Veden voimia – näyttely

Viikin Infokeskus Korona 26.1. – 30.3.2011

26.1.2011 on Viikin Koronassa avautunut näyttely Veden voimia. Näyttely kertoo Suomen näkökulmasta vesikulttuurin eri ulottuvuuksista; niin veteen liittyvistä käytännön toimista kuin veden symboliarvoista.

Vesi on maassamme niin itsestään selvä ja kaikkea koskettava elementti, että usein vasta ongelmatilanteet nostavat sen otsikoihin. Suomessa veden saanti ei ole ongelma, mutta maailmassa yli miljardin ihmisen päivittäisenä huolenaiheena on puhtaan käyttöveden hankinta. Suomessa vettä riittää myös teollisuuden tarpeisiin. Maataloudessa vettä kuluu vähän, mutta monissa maissa kastelujärjestelmät ovat elinehto.

Veteen liittyvien ympäristöongelmien ratkaisuissa Suomi on maailman kärkimaita. Tänä päivänä korjausliikkeitä pyritään tekemään liittyen esimerkiksi Itämereen, maatalouden valumiin ja vesien kunnostamiseen. Toisaalla huolta aiheuttavat haja-asutusalueiden jätevedet ja ikääntyvien rakennusten vaatimat putkiremontit.

Vesi on osana liikkumista, kalataloutta, tuotteiden valmistusta, kastelujärjestelmiä, sähköntuotantoa, pohjavesien hyödyntämistä, vesihuoltoa ja jätevesien käsittelyä. Vesi on myös lomailun ja vapaa-ajan perusympäristöä, jossa kohtaavat monet veden tervehdyttävään vaikutukseen liittyvät ikiaikaiset kulttuurisisällöt.

Veden voimia –näyttelyn osana on Helsingin yliopiston Viikin kampuskirjaston ja Helsingin kaupunginkirjaston Viikin kirjaston tietotorin näyttely vesiaiheisista kirjoista. Kirjoja saa myös lainaksi.

Näyttelyä on tukenut Maa- ja vesitekniikan tuki ry.

Näyttelyn aukioloajat:  ma-to:  9-19,  pe:  9-17,  la:  10-15

Osoite:  Viikinkaari 11 A,  00790 Helsinki

Lisätietoja:  Viikin kirjasto:  (09) 310 85571,  Viikin kampuskirjasto:  (09) 191 58040

Pekka Virtanen (näyttely):  044-3476126 / pekka.virtanen[at]hotmail.fi