Urheilun siivittämä seikkailu

knuutila_squashOlen vuoden ajan ollut yliopisto-opiskelija Helsingin yliopistossa Valtiotieteellisessä tiedekunnassa pääaineenai taloustiede. Fuksivuoteni oli täynnä hienoja muistoja ja minulla oli hauskaa. Lisäksi uskon, että olen löytänyt minulle sopivan pääaineen. Kaikki on siis hyvin, mutta kannan silti huolta siitä, kuinka saan lisättyä tärkeän harrastukseni, squashin, arkeeni.

Squash on Suomessa melko pieni pallolaji, joka muistetaan parhaiten 80–90 -lukujen trendilajina ja sen aikaisista suomalaisista huippupelaajista. Minun elämässäni squash on ollut mukana jo lähes kaksikymmentä vuotta ja se on vaikuttanut valtavasti elämääni. Kilpapelaajana lajin parissa olen oppinut paljon uusia asioita ja nähnyt maailmaa sekä tavannut paljon uusia ihmisiä. Kilpaurheilu on kuitenkin vaatinut veronsa: viikossa harjoitteluun on usein palanut noin kaksikymmentä tuntia ja vuodesta noin pari kuukautta kuluu usein kilpailumatkoilla. Tämä selittää huoliani hieman, mutta ei täysin, sillä onhan opiskelu oma valintani.

Kuluneen vuoden aikana olen yrittänyt tasapainottaa opiskelua, urheilua ja fuksitapahtumia. Ajoittain vuosi oli rankka ja jouduin tekemään monta kertaa kompromisseja suunnitelmiini. Aikataulutus on kuitenkin kaiken a ja o ja lisäksi yliopistojen urheilupalvelut auttavat säästämään aikaa. Ne kun ovat yleensä yliopiston vieressä, joten oheisharjotteluita (kuten punttisalia) voi tehdä ilman että turhaan matkustamiseen kuluu aikaa. Lisäksi ne ovat hinnaltaan opiskelijalle ystävällisiä.

20160905_104429Lukuvuoden lopussa ponnistukseni palkittiin, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta osallistua tänä syksynä pelattaviin opiskelijoiden squashin maailmanmestaruuskilpailuihin Malesian Kuala Lumpurissa. Tartuin tilaisuuteen innokkaana; on mielenkiintoista nähdä, kuinka hyviä muut kaltaiseni opiskelijaurheilijat ovat. Kilpailun takia treenasin kuluneena kesänä paljon ja kilpailu sujuikin minun osaltani hyvin. Tarkempia tuloksia ja mietteitä kilpailusta löytyy Suomen Squashliiton nettisivuilta, Facebookista Suez-tiimin sivuilta tai sport.fi -sivuilta.

Moni muukin opiskelija varmasti painii samankaltaisten tavoitteiden ja intohimojen välillä kuin minä. Täällä reissussa ollessani kantani asiaan on vahvistunut: kaikkia mielenkiinnonkohteita kannattaa vaalia. Harrastukset, olivat ne sitten urheilua, taiteita tai jotain muuta, rikastuttavat elämää. Niistä voi saada korvaamattomia kokemuksia, ne voivat opettaa tekijäänsä ja niiden kautta voi tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Itse olen squashin kautta oppinut esimerkiksi yhtä sun toista aikataulutuksesta, vastuunkannosta, itsenäisyydestä, tavoitteiden asettelusta ja niiden saavuttamisesta sekä pitkäjänteisyyttä.

Yliopistomaailmassa harrastuksia pystyy yhdistämään hyvin opiskelijan arkeen erilaisten kerhojen ja seurojen avulla. Urheilun puolella myös Unisport on suurin tekijä – joka on myös minua auttanut, sekä tukenut tässä kisamatkassa. Unisportiltahan löytyy mahdollisuuksia harrastaa myös monia pienempiä urheilulajeja, kuten squashia. Toivottavasti opiskelijat tarttuvat näihin mahdollisuuksiin, joita myös Unisport tarjoaa, sillä ne voivat palkita tekijänsä vaikka seikkailulle – kuten squash minulle teki.

Hyviä pelejä ja hyvää alkanutta lukuvuotta kaikille!

Teksti ja kuvat: Tatu Knuutila tatu_knuutila

Opiskelijoiden squashin MM-kilpailut käytiin Kuala Lumpurissa 5.-11.9.2016.  Suomea kisoissa edustanut Tatu voitti kolme viidestä matsistaan sijoittuen 18:nneksi 45 pelaajan joukossa.

 

UniSport tukee Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston sisäisiä urheiluseuroja, yksittäisiä urheilijoita  tai koottuja joukkueita, jotka osallistuvat opiskelijoille järjestettävään kilpailutoimintaan. Lue lisää.

 

83 thoughts on “Urheilun siivittämä seikkailu

 1. known as the video slots, are much advantageous to the players. There are unlimited options for betting. Moreover, the video slot payouts are very high, and you can bet with a higher amount to win more.

 2. you may play the 3-reel slots. The regular players also love playing this game, as there is no intricacy. Within a very short

 3. time, you will be able to learn the rules of 3-reel slots. Play this game with a variety of interesting symbols. For every spin, you can have the wager of 3 coins.

 4. variation to the jackpot size. You can find the details on your gaming screen. However, you need to win the game for grabbing the jackpot.

 5. Mai Khao Beach
  before flying back to Bangkok We don’t want everyone to miss out here! Mai Khao Beach because it is located next to Phuket International Airport. And what everyone has to do when visiting here is Taking pictures lying on the beach Including selfies with the whole plane that is about to land, it’s amazing.
  06-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 6. you will get a combo meter. Land the trick symbols shown and you can activate the Wildboard Respin. This will trigger two wild symbols and a big wild covering a reel, ต้น

 7. The awards in the game vary from £0.08 to £10. Santa is a wild symbol that brings up to £10 reward and substitutes all other symbols. ต้น

 8. Warning, who rests a little #who is working too hard Be careful of this sickness This happened to Tae herself during this month. Has anyone seen the movie Freelance? that Sonny is sick Tae is like that. Been taking the wrong pills for 2 weeks. I thought I was allergic to something until I went to the doctor. The doctor told me to relax a little, just relax a little!!
  *ขิม 8/7
  Read more at https://ipro191.com/

 9. Old mill at Pak Phanang
  Another place to visit in Pak Phanang that should not be missed is Old mill in Pak Phanang You will notice many tall brick chimneys standing prominently along the Pak Phanang River. Such a chimney is the chimney of an old rice mill in the past, Pak Phanang was the most prosperous in the rice farming era, which was fertile as the breadbasket of the southern region. There are many rice mills (fire mills), although today the image of the greatness of the rice production for export in Pak Phanang has faded. Disappeared over time, the rice fields were transformed into gardens and shrimp farms. The fire mill business that once flourished is now just the remains of a towering mill chimney. It is a monument of the past that Pak Phanang people are proud of.
  10-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 10. Phuket finds 1 Delta species from Bangkok, hastened to quarantine at risk groups
  Phuket-Phuket Provincial Health Office reveals one case of delta strain of COVID-19 in the area, test results of Phuket tourists Sandbox waited another 2 weeks and 13
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  11/07/2021

 11. Tencent’s TiMi Invite students across Southeast Asia to join the climate campaign
  Tencent’s TiMi Invite students across Southeast Asia to join the climate campaign Through the ‘Green Game Jam for Youth’ competition
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  13/07/2021

 12. LINE organizes a new force to open a business group ‘LINE Consumer Business’ heading to enhance Thai creative work.
  LINE enters its 10th year in service Committed to becoming the digital life infrastructure of Thai people through many services on online platforms
  .Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  13/07/2021

 13. Koh Luang Waterfall
  is located about 22 kilometers from the National Park Office, which can be reached by car. It is a famous waterfall that is well known to the people of Lamphun Province. and nearby provinces Koh Luang Waterfall is a limestone waterfall formed by a river in Huai Mae Ko. Flows through the black shale and sandstone of the cliffs of different heights. The levels are cascaded down to a total of 7 floors because the area has limestone and water flows all year round. Therefore, the area of ​​the waterfall has many stalagmites and stalactites. and is naturally beautiful The waterfall area also has a large pool of clean, undisturbed water. make different types of fish live a lot

  14-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 14. Ajarn Chalermchai Kositpipat has devoted himself to designing Wat Rong Khun for many years. The work is evident in the eyes of tourists. Thus making this place become an important place of Thailand. And anyone who visits Chiang Rai will be able to experience art from many other artists, such as Baan Dam of Ajarn Thawan Duchanee, where Wat Rong Khun received a total of 12,748 reviews from tourists.14-07-2021 BY hunny Go to website:https://ipro191.com/

 15. พระราชวังสมัยศตวรรษที่ 19 ตั้งอยู่บนเนินเขาขรุขระทางทิศตะวันตกเฉียงใต้ของบาวาเรีย ประเทศเยอรมัน มีลักษณะเหมือนปราสาทในเทพนิยาย จนติดอันดับ 9 สถานที่ เทพนิยายที่มีอยู่จริงบนผืนโลก พระราชวังแห่งนี้เปิดให้ประชาชนเข้าชม และเป็นสถานที่ถ่ายทำภาพยนตร์หลายต่อหลายเรื่อง และแม้จะเป็นปราสาทยุคกลางของลุดวิก (Ludwig) แต่ก็มีเทคโนโลยีทันสมัย ทั้งห้องน้ำแสนสะอาด มีน้ำร้อน น้ำเย็น กันเลยทีเดียว by wila 15/07

  Go to website https://ipro191.com/

 16. Money is not everything in life. But almost everything in life can be bought with money. Therefore, even if we do not give money as everything. นัท

 17. Challenges are what make life interesting.
  Overcoming them is what makes life meaningful.

  ความท้าทายเป็นสิ่งที่ทำให้ชีวิตน่าสนใจ
  แต่การเอาชนะมันให้ได้ เป็นสิ่งที่ทำให้ชีวิตมีความหมาย
  #SUNJI
  https://ipro191.com/

 18. ชายหาด Playa Manuel Antonio ตั้งอยู่ที่อุทยานแห่งชาติ Manuel Antonio National Park ในประเทศคอสตาริกา ด้วยธรรมชาติที่อุดมสมบูรณ์ และแนวป่า ทำให้ที่นี่เหมือนได้บรรยากาศของการหนีเมืองออกไปติดเกาะของแท้ทีเดียวค่ะ น้ำทะเลสวนสีฟ้ากำลังรอเราอยู่ ! by wila 17/07

  GO to website https://ipro191.com/

 19. ตั้งอยู่บนอ่าวบิสเคย์ ประเทศฝรั่งเศส โดยประวัติศาสตร์ส่วนใหญ่ของที่นี่จะเกี่ยวข้องกับทะเล เพราะเป็นเมืองท่าเรือเก่าที่ยังคงความสวยงามมาถึงปัจจุบัน ซึ่งเมืองนี้ยังคงรักษามรดกทางสถาปัตยกรรมอันยาวนาน มีแหล่งท่องเที่ยวมากมาย อาทิ พิพิธภัณฑ์สัตว์น้ำ พิพิธภัณฑ์ประวัติศาสตร์ตามธรรมชาติ และสวนสวยเขียวร่มรื่น และหนึ่งในไฮไลต์ที่ดึงดูดนักท่องเที่ยวจำนวนมากให้มาที่นี่ทุกปีก็คือ เทศกาลดนตรีฝรั่งเศสที่ยิ่งใหญ่ Francofolies by wila 19/07

  GO to website https://ipro191.com/

 20. งานกราฟิตี้ ศิลปะบนกำแพงเลียบคลองภาษีเจริญ ใกล้สถานีรถไฟฟ้าบางหว้า นับเป็นแหล่งสตรีตอาร์ตล่าสุดในกรุงเทพฯ เพราะเพิ่งเปิดตัวมาเมื่อเดือนมีนาคม 2563 ที่ผ่านมา แต่อาจจะไม่ค่อยเป็นที่รู้จักเท่าไรนักเพราะเจอกับช่วง Lock Down เนื่องจากสถานการณ์ Covid-19 โครงการนี้เป็นความร่วมมือระหว่างเขตภาษีเจริญและสมาคมศิลปะข้างถนน ได้ร่วมกันสร้างสรรค์ผลงานศิลปะดี ๆ เพื่อปรับภูมิทัศน์พื้นที่บริเวณชุมชนให้เกิดเป็นภาพจิตรกรรมฝาผนังทั้งบนกำแพงและตอม่อรถไฟฟ้าที่สวยงามกว่า 10 ภาพ ใครผ่านไปแถวย่านนี้ก็แวะไปได้นะ by wila 21/07

  GO to website https://ipro191.com/

 21. How to make Steamed Tubtim Fish with Plum Pretty girl’s favorite menu help lose weight
  Weight loss menus are often recommended to be protein-focused, not starchy. And the fish menu seems to be the most appropriate. Many people choose to eat steamed fish instead of the main meal.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  21/07/2021

 22. Ajoittain vuosi oli rankka ja jouduin tekemään monta kertaa kompromisseja suunnitelmiini. Aikataulutus on kuitenkin kaiken a ja o ja lisäksi yliopistojen urheilupalvelut auttavat säästämään aikaa. Ne kun ovat yleensä yliopiston vieressä, joten oheisharjotteluita ทน

  https://www.iprobet168.com

 23. Flows through the black shale and sandstone of the cliffs of different heights. The levels are cascaded down to a total of 7 floors because the area has limestone and water flows all year round. Therefore, the area of ​​the waterfall has many stalagmites and stalactites. and is naturally beautiful The waterfall area also has a large pool of clean, undisturbed water. make different types of fish live a lot ทน

  https://www.iprobet168.com

 24. ชุมชนเล็ก ๆ มีวิถีชีวิตที่เรียบง่ายเป็นกันเอง อาชีพหลักคือการทำประมง จุดเริ่มต้นของโฮมสเตย์เกิดขึ้นจากการรวมกลุ่มกันของคนในชุมชนที่ต้องการอนุรักษ์ทรัพยากรธรรมชาติในท้องทะเล จึงรวมตัวกันเปิดบ้านต้อนรับนักท่องเที่ยวในรูปแบบโฮมสเตย์ที่มีสิ่งอำนวยความสะดวกครบครัน พร้อมกับได้เรียนรู้และสัมผัสวิถีชุมชนชาวประมงชายฝั่ง ที่สำคัญคือได้อิ่มอร่อยกับอาหารทะเลสด ๆ โดยมีกิจกรรมแนะนำ เช่น ตกหมึก, คล้องกุ้ง, ดำน้ำดูปลาทะเลท้องตม, พายเรือคายัก และปลูกป่าชายเลน เป็นต้น by wila 22/07

  GO to website https://ipro191.com/

 25. ขาแผงม้าแห่งอำเภอวังน้ำเขียว นครราชสีมา เลื่องชื่อเรื่องการชมฝูงกระทิงตามธรรมชาติมานาน และหนึ่งในจุดชมกระทิงที่ดีที่สุดคือที่นี่ จุดสกัดเขาสูง หรือหน่วยพิทักษ์ย่อยของเขตห้ามล่าสัตว์ป่าเขาแผงม้านั่นเอง นอกจากมีหน้าที่เฝ้าติดตามและระวังฝูงกระทิง หน่วยฯ พัฒนาพื้นที่เพื่อต้อนรับนักท่องเที่ยวที่มาศึกษาธรรมชาติ มีลานกางเต็นท์และห้องน้ำให้บริการ สามารถมาพักแรมโดยสะดวก พร้อมมีกล้องส่องทางไกลให้ผู้มาเยี่ยมชมใช้ชมกระทิงอีกด้วย การเดินทางไปยังจุดสกัดเขาสูงเป็นถนนลูกรัง นักท่องเที่ยวควรขับรถด้วยความระมัดระวัง by wila 23/07

  GO to website https://ipro191.com/

 26. “Amanda Abdam” is beautiful, not faint, is the TOP 10 Miss Universe 2020.
  Not infamous TOP 10 Miss Universe 2020 Amanda-Chalisa Obdam, a half-Thai-Canadian Phuket woman, shows off her tanned skin, a sassy figure in a purple swimsuit that drives her skin.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  24/07/2021

 27. 10 years have passed, “Sho Nishino” or “Khun Kaew Chandara” is much more beautiful and sexier.
  Do you remember Cho Nishino, an AV actress who, 10 years ago, flew to work in Thailand playing the role of Khun Kaew in the movie Chandara?
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  25/07/2021

 28. A touching picture “Racing” comforts “Mother Pat” after seeing her crying for her mother’s caregiver. stand until out of sight
  Pat Napapha, the heartfelt picture, calls her home with tears in her eyes to take care of her mother first, racing to comfort her beside her, not far away. Standing and sending Mother Pat to be treated.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  26/07/2021

 29. The job site is cold!? Google launches Google for Jobs, a feature to find jobs through Google
  Are you looking for a job? Use ‘Google’! Google in America recently released a new feature ‘Google for Jobs’ specifically for job search. general job search website (That’s not affiliated with Google) You know, it can get chilly, because this job search feature is ‘smart’.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  01/08/2021

 30. Today’s lifestyle of people with burdens and duties of working all day long or addicted to late night dramas. Causing to stay up late and wake up early to allow time for commuting to work with the busy traffic, making our rest time is less, making our physical health worse for … Read More » https://ipro191.com/ By wila 02/08

 31. Tham Khao Kriap
  is located inside Wat Tham Khao Kriap. One of the famous temples in Chumphon province. What is interesting is that from Wat Tham Khao Kriap, there is a path leading to the foot of the cement staircase leading to the cave. can walk comfortably Upon reaching the mouth of the cave, you will find a white Buddha image enshrined in front of the cave. Inside the cave are spectacular stalactites and stalagmites04-08-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 32. Mammatus Clouds? Mammatus clouds or bumpy clouds? is a natural phenomenon. that will make clouds form cells, small buttons Like a bag hanging from the sky, the word “mammatus”? comes from the Latin? mamma?, meaning breast. It comes from the fact that the clouds resemble a cow’s udder, with each button being 1 – 3 km in size, standing about 0.5 km in length. Lined hundreds of kilometers long, this phenomenon happened? 15? minutes. up to 1 hour, the Mammatus cloud phenomenon has been linked to big storm or before a tornado
  Read more >>> https://ipro191.com/ By wila

 33. A Thai province, Phuket’s main city is also called Phuket. It is a large island province and is filled with several islands located in the western coast of the country. Also filled with scenic beaches which feature various luxury resorts, private beach bungalows and traditional accommodations for visitors. These beaches are filled with stylish nightclubs and shopping centres. For those who want to spend their time with leisure can also visit golf courses, historical museums, and monuments.

  Phuket is the luxury vacation seeker’s paradise. Travelers come here because of the classy retreats and the best nightlife in South East Asia. Phuket is also a destination of choice for business travellers, corporate groups and those who are looking to find an ideal venue for their bachelor’s or bachelorette parties. The bustling streets of Phuket are ongoing with life 24×7 and the party never ends here. The travellers looking for some pampering can also spend their time at the spa resorts situated around the many beaches.
  BY- SUNJI ☞ Click here to See https://ipro191.com/

 34. 7Have you ever?? When you fill out a form or quiz in Google Forms and accidentally refresh the screen change device or turn off the screen which is the main reason for data loss. And we have to fill out all the new forms. But recently, this problem will be gone when Google (Google) announced the addition of a feature to save form autofills in Google Forms.

  To use this feature Users don’t need to do anything, just log in to their Google account. Then fill out the form The system will automatically save the form filling. can continue to fill (However, those recordings are only valid for 30 days after the last edit.)
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  07/08/2021

 35. All-new MG5 2021 announced to be launched for the first time in Thailand on 20 July.
  All-new MG5 2021 announced to be launched, ready to be officially released in Thailand on July 20, expected to knock the price of competitors in the B-segment level and eco-cars. Read more >>> https://ipro191.com/ By wila

 36. Saen Suk Temple
  Wat Saen Suk is located not far from Bang Saen Beach. There is an interesting thing which is Maha Chedi Ket Kaew Chulamani Asana Suk Maha Viharn or Maha Chedi Wat Saen Suk. Landmark Saiboon recently built with spectacular beauty In addition, in the area of ​​the temple that is located before the entrance to the Great Chedi There are also stucco sculptures, Buddhist gardens, heavenly cities, and hell as a reminder to refrain from evil12-08-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 37. It is a small archipelago in the Krabi Province in Southern Thailand. Ko Phi Phi Don is the largest island of the group and is the only island with permanent inhabitants. The smaller Ko Phi Phi Leh is famous as the filming location for the 2000 movie “The Beach”. The island is filled with luxury retreats which provide stunning views of the island. Ko Phi Phi is promoted by Thailand Tourism because of umpteen reasons. BY- SUNJI ☞ Click here to See https://ipro191.com/

 38. Khao Ngu Stone Park
  Originally, “Khao Ngu Stone Park” was an important rock blasting and crushing site in Thailand since the Rattanakosin period. After that, Ratchaburi province has developed Khao Ngu to become a beautiful park and tourist attraction as seen today. Can feed fish too. Within the Khao Ngu Stone Park, there are many.19-08-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 39. One of the most sacred ancient temples in Thailand. which is important in terms of history It is a priceless temple that should not be missed when coming to Chiang Mai. Inside is the enshrined of the Mon-shaped chedi. At the base of the chedi is the Buddha’s relics. Which can be considered as a sanctuary that expresses important Lanna Thai arts that have been the counterpart of Chiang Mai for a long time. Visitors can come up to see the beauty of the pagoda along with the surrounding scenery of Chiang Mai city.

  **************Rufee 20/8/64*************

  https://ipro889.com/

 40. One of the most beautiful waterfalls in Thailand It is located within the Erawan National Park. Si Sawat District It looks like a limestone waterfall. The water is clear emerald green. It is very beautiful, divided into 7 floors, with a total distance of about 2,200 meters, with different names from the 1st to the 7th floors, such as Lai Khun Rang, Wang Matcha, Pha Nam Tok, Ok Nang Phi Suea, Boredom, Dong. Pruksa and Phu Pha Erawan. The 7th level will have an important identity, which is the area where the waterfall will have water flowing down the rock, resembling a three-headed elephant. Also known as the Erawan elephant. It is the origin of the Erawan National Park.

  **************Rufee 20/8/64*************

  https://ipro889.com/

 41. แจกหนัก แจกจริง
  แจกรางวัลใหญ่ทุกชั่วโมงต่อเนื่อง
  เพียงฝากเงินตอนนี้ก็มีสิทธิ์ลุ้นรางวัลใหญ่ไปกับเรา
  ไม่ผิดหวังแน่นอน
  รับประกันความมั่นคงทางการเงิน
  ซื่อสัตย์ ฝาก-ถอน รวดเร็ว ด้วยระบบอัตโนมัติ (ไม่มีขั้นต่ำ)
  รองรับ ธนาคารทั่วไป -True Money Wallet
  เกมส์พนันออนไลน์ ที่นี่ที่เดียว จบที่เว็บไซต์เดี่ยว

 42. แจกหนัก แจกจริง
  แจกรางวัลใหญ่ทุกชั่วโมงต่อเนื่อง
  เพียงฝากเงินตอนนี้ก็มีสิทธิ์ลุ้นรางวัลใหญ่ไปกับเรา
  ไม่ผิดหวังแน่นอน
  รับประกันความมั่นคงทางการเงิน
  ซื่อสัตย์ ฝาก-ถอน รวดเร็ว ด้วยระบบอัตโนมัติ (ไม่มีขั้นต่ำ)
  รองรับ ธนาคารทั่วไป
  เกมส์พนันออนไลน์ ที่นี่ที่เดียว จบที่เว็บไซต์เดี่ยว
  เกมส์ สล็อต เบท ขั้นต่ำ 1️⃣ บาท
  คาลิโนออนไลน์ เบทขั้นต่ำ 5️⃣ บาท
  หวย
  มวย
  ไฮโล
  กีฬา⚽

 43. Includes apps to read novels online. When reading is not limited to books!
  Various technologies are beneficial to our lives even more. One of them is “reading”Read more >>> https://ipro191.com/ By wila 23/8

 44. DxOMark scores better ASUS Snapdragon Insider camera than iPhone 12 Pro Max
  Let’s look at the camera score of the ASUS Snapdragon Insider that it can score through the DxOMark test. Read more >>> https://ipro191.com/ By wila 23/8

 45. “Koi Oratchaphon” posted a reply to “Lena Jung” after the live broadcast, talking about the drama, canceling the dowry.
  “Koi Aratchaphon” posted a video call replying to “Lena Jung” after the live broadcast spoke about the drama, canceled the dowry, listened to the opinion of the elders.Read more >>> By ชาเขียว 23/8

 46. Do you remember, Miang Atima gave birth to her second child? The face is very dazzling.
  Remember, Miang Atima, is now a mother of two. // Congratulations! Read more >>> By ชาเขียว 23/8

 47. The Tonsai and Railay beaches have emerged as a popular destination for an offbeat adventure activity known as the deep water soloing. Tonsai is counted as one of the best places to visit in Thailand because of this unconventional sport. A professional expert or a local guide can take you through the basics of this activity. You take a tiny long tail boat and visit the 200 foot karst rocks nearby. These rocks traverse upwards out of the sea and into the sky. BY- SUNJI ☞ Click here to See https://ipro191.com/

 48. Hin Bida is visited by the lovers of deep sea diving as well as those who like snorkeling. The water goes as deep as 13 meters but you can view beautiful coral reefs from a distance of three meters itself. Here you can see gorgeous coral, snapper, cuttlefish, zebra sharks, box BY- SUNJI ☞ Click here to See https://ipro191.com/

 49. GET (GET), an on-demand service provider and food delivery platform Launch of the COVID-19 insurance program To protect driver-partners in the current spread of COVID-19, the COVID-19 program that GET provides to drivers takes place in collaboration with the provider PasarPolis. Digital platform service to support insurance business and Thai companies…
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  23/08/2021

 50. GrabFood is a food ordering service provider. Launching a new food delivery service ‘Contactless’ or Contactless Delivery from today. To reduce the risk of physical contact between the customer and the driver partner. Ready to join hands with restaurant partners. Improve cleanliness in every step From food preparation and food containers &nb…
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  23/08/2021

 51. Tha Ra Nae House
  Located at Nong Khan Song Subdistrict Mueang Trat District It is another outstanding community attraction that I would like to recommend. For anyone who likes to learn the way of the community and truly enjoys being with nature.

 52. system because he wanted people to enjoy themselves without being interrupted or distracted by their phones. The phone signals are weakened because silver foil and copper mesh have been placed inside the walls of the establishment, thereby making it difficult for phones to have good reception. The pub’s owner said that so far, customers say they like the system and it is having its desired effect.
  Metro
  https://ipro191.com
  #PM

 53. Wat Phra That Doi Suthep Ratchaworawihan It is one of the most important temples in Chiang Mai. located on a high hill Built in the style of Lanna architecture There is a chedi in the style of Chiang Saen. High base, recessed octagonal bell corner, covered with 2 layers of gold jango, beautiful and glittering. The way up is a seven-headed Naga staircase made of cement. no matter who has seen It is a must to fall in love with this place. There are many corners to take
  23/08/2021 BY- ศุภดา https://ipro191.com/

 54. for foreign tourists When you come to Thailand, you must take a picture with the elephants. It’s another thing that many people are aiming for. In which we have many open elephant camps in our house. But the most popular is the elephant camp in Chiang Mai. because you will be able to do activities with elephants in a variety of ways Both bathing the elephants cooking for elephants elephant rearing Watching the ability of elephants, etc., and also seeing the way of life of elephants and the real nature. If anyone has time, they can also sleep in the elephant village. It’s an interesting activity, isn’t it? 🙂
  23/08/2021 BY- ศุภดา https://ipro191.com/

Comments are closed.