Viikko 4. (Rasteriaineisto, kartan piirtäminen)

Tehtävä 1.

Ensimmäisenä tehtävänä on luoda ruudukkokartta valitsemastamme aiheesta. Alkuun loimme työkalulla ruudukon (“create grid”) pääkaupunkiseudun alueelle. Taas jälleen huomasin miten tärkeetä on kaikkien kenttien oikein täyttäminen. Laitoin ruudukkoon vahingossa ihan liian pienen ruutukoon (5m) ja tuloksena oli hitaasti suurentuva musta alue ruudulla. Pelästyin, sammutin ohjelman ja aloitin alusta.

Onnistuneen 500 metrin ruudukon luomisesta valmiiseen karttaan (Kartta 4.1) on vielä jonkin verran matkaa. Käyttäen valmiiksi annettuja aineistoja rajasin, yhdistin ja laskin tietoja ruudukolle. Ensimmäinen kartta jonka tein näyttää nuorien 0-20 vuotiaiden osuuden väestöstä alueella. Jotta saisin tämän tuloksen oli minun laskettava yhteen kaikki ikäluokat 20 vuoteen  asti “field calculatorilla” ja sitten jaettava määrä kokonaisasukasmäärällä. Arvot ovat prosentteja. Tulos kartalla vaikuttaa mielestäni siltä että se voi olla totta. Reuna-alueilla on suurempi osuus nuoria kuin helsingin keskustassa.

Kartta 4.1

Karttaan olisi voinut ennen visualisointia kerrata kaikki luvut 100 jotta luvut olisi selitteessä prosentteina. Näin vähemmän tottunut kartanlukija ymmärtäisi heti mistä on kyse. Toinen karttaa selkeyttävä tekijä olisi jonkinlainen nimistö tai jotain paikkaan viittaavaa. Helsingin aluetta tuntevaa lukuun ottamatta ei ole välttämättä ollenkaan selvää missä suurkaupungin keskusta-alue on kartalla.

“Uusimaa” sijaan kartassa pitäisi lukea “pääkaupunkiseutu”. Olen huomannut aikaisemminkin että pienet yksityiskohdat selitteiden kohdalla jää huomaamatta visualisointivaiheessa sen jälkeen kun on tehnyt monimutkaisempia toimintoja ohjelmalla. Jos tasot ja sarakkeet nimeää ohjelmassa alunperin oikein virheitä sattuu huomattavasti vähemmän.

500m tarkkuus kartassa ei välttämättä anna hirveän tarkkaa kuvaa alueesta. Suurempien mittakaavojen kartoissa 500m voi kuitenkin olla hyvä koko. Ehkä ruutukartta olisi paras kasautumisen tarkasteluun esimerkiksi köyhyyden tai asuntohintojen tarkasteluun? Tarkkaan absoluuttisiin arvoihin kartta ei mielestäni ole hyvä koska ruudun runa saattaa jakaa esimerkiksi asutusryppään kahti joten tulos voisi olla ihan eri riippuen mihin kohtaan ruutu osuu.

Toisaalta ruutureemakartta voi olla parempi vaihtoehto kuvaamaan ilmaantuvuutta. Edellisen tehtävän (Kuva 3.1) pistekartta näyttää ehkä tarkemman paikan attribuuteille kartalla mutta kun pisteitä on paljon lähellä toisiaan tai jopa päällekkäin, on vaikeaa arvioida pisteiden määrää. Tällöin esimerkiksi ruututeemakartta on parempi vaihtoehto.

Tehtävä 2. (Itsenäinen tehtävä)

Toinen tehtävä tällä kurssikerralla on ladata peruskarttalehti Paitulista tietokoneelle ja luoda sille korkeuskäyrät 5m välein. Paituli on korkeakouluopiskelijoille ja ammattilaisille suunnattu latauspalvelu josta löytyy monen eri tahon paikkatietoja (paituli). Alla (Kartta 4.2) on QGississä luomani korkeuskäyrät. Valitsin käyrien väriksi ruskean koska musta näytti kovalta ja kartasta pomppaavalta.

Opin tunnilla lisää rinnevarjostuksesta. Rinnevarjostus näyttää ihmiselle eniten luontevalta kun valon suunta tulee luoteesta ja osuu kaakkoon. Vaikka aurinko harvoin ja vain osissa suomea koskaan paistaa kyseisestä suunnasta on suunnan käyttö kuitenkin hyväksyttävää. Muista suunnista tuleva valo näyttää ihmisen silmään siltä että koholla olevat muodot ovat kuoppia.

Korkeuskäyrien kanssa käytetty läpinäkyvä rinnevarjostus tuo paremmin esille maaston muodot (maanmittauslaitos). Huomasin että ainoastaan rinnevarjostuksen käyttö voi vääristää muotoja. Tietyssä kulmassa valoa vasten oleva muoto voi jääsä ilman varjoa vaikka korkeusero olisi suuri. Siksi väitän että yhdistelmä korkeuskäyrien kanssa on paras vaihtoehto.

Kartta 4.2 (Kartta meni yhtäkkiä tosi epätarkaksi täällä blogisivustolla?)

Toinen osa toista tehtävää oli piirtää QGissiä käyttäen teitä karttaan. Piirsimme suuret tiet Pornaisten alueelle kartassa (punaiset viivat Kartta 4.2). Tehtävä sujui hyvin mutta jo pienelle alueelle piiräminen kesti hetken. Jos joutuisi piirtää teitä suurempaan alueeseen ja myös muita kohteita, piirtämisessä voisi kestää hyvin kauan.

Pohdintaa

Tällä kerralla tuntui ensimmäistä kertaa siltä että hallitsen jossain määrin itse ohjelmaa. Osaan tuoda, rajata, liittää, laskea ja visualisoida paikkatietoa. Jossain määrin. Toivon ensi kerroilla saavani kertauksen kautta sujuvuutta tekemiseen. Minusta tuntuu että jos saan lisää varmuutta perusasioihin voisin nopeasti oppia paljon lisää.

Lähteet

Paitulin verkkosivu: https://paituli.csc.fi/

Maanmittauslaitoksen verkkosivu: https://www.maanmittauslaitos.fi/kartat-ja-paikkatieto/asiantuntevalle-kayttajalle/tuotekuvaukset/rinnevarjostus

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *