Viikko 6. (Epicollect, interpolointi, pisteaineistojen esittäminen kartalla) EI VALMIS

Epicollect

Kuudennella kurssikerralla olin kotona flunssassa. Tein kuitenkin kerran epicollect kävelyn pari vuotta sitten kun yritin kurssia ensimmäistä kertaa. Internettiä käytetään enemivissä määrin tiedon keruuseen niin eri tieteenaloilla. Esimerkiksi afrikassa on ollut käytössä pidemmän aikaa “EpiSurveyor” tekstityyppisen tiedon keruualusta joka toimii yksinkertaisilla nokia puhelimilla. Älypuhelimet on viimeisen viidentoista vuoden aikana luonut uusia mahdollisuuksia tiedonkeruuseen. Epicollect sovellus toimii niin että mobiililaitteilla voi luoda ja tallentaa merkitöjä gps sijainnista sekä eri muuttujista. Ohjelma lähettää tiedot verkkotietokantaan, tietokannan voi sitten ladata koneelle sovelluksen kautta (Aanensen et. al. 2009) .

Turvallisuuden interpolointi

Kurssin tehtävänä oli visualisoida keräämämme aineisto. Valitsin visualisoinnin teemaksi turvallisuuden koska olen monesti miettinyt asiaa itse kävellessäni yliopistolle talven pilkko pimeässä. Tein ensin pistekartan eri väreillä ja siirryin sitten interpolointitehtävään. Interpoloinnissa kesti hetki kotikoneella. Noin neljänkymmenen minuutin jälkeen sain esille mustavalkoisen interpoloidun turvallisuustason. Kokeilin vaihtaa värejä interpoloidulle tasolle mutta päädyin lopulta mustavalkoiseen versioon. Versiossa ei nää Mitkä alueet ovat saaneet arvosanan 2-4 mutta mielestäni kartassa korostuu selvästi vähiten turvalliset alueet.

Kartta 6.1 (Turvallisuus Kumpulan ja Arabian alueella, 1= vähiten turvallinen, 5= eniten turvallinen)

Aineiston tuonti netistä QGissiin

Csv (comma separated values) tiedosto valituista maanjäristyksistä oli mutkatonta

Tekstipätkän muuntaminen muotoon jonka saan liitettyä Qgissiin kesti monta tuntia ja googlehakuja

Lopuksi jokseenkin helppo ja nopea prosessi: excel, xml tiedosto csv ksi converterillä, asetukset Qgississä

Meinasin antaa periksi kun vihdoin ja viimein sain aineiston tuotua gissiin mutta pisteitä ei näkynyt

Kyse oli yhden ruudun ruksista ja pisteet näkyivät, projektion muutos

Loppuun

 

Lähteet

Aanensen DM, Huntley DM, Feil EJ, al-Own F, Spratt BG (2009) EpiCollect: Linking Smartphones to Web Applications for Epidemiology, Ecology and Community Data Collection. PLoS ONE 4(9): e6968. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0006968

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *