Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 19

Tänä vuonna Verkkarin joulukalenterissa julkaistaan joka päivä jouluaattoon saakka tietokirjavinkki. Kirjaston työntekijät vinkkaavat suosikkinsa lomalukemiseksi tai vaikka joululahjaksi!

Luukku 19h_niin_kuin_haukka02670

Helen Macdonald:
H niin kuin haukka
Gummerus 2016

Kirjailija Helen Macdonald on haukkojen kasvattaja ja ”haukastajien” kouluttaja,  ja historian tutkija. Isänsä kuolemaa seuranneen surun ja masennuksen keskellä hän ottaa kasvatettavakseen nuoren kanahaukan, luonnonvoiman, jolle antaa lempeän nimen Mabel.

Saamme seurata Helenin ja Mabelin jännittävää rinnakkainelon ja luottamuksen kehittymistä, elävästi ja herkästi kuvattuja retkiä Cambridgen puistoissa ja pelloilla. Paitsi luontokirja teos on kirjoittajansa omakohtainen selviytymistarina. Hän kyseenalaistaa elämänsä sisältöä, myös useissa maailman kolkissa kautta aikain harjoitetun haukkametsästyksen mielekkyyttä.

Rinnakkaisena omien kokemustensa kanssa Macdonald seuraa kirjallisuuden ja omien tutkimustensa avulla T. H. Whiten, myös englantilaisen, 1900-luvun alkupuolella haukkojen kasvatusta harrastaneen kirjailijan edesottamuksia. Whiten elämää kuvatessaan Macdonald eläytyy mielikuvituksen voimalla tämän persoonaan. Kuten kirjan arvioissa on mainittu, teoksessa tieto ja kauno yhdistyvät omintakeisen viehättävästi.

Helen Macdonald keskustelee Sirpa Kähkösen kanssa teoksestaan Helsinki Lit 2016  -tapahtumassa.

Lea Kujala
kirjastosihteeri