Uutuuskirjoja Terkossa 05 / 2014

 

 

Lihas : rakenne, toiminta ja voimaharjoittelu / Kari Kauranen

” Lihas on ihmisen liikuntaelin, jonka tehtävä on tuottaa voimaa työhön ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Liikkeiden ja voimantuoton ymmärtäminen edellyttää lihaksen rakenteen ja toiminnan tuntemista. Toistaiseksi alalta on puuttunut ajantasainen suomenkielinen perusteos. Kari Kaurasen kirjoittama Lihas – rakenne, toiminta ja voimaharjoittelu (566 sivua, LTS:n julk. nro 171) on lihaskudokseen keskittyvä oppikirja, jossa tarkastellaan lihaksen rakennetta ja toimintaa, lihastoiminnan biomekaniikkaa ja mittaamista, lihaskudoksen vaurioita, ikääntymistä ja lihassairauksia sekä lihasvoimaharjoittelua. Teoksessa valotetaan myös lihastutkimuksen historiaa, sitä, miten nykyisiin käsityksiin on päädytty. Teos on tarkoitettu ensisijaisesti liikunta- ja terveystieteiden opiskelijoille, liikunnanohjaajille, fysioterapeuteille, hierojille ja muille ammatissaan lihastietoa tarvitseville sekä lihaskudoksesta ja lihasvoimaharjoittelusta kiinnostuneille liikunnan harrastajille.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Biostatistiikan taskutieto / Matti Uhari ; 3. uud. p.

” Lääketieteellisen tiedon tullessa enemmän ja enemmän kaikkien saataville, muuttuu lääkärin rooli aiempaa enemmän tiedon arvioijaksi ja tiedon vahvuuksien ja heikkouksien tulkitsijaksi potilaalle. Biostatistiikan taskutieto on laadittu näihin tarpeisiin painottaen alan käsitteiden ja tekstien kliinistä merkitystä. Kirjassa kuvataan biostatistiikan tavallisimmat käsitteet, tutkimusasetelmat ja tilastolliset testit sekä niiden käyttöön ja tulkintaan liittyviä näkökohtia. Lopussa on sanasto tavallisimmista tilastotieteen käsitteistä. Biostatistiikan taskutieto on tarkoitettu lääkäreille, lääketieteen opiskelijoille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Anestesiologia ja tehohoito / päätoimittaja: Per Rosenberg ; toimittajat: Seppo Alahuhta … [et al.] ; 3. uud. p.

” Anestesiologian ja tehohoidon kolmas painos on kauttaaltaan päivitetty, ja hakuteoskäyttöä ajatellen sen rakennetta on muokattu jakamalla luvut lyhyisiin numeroituihin artikkeleihin. Ensihoidon osuus on uudistettu kokonaan niin rakenteensa kuin sisältönsäkin kannalta.
Teoksessa käydään läpi sairaalan anestesia- ja tehohoitotoimintojen järjestely, annetaan anestesia-aineiden tarkat farmakologiset tiedot ja käyttösuositukset sekä perehdytään yleisanestesia- ja puudutusmenetelmiin ja valvontasuosituksiin.
Teoksessa tarkastellaan akuutin ja kroonisen kivun hoitoa sekä hoidon järjestelyä, esitellään uudistetut elvytysohjeet ja käsitellään lääkinnällistä pelastustoimintaa. Tehohoidon osuus kattaa tehohoidon keskeiset kliiniset ongelmat, patofysiologian, diagnostiikan ja hoidon. Lasten anestesia ja tehohoito on oma laaja kokonaisuutensa.
Anestesian antoa erityispotilasryhmille käsitellään laajasti ja perusteellisesti. Mukana ovat kaikki suuret potilasryhmät kuten päiväkirurgiset potilaat, ortopediset potilaat, vatsaleikkauspotilaat, synnyttäjät, sydänpotilaat, keuhkopotilaat ja endokriiniset potilaat. Myös pienempien erityispotilasryhmien kuten silmä-, elinsiirto- ja monivammapotilaiden anestesia käsitellään omissa luvuissaan. Kirjassa on myös tietoa anestesiaan liittyvistä harvinaisista reaktiotavoista ja komplikaatioista.
Teos soveltuu oppikirjaksi lääketieteen opiskelijoille, lähdeteokseksi anestesiologiaan erikoistuville sekä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäreille ja tueksi hätätilapotilaita hoitaville lääkäreille. Monista luvuista on hyötyä käytännön työtä tekevälle lääkärille erikoisalasta riippumatta.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Miesten ja naisten terveysmenot ikäryhmittäin 2011 / Satu Kaipainen, Janne Eskelinen

” Tässä raportissa esitellään vuoden 2011 terveyden- ja vanhustenhuollon menojen kohdentuminen ikä- ja sukupuoliryhmittäin. Menoerien kohdentumista tarkastellaan sekä kokonaismenoina että asukasta kohti laskettuina menoina. Raportissa esitetyt menot muodostivat yhteensä 18,1 miljardin euron menoerän sisältäen sekä tuottajien että asiakkaiden maksuosuudet. Raportin tietoja voidaan hyödyntää monenlaisissa arvioinneissa ja tutkimuksissa, mm. menoennusteiden laadinnassa ja ennaltaehkäisevien toimenpiteiden suunnittelussa.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Äitiys- ja lastenneuvolatoiminta sekä kouluterveydenhuolto : valtakunnallinen seuranta 2012 / Tuovi Hakulinen-Viitanen … [et al.]

” Äitiys- ja lastenneuvolatoiminnan ja kouluterveydenhuollon tilaa selvitettiin osastonhoitajille ja vastuulääkäreille vuoden 2012 lopulla lähetetyllä kyselyllä. Selvityksen tavoitteena oli tutkia, miten toimintoja on kehitetty vastaamaan kuntalaisten tarpeita ja uusia säännöksiä. Kyselyyn vastasi 150 terveyskeskusta 94 prosenttia kyselyn saaneista. Tulosten mukaan neuvolan ja kouluterveydenhuollon palvelut olivat kehittyneet säännösten suuntaisesti. Lähes kaikissa terveyskeskuksissa oli nimetty toimintojen vastuuhenkilö. Laajat terveystarkastukset ja muut määräaikaiset terveystarkastukset järjestettiin lähes kaikissa terveyskeskuksissa säännösten mukaisina ajankohtina. Laajoissa terveystarkastuksissa perheiden hyvinvointia arvioitiin monipuolisesti, vaikka henkilöstö- ja aikaresurssit olivat osin puutteellisia. Henkilöstöresurssit olivat parantuneet kaikilla palvelusektoreilla, mutta jäävät vielä alle suositusten. Myönteisestä kehityksestä huolimatta palveluissa on edelleen eroja alueellisesti ja terveyskeskusten väestöpohjan koon perusteella. Selvityksen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää neuvola- ja kouluterveydenhuoltopalvelujen valvonnassa, seurannassa ja kehittämistyössä kunnissa ja valtakunnallisesti. Raportissa esitetään myös toimenpide-ehdotuksia eri toimijoille.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

HTP-arvot 2014 : haitallisiksi tunnetut pitoisuudet / Sosiaali- ja terveysministeriö

” Sosiaali- ja terveysministeriö on asetuksellaan haitallisiksi tunnetuista pitoisuuksista (268/2014) vahvistanut tässä julkaisussa liitteissä 1 ja 2 luetellut työpaikan ilman epäpuhtauksien haitallisiksi tunnetut pitoisuudet (HTP-arvot) ja vastaavat biologisten altistusindikaattorien raja-arvot. Ne on tarkoitettu huomioon otettavaksi työpaikan ilman puhtautta, työntekijöiden altistumista ja mittaustulosten merkitystä arvioitaessa.
Tämä julkaisu julkaistaan suomen- ja ruotsinkielisenä ja se korvaa aiemman sosiaali- ja terveysministeriön julkaisun ”HTP-arvot 2012”, Julkaisuja 2012:5. Julkaisun liitteessä 1 olevaan luetteloon on korvattavan julkaisun luetteloon verrattuna lisätty 2 uutta päänimikettä HTP-arvoineen ja muine tietoineen, 8 päänimikkeen HTP-arvoa on muutettu. Lisäksi kahdelle päänimikkeelle on lisätty biologisten näytteiden viiteraja-arvo (liite 2). Niiden päänimikkeiden kohdalle, joille on säädetty hetkellisen pitoisuuden HTParvo, on tämä arvo sijoitettu HTP15 min-sarakkeeseen ja huomautussarakkeeseen on merkitty merkintä ’kattoarvo’. Lisäksi huomautussarakkeessa on annettu huomautus ”melu” niille aineille, joiden tiedetään voimistavan melun haitallisia kuulovaikutuksia.
Julkaisu on tarkoitus päivittää vuonna 2016. Liitteessä 13 on luetteloitu ainenimikkeitä, joiden HTP-arvoja aiotaan käsitellä seuraavien päivitysten yhteydessä.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Diabetes mellitus : associated conditions / editors: Leonid Poretsky, Emilia Pauline Liao

“ This issue of the Endocrinology and Metabolism Clinics, guest edited by Drs. Leonid Poretsky and Emilia Pauline Liao, will focus on Diabetes Mellitus: Associated Conditions. Articles in this issue include Metabolic syndrome; The role of glucocorticoids and insulin resistance in adipose tissue function and lipid metabolism; Cardiovascular disease; The Relationships between Cardiovascular Disease and Diabetes: Focus on Pathogenesis; Interventions for coronary artery disease; Peripheral Arterial Disease; Hypertension; Sleep apnea; Osteoporosis; Vitamin D deficiency; Diabetes and cancer; Dementia; Depression; and Polycystic Ovary Syndrome.”

Saatavuus Helka-tietokannassa