Kriminologiablogi

HUOM. Kriminologiablogi on siirretty Suomen Kriminologisen Yhdistyksen sivustolle.

Rikollisuuden ja kansalaisten turvallisuutta koskevien kysymysten huomioarvo on viime vuosina voimakkaasti lisääntynyt. Väkivallan ja rikosuhkien merkitys yhteiskunnallisen keskustelun asialistalla on kohonnut, ja uuden tyyppisiä rikoslajeja on kehittynyt yhteiskunnan ja teknologian muutoksen myötä. Kriminologian – rikollisuutta ja siihen kohdistuvia reaktioita empiirisesti tutkivan tieteen – tarve on käynyt yhä ilmeisemmäksi.

Helsingin yliopistossa kriminologiaa on voinut opiskella vuodesta 2017 alkaen kriminologian opintosuunnassa. Opintosuunnan kehittämisen yhteydessä ilmestyi myös uusi kriminologian oppikirja. Tässä blogissa teoksen kirjoittajat ja opintosuunnan opettajat kommentoivat kriminologista tutkimustaan, ehkä vähän muidenkin tutkimusta. Blogissa voi esiintyä myös kutsumiamme vierailevia kirjoittajia.

Alkoholin ja väkivallan ajaton yhteys

Martti Lehti ja Reino Sirén

Alkoholinkäytön vaikutus väkivaltarikollisuuteen on suomalaisessa kriminologiassa ollut paljon tutkittu ja myös kiistelty kysymys. Sille on ilmeiset syynsä. Pohjoismaat kuuluvat Koillis-Euroopan viinavyöhykkeeseen, jossa alkoholin rooli väkivaltarikollisuudessa on poikkeuksellisen korostunut. Syystä tai syyttä alkoholista onkin muodostunut vakioselitys, paitsi väkivallalle sinänsä, myös melkein mille tahansa väkivaltarikollisuudessa tapahtuvalle muutokselle. Jatka lukemista ”Alkoholin ja väkivallan ajaton yhteys”

Eurooppalainen tutkimus henkirikosten selvittämisestä

Martti Lehti

Hiljattain julkaistu, monikansallinen tutkimus henkirikosten selvittämisestä on tervetullut tienavaaja aihepiirin tutkimukseen maanosassamme. On tärkeää, että väkivaltarikokset kyetään selvittämään nopeasti ja luotettavasti jo yksin rikosoikeusjärjestelmän legitimiteetin kannalta. Tieto siitä, mitkä tekijät vaikuttavat henkirikosten selvittämiseen ja selvitysaikojen pituuteen auttaa osaltaan rikostutkinnan kehittämistä tehokkaammaksi ja tukee esimerkiksi rikosten selvittämisen kautta toteutuvaa pelotevaikutusta. Jatka lukemista ”Eurooppalainen tutkimus henkirikosten selvittämisestä”