Viikko 5. (bufferit, analyysit)

Buffer ja ensimmäinen tehtävä

Kurssikerralla teimme melkein koko tunnin tehtäviä itsenäisesti.

Buffer työkaluja on QGississä monta esim. “SAGA” ja “single sided buffer”.  Tällä kerralla harjoittelimme käyttämään “Buffer” nimistä työkalua. Ennen kun työkalussa voi painaa “run” on määriteltävä tiettyjä kenttiä. Joskus minusta tuntuu että on vaikeeta tietää mitä kenttiä täyttää ja miten. Ilman ohjeita en olisi esimerkiksi arvannut että “segments” kenttään meidän käyttämässä “buffer” toiminnossa pitäisi laittaa numero 36. Onneksi Qgissistä löytyy lyhyt info tominnoista ja googlaamalla löytää melkein aina vastauksen ongelmiin.

Ensimmäinen tehtävä selvittää kuinka moni asuu Malmin kentän pahimmalla melualueella. Tehtävän suorittamiseksi on luotava bufferi 2km säteelle Malmin kiitoradoista. Alla olevassa (Kuva 5.1) ulompi bufferi on luomani 2km säteen bufferi. Sain vastaukseksi 59325 asukasta. Luokassa minun vieressä istuvalla oli hieman pienempi luku. Se johtui siitä että hän oli luonut viivat kiitoradoille kun itse loin polygonin jolla rajasin koko kiitoradan pinnan. Tieheästi asutulla alueella jo 50 metrin ero voi tarkoittaa monta sataa asukasta enemmän. Toisaalta koneet harvoin laskee kiitoradan rajalle vaan useimmiten keskelle kiitorataa. Onko väliä mistä melusaasteen mittaa?

Image preview

Kuva 5.1 (Malmin lentokenttä)
Lisätehtävä  ja muut tehtävät
Lisätehtävänä oli laskea kuinka monta rakennusta 1km etäisyydellä on rakennettu malmin lentokentän käyttöönoton jälkeen. Yllä (Kuva5.1) tummempi bufferi on 1 km etäisyydellä ja keltaiset pisteet viittaa rakennuksiin bufferialueella. Vastaukseksi sain että ainoastaan 82  rakennusta 832 rakennuksesta on rakennettu ennen malmin kentän käyttöönottoa 1938.
Aineistossa oli myös vähän kohteita joiden rakennusvuosi ei ollut tiedossa.
Toinen osa ensimmäistä tehtävää on saman tyyppinen, tällä kertaa tehtiin bufferi Helsinki-Vantaan lentokentälle ja laskettiin kuinka monta asukasta asuu Helsinki- Vantaan lentokentän pahimmalla melualueella sekä  tehdyn bufferin alueella.
Kolmas osa ensimmäistä tehtävää oli laskea asemien läheisyydessä asuvat. Tein taulukon (taulukko 5.2) saamistani tuloksista.

Taulukko 5.2

Toisena kurssikerran tehtävä oli selvittää kuinka monta asukasta asuu taajamissa, kouluikäistä asuu taajamien ulkopuolella ja ulkomaalaisten osuus alueilla. Taajama on vähintään 200 asukkaan alue jonka etäisyys seuraavaan taloon on enintään 200m (Tilastokeskus). Selviydyin tehtävästä hyvin. Jatkoin tehtäviä kotoa.

Tehtävä 4. (Saunat ja Uima-altaat)

Lopuksi piti valita yksi isompi tehtävä kolmesta eri vaihtoehdosta. Valitsin hauskimman kuulosen, eli Uima-altaat ja saunat tehtävän. Tehtävä sujui paremmin kun mitä olisin koskaan voinut arvata. Pari vastoinkäymistä minulla kuitenkin oli. Poistin aineistoista turhat sarakkeet jotta aineist olisi kevyempi ohjelmalle suorittaa. Samalla poistin molempia (kaupunginosa ja pisteaineistoa) yhdistävät sarakkeet. En siis enään voinut yhdistää tasoja joten minun oli ladattava aineistot uudestaan ja aloitettava alusta.

Toinen ongelma jonka kanssa kamppailin monta päivää oli “error” joka ilmeni kun yritin suorittaa toimintoja “count points in polygon” tai “intersect”. Lopulta sain googlaamalla vastauksen ongelmiin. Helpolla muutoksella asetuksista ohjelma lopetti herjaamisen ja sain tehtyä tarvittavat toiminnot. Taas kerran kyse oli asetuksesta jota en itse olisi löytänyt. Suosittelen googlaamista, et todennäköisesti ole ainoa joka on kamppaillut ongelman kanssa.

Image preview

Taulukko 5.3

Image preview

Kartta 5.4 (Koropleettikartta saunoista ja pylväsdiagrammi uima-altaista pääkaupunkiseudulla)

Tein taulukon suorittamistani laskelmista uima-altaille sekä saunoille (5.3). Lopuksi tein kartan tehtävään liittyen (kartta 5.5). Nikolai Tuuri blogissaan(23.2.23) on tehnyt tehtävälle kartan jossa uima-altaiden määrä näkyy kartassa koropleettikartan tapaan väreinä sekä lisäksi myös pylväinä. Itse päädyin ratkaisuun jossa tein koropleettikartan saunojen määrästä ja pylväät uima-altaiden määrästä. Ajattelin että näin voi verrata saunojen ja uima-altaiden esiintyvyyttä toisiinsa. Lopputulos on mielestäni parempi kuin olisin osannut odottaa. Selitteestä puuttuu kuitenkin uima-altaat. Yritin myös lisätä pylväiden viereen uima-altaiden määrät numeroina mutta jostain syystä numerot eivät näkyneet kartassa.

Pohdintaa

Olen mielestäni kehittynyt valtavasti viimesten kahden kerran aikana. Tämän kerran tehtävät vahvisti luottamusta siihen että osaan hallita, käyttää Qgissiä itse ilman vaihe vaiheelta ohjeita opettajalta. Pelkään kuitenkin että jos en jatka kertausta, ohjalman käyttämistä niin unohdan nopeasti oppimani asiat.

Lähteet:

Nikolai Tuurin blogi(23.2.23): https://blogs.helsinki.fi/nikolait/

Tilastokeskus: https://www.stat.fi/meta/kas/taajama.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *