Minikonferenssista uusia näkökulmia kielikeskustyöhön

Kielikeskuksen minikonferenssi järjestettiin jo neljännen kerran 26.11.2015 ja toista vuotta peräkkäin Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä. Otaniemen Design Factoryssa kuultiin monipuolisesti kielenoppimisen ja -opetuksen ilmiöistä. Minikonferenssin filosofian mukaisesti kynnys puhua pidettiin matalalla, mutta juuri silloin näennäisesti pienestä tuleekin pian yllättävän isoa. Yksi kurssi, opetuskokeilu tai oppimiskokemus voi muuttaa paljon ja kantaa kauas. Tässä kielikeskuslaisten päällimmäisiä konferenssitunnelmia:

Johanna Vaattovaara:
Konferensissa oli juuri niin innostunut tunnelma ja hyvä ohjelma kuin viime vuonnakin! Kiitos Tiina Laulajaisen ja Sinikka Karjalaisen organisoiman teemasession, tällä kertaa Stagelle saatiin opiskelijoidenkin ääniä. Linda Sivander piti esityksen kielenoppimisestaan oikeassa elämässä ulkomailla, Suvi Sistonen tekeillä olevan, ruotsin kielen käytön tulevaisuutta käsittelevän gradunsa pohjalta sekä Giulia Pernisi kurssiassistentin kokemuksistaan. Kaikki esiintyivät kuin vanhat konkarit, ja kiinnostavista teemoista syntyi vilkasta keskustelua.

Giulia

Giulia Pernisi kertoi kokemuksistaan kurssiassistenttina ja pohti suomalais-italialaista vuorovaikutusta.

Linda Sivander:
Minikonferenssissa sain tilaisuuden esitelmöidä ensimmäistä kertaa tämän kaltaisessa tapahtumassa, mikä oli jännittävää, mutta erittäin antoisaa; oli mielenkiintoista kuulla ammattilaisten mielipiteitä omien kieltenkäyttökokemuksieni pohjalta rakentuneesta esitelmästä, ja sen sanomasta. Mahtavaa on, että opiskelijanäkökulmista ollaan kiinnostuneita opettajien ja muiden asiantuntijoiden keskuudessa.
Toivonkin, että tällainen vuorovaikutus sekä yhteistyö jatkuvat kielten opettamisen ja oppimisen kehittämiseksi myös tulevaisuudessa.

Nina Sulonen:
Opiskelijavetoinen teemasessio oli mahtava! Oman työn näkökulmasta oli mukava kuulla kurssiassistentin, italialaisen Giulian kokemuksia paikallisten opiskelijoiden kohtaamisesta erilaisissa opetustilanteissa Kielikeskuksen kursseilla. Giulia osasi kertoa hauskan havainnollisesti siitä, mitä kurssiassistenttina olo tarkoittaa, mitkä ovat mahdollisia haasteita ja mikä taas positiivista ja palkitsevaa.

Studio

Itsenäisen kielenoppimisen mahdollisuudet ja opetuskäytännöt kiinnostivat kielikeskuslaisia.

 

Merja Hako-oja:
Minua ihastuttivat erityisesti opiskelijaesitykset, varsinkin se, että saimme kurssiassistentin, Giulian, kertomaan assistenttikokemuksestaan.
Ajatuksia herättivät myös ruotsin opettajien ALMS-teemaan liittyvät esitykset (Johanna Manner-Kivipuro, Kirsi Wallinheimo ja Melina Bister). Näistä jäi erityisesti mieleen se, että opiskelijaan täytyy voida luottaa. Innostusta herätti Gonzalon (Hernandez Reyes) esitys blogien ja wikien käytöstä opetuksessa.

Tuula Lehtonen:
Oli onnekas sattuma, että olin saanut tehtäväkseni minikonferenssin työelämäaiheisen session puheenjohtajuuden. Neljä session puhujaa lähestyivät aihetta eri kulmista ja toisiaan täydentäen – session yleisöä liikutettiin työelämän tunneosaamisesta valitusten keskusteluanalyysin. Esitykset muistuttivat samaan aihepiiriin liittyvistä metodeista ja näkemyksistä ja siitä, että eri lähestymistavoista riippumatta monella meistä on halu ymmärtää työelämän kielellistä todellisuutta.

Sinikka Karjalainen:
Oli mielenkiintoista kuulla Helsingin yliopiston kielikeskuksessa konferenssin aikana Erasmus-opettajavaihdossa olleen Alena Hradilovan (Masarykin yliopisto) ajatuksia henkilöstön kehittämisestä. Monet asiat kielikeskuslaisten työssä näyttävät samoilta maasta riippumatta – kuten aikapula. Hauskana yksityiskohtana Alena kertoi latinan opetuksen olevan heidän kielikeskuksessaan “valtio valtiossa”.

Leave a Reply