmäiseen kysymykseen.

Koin, että opin geoinformatiikasta paljon, mutta en silti yhtä paljon kuin muut opiskelijat kurssillani. En tiedä onko se vain omassa älykkyydessäni vika, mutta en vain osannut käyttää QGIS:isä omatoimisesti tai ilman step-by-step ohjeistuksia. Haluaisin kovasti oppia geoinformatiikan taitoja, mutta tuntuu, että olen niissä vain todella huono.

Lähteet:

ArcGIS. (2020) Fast Food Nation: Mapping the Top Ten Chains

<https://www.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=6b23b5dd8cc84a5e9f8d6fca7ce58607>

Data.gov (10.12.2020) Heart Disease Mortality Data Among US Adults (35+) by State/Territory and County – 2015-2017. <https://catalog.data.gov/dataset/heart-disease-mortality-data-among-us-adults-35-by-state-territory-and-county-2015-2017-8fd97>

Open.gis.lab (20.4.2018) Adding Basemaps In QGIS 3.0. <https://opengislab.com/blog/2018/4/15/add-basemaps-in-qgis-30>

POI Factory (27.2.2021) McDonalds USA/Canada.

<http://www.poi-factory.com/node/11154>

Puodinketo, L (2.3.2021) 7. kurssikerta: Omaa työskentelyä.

<https://blogs.helsinki.fi/lottapuo/2021/03/02/7-kurssikerta-omaa-tyoskentelya/>

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *