Viikko 2. (projektio, visualisointi)

Valintatyökalut

Olen tottunut ArcGis ohjelmassa ensin valistemaan toiminnon/työkalun johon sitten lisätään attribuutit sen mukaan mitä haluaa saavuttaa toiminnolla. QGississä pitää (ainakin tähän asti) usein ensin valita tieto kartasta. Valintatyökaluja Qgississä ovat esimerkiksi “select features by value”, “select features by expression” tai “select features by polygon”.

Pakkatietojen tuonti QGissiin

Toimme yhdessä tunnilla paikkatietoja  “Add WFS Layer” toiminnolla eri palveluista Qgissiin. Tämä tuntui ihan liian helpolta. Onko tämä oikeasti kaikkien ihmisten saatavilla? Ilmainen ohjelma ja ilmaisia tietokantoja niin monesta eri kategoriasta. Löytyykä WFS palvelinosoitteita myös muun euroopan/maailman maille?

Projektiot

Kävimme yhdessä läpi perus toimintoja projektioihin liittyen. Sivupalkista tason kohdalta voi muuttaa yksittäisen tason projektota ja ohjelman alavasemmalta koko projektin projektiota. Sitten kokeilimme itsenäisesti luoda uusia tasoja eri projektioilla. Lopuksi laskimme pintaalojen vääristymän “Field Calculator” toiminnolla. Tein myös visualisoinnin siitä miten paljon Robinssonin projektio eroaa Merchator projektiosta (kartta 2.1).

Kartta 2.1

Kartassa värien arvot 2,53-3,34 on prosentteja pinta-alan eroavaisuudesta. Arvot viittaavat yhden projektion eri alueiden eri eroavaisuuksiin. Vaikka pienin luokka on valkoinen se eroaa kuitenkin yli 2,53% toisesta projektiosta. Prosentit eivät kuitenkaan kerro kumpi projektio (Robinson/Merchator) on suurempi/pienempi kuin toinen. Ero on prosentteina hyvin pieni mutta ero näkyy kuitenkin selvästi valittujen värien takia.

Itsenäinen harjoitus

Kuva 2.2 ja kuva 2.3 ovat kuvakaappauksia suomesta eri projektioita käyttäen. Jotkut projektiot muuttavat pinta-alaa hyvin paljon. Itsenäisesti loin uusia tasoja eri projektioilla, lisäsin pinta-ala tietoja sarakkeisiin samaan attribuuttitauluun ja laskin prosentteja. Suurin ero pinta-alassa tähän asti projektioissa on ollut Merchator ja Albanian 1987 / Gauss-Kruger zone 4 välillä(tämä näkyy alla kuva 2.2).

 

 

Kuva 2.2                                                                  2.3

(Albanian 1987 / Gauss-Kruger zone 4) (Indian 1975 / UTM zone 48N)

 

Pohdintoja

Toisen kurssikerran neljässä tunnissa ei oikeastaan saatu mitään valmista karttaa tehtyä tai vaikeeta laskelmaa visualkisoitua. Kurssikerran tärkein opetus tuntuikin olevan karttaprojektioiden ymmärtäminen ja niiden hallitseminen QGississä. Opin että jos QGissin oikeasta alakulmasta muuttaa ohjelman projektion samaksi kun tason projektion niin silloin kyseinen suomi näyttää taas “oikealta”. Muut projektiot vääntyy taas erillasiksi. Alla olevassa kuvassa (kuva 2.4) näkyy suomi neljää eri projektioa käyttäen.

Milja Mäkinen kirjottaa blogissaan kappaleessa “Projektioilla on väliä!” (8.2.2023) että viikon tehtävässä muodostui ongelmaksi se että suorittaa ohjeiden mukaan tehtäviä ymmärtämättä itse mitä oikeastaan tekee.  Olen huomannut tämän myös itse. Käymme nopeeseen tahtiin läpi tehtäviä tunnilla ja yritän seurata opettajaa niin että ei vahingossa jää joku vaihe tekemättä. Sitten kun itsenäiset tehtävät alkavat ei ole mitään hajua siitä miten tehtävässä kannattaisi edetä.

Kuva 2.4

 

Lähteet

Milja Mäkisen blogi (8.2.2023): https://blogs.helsinki.fi/mxmilja/2022/02/08/projektioilla-on-valia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *