Ikinuori Medic-tietokanta – jo 40-vuotta kotimaista terveystietoa yhdessä palvelussa!

Medic on kotimainen terveystieteellinen viitetietokanta, joka on perustettu vuonna 1978. Medic-viitetietokantaa tuotetaan Meilahden kampuskirjasto Terkossa (Helsingin yliopiston kirjasto). Medic sisältää lähes 130 000 viitettä ja vuodessa tietokantaan tallennetaan noin 3000 viitettä lisää.

Yhdysvalloissa aloitettiin maailman ehkä kuuluisimman tietokannan, Medlinen, tekeminen 1960-luvulla. Jo 1970-luvulla silloisessa Lääketieteellisessä keskuskirjastossa oltiin hereillä ja syntyi Finmed-bibliografia, josta sitten kehittyi tänäkin päivänä käytettävä Medic-tietokanta. Suomalaisten lääketieteellisten bibliografien historia ulottuu aina 1640-luvulle saakka, joten Medic-tietokanta on osa todella pitkää perinnettä ja jatkumoa. Kyseessä on siis ainutlaatuinen tietokanta!

Medic juhlii 40-vuotista taivaltaan työn merkeissä. Kymmenen vuotta sitten järjestettiin 30-vuotisjuhlat, joista voi lukea täältä.

Mediciin tallennetaan tietoa terveystieteellisistä julkaisuista. Lääke-, hammaslääke- ja hoitotieteellisten julkaisujen lisäksi tietokantaan tallennetaan sellaista biotieteellistä kirjallisuutta, jolla on yhteyttä lääketieteeseen. Aineiston valinnassa on yleissääntönä, että Mediciin tallennetaan kielestä riippumatta Suomessa ilmestyneitä julkaisuja.

Onkohan tästä aiheesta hyvää suomen kielistä artikkelia? Löytyyköhän tältä lääkärilta kiinnostavaa julkaisua kotimaisista lähteistä? Suomen Lääkärilehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli, mutta en muista missä numerossa? Väitöskirja hukassa? Hyviä kysymyksiä, joihin kaikkiin saat vastauksen Medic-tietokannan kautta!

Medicin monet vaiheet: bibliografiasta tietokannaksi, paperilta CD-ROMien kautta Internetiin: http://www.terkko.helsinki.fi/medic/medic_historiaa_30v.pdf

Medic Terkko Navigatorissa: https://www.terkko.helsinki.fi/medic-tietokanta

One Reply to “Ikinuori Medic-tietokanta – jo 40-vuotta kotimaista terveystietoa yhdessä palvelussa!”

  1. Onnea 30-vuotiaalle Medicille ja sen luetteloijille ja indeksoijille!

Comments are closed.