Vahvasti liikuntarajoitteisesta takaisin bodypump-tunnille – Anne Hirvonen sai aktiivisen elämänsä takaisin

Vielä viime kesänä Anne Hirvonen jännitti, pystyykö hän nousemaan bussiin. Jalat eivät tahtoneet nousta ja alaselkä oli jumissa. Takana oli neljä isoa leikkausta kolmen vuoden aikana ja yhteensä kahdeksan kuukautta liikkumista kyynärsauvojen varassa. Jorvin ortopedin epäilyistä huolimatta hän aloitti pikkuhiljaa liikunnan uudestaan. Nyt Hirvonen kyykkää ja nostaa painoja, ja mikä parasta, kivut ovat hävinneet kokonaan.

”Minussa on herännyt ihan suunnaton riemu”, Hirvonen kertoo.

Sairastelu alkoi yhtäkkiä vuonna 2010. Hirvoselle, joka siihen asti oli ollut perusterve ja liikunnallinen, tuli migreenikohtauksia, allergioita ja diabetes. Kohta alkoivat myös polvinivelkivut, jotka valvottivat öisin. Ortopedikäynnin jälkeen hänet lähetettiin kuvattavaksi sairaalaan. Selvisi että sisäsyrjän nivelet olivat tuhoutuneet molemmista polvista miltei kokonaan, ja että ne piti leikata.

”Se tuli ihan puskista. Olin tietenkin tajunnut että jaloissa on jotain vikaa, kun valvoin yöt ja tulin aina itkien pois salilta koska en pystynyt jumppaamaan.”

Hirvonen toimii koordinaattorina Aalto-yliopiston varainhankinta- ja yrityssuhdetiimissä. Aikaisemmin hän työskenteli yli viisi vuotta dekaanin assistenttina sähkötekniikan korkeakoululla. Ennen kipuja ja sairastelua Hirvonen oli harrastanut liikuntaa aktiivisesti ja monipuolipuolisesti. Nyt ortopedi kuitenkin ilmoitti nelikymppiselle Hirvoselle, että hän ei enää koskaan tule harrastamaan liikuntaa.

”Olin aika musertunut silloin, koska minun piti etsiä koko identiteettini uudestaan. Olin 75–80-vuotiaiden kanssa samoissa leikkauksissa, kun muut minun ikäiseni elivät aktiivista elämää. Jouduin aina miettimään, minne pystyn lähtemään ja kaikki piti suunnitella mahdollisimman lähelle.”

UniSportin Liiku niin voit -kurssilta vauhtia liikunnan aloittamiseen

Hirvonen oli kuitenkin päättänyt, että hän ryhtyy liikkumaan heti, kun vain voi. Syksyllä 2016 hän aloitti Liiku niin voit -kurssin Unisportilla. Kurssi oli suunnattu Aalto-yliopiston henkilöstölle ja sen tarkoituksena on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, vahvistaa työkykyä ja antaa voimavaroja töissä jaksamiseen. Hirvonen sanoo, että ryhmässä oli hyvä aloittaa liikkuminen taas pikkuhiljaa. Ryhmästä sai myös paljon kaivattua tukea.

”Pelkäsin, että rikon itseni ja halusin että joku katsoo, että teen oikein. Olen myös aina tarvinnut pienen sysäyksen alkuun ja sen sain ryhmästä. Olen kyllä myös ollut sinnikäs. Nytkin moni kysyy, miten jaksan treenata näin. Jos ihmisiltä otettaisiin pois liikuntakyky ja annettaisiin se sitten takaisin, niin luulen että jokaisella olisi motivaatiota liikkua.”

Liikunnan hän aloitti varovasti, yin-joogalla ja pilateksella. Sitten kuvioihin tuli kuntosali ja lopulta vuorossa oli bodypump-tunti.

”Se oli minulle iso saavutus, koska tykkään raskaasta, suoraviivaisesta äijäjumpasta. Leikkausten jälkeen en saanut edes poimittua mitään lattialta”, Hirvonen kertoo ja näyttää miten kyykky nykyään menee melkein lattiaan asti.

Kurssin aikana Hirvonen aloitti myös tiukan ruokavalion ja viime vuoden joulukuussa vaaka näytti melkein 14 kiloa vähemmän.

”Olen tehnyt isoja muutoksia. Nivelten kannalta painonpudotus oli todella tärkeä. Se on vaikuttanut myös verensokeriin ja olen saanut kivut pois. Toinen diabeteslääke on jätetty kokonaan pois ja tulen todennäköisesti pääsemään eroon kaikista diabeteslääkkeistä”, Hirvonen iloitsee.

Sairastelun aikana Hirvonen huomasi, että ihmiset kaipaavat vertaistukea eikä sitä aina ole saatavilla omalta paikkakunnalta tai omat liikkumisrajoitteet estävät tuen luo pääsemisen. Leikkausten ja kuntoutuksen aikana hän suoritti palvelumuotoilu-tutkinnon kurssit ammattikorkeakoulu Laureassa. Hirvosen lopputyöhön perustuva virtuaalinen vertaistukipalvelu aukeaa Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin Terveyskylään toukokuussa ja hän itse yrittää valmistua kesäkuussa (Master of Services Innovation and Design).

Hirvonen on tehnyt sinnikkäästi töitä oman hyvinvointinsa eteen. Tärkeimpiä tekijöitä muutoksessa ovat olleet kova tahto, positiivinen elämänasenne ja ryhmän tuki.  Hirvonen muistuttaa, että jokainen kuntoutusprosessi on erilainen, eivätkä kaikki välttämättä pääse samoihin tuloksiin vaikka kuinka yrittäisivät.  Hirvonen vinkkaa kuitenkin, että on tärkeää hakeutua oikeantasoiseen ryhmään.

”Jos menee rankimmille tunneille heti, tuntee itsensä ihan surkeaksi eikä todennäköisesti pysty kaikkeen vielä siinä vaiheessa. Jos aloittaa maltilla, voi saada onnistumisen iloja. Pikkuhiljaa kun kroppa alkaa kestää niin voi tehdä vaativampia juttuja.”

Nyt Hirvonen käy Unisportin tehokurssia Optimaalisiin tuloksiin 12 viikossa. Välillä herätyskello on soinut 5.30, kun Hirvonen on lähtenyt kurssin lähiopetuspäiville Kumpulaan.  Kiireinen palkkatyö, lopputyö ja liikuntaharrastus eivät aina ole helppo yhtälö. Hirvonen kuitenkin sanoo että hän viimein on oppinut laittamaan itsensä etusijalle.

”Kaikesta eniten satsaan nyt itseeni, omaan hyvinvointiini ja jaksamiseen. Toivon, että tarinani kannustaisi myös muita kovia kokeneita.”

Teksti: Susanna Rapp

2,794 thoughts on “Vahvasti liikuntarajoitteisesta takaisin bodypump-tunnille – Anne Hirvonen sai aktiivisen elämänsä takaisin

 1. Paylines are also important. With more pay-lines, you will win more and get more bonuses. You will also have greater chances of winning the jackpot. But these advantages come at a price. You must bet separately for each pay-line that you are playing.

 2. You should also look out for big jackpots. You can earn a lot more from your spins by betting on jackpots that have grown very big.

 3. The second edition of the popular ‘Dead or Alive’ series by developers NetEnt is one of the best slots that we have ever come across. The game has perfect graphics and an exhilarating soundtrack. The grand prize on offer makes this slot even more lucrative

 4. unique because it will be played on a unique 7×7 grid.
  The impressive payout of 1,400,000 coins is the topping on the cake, as it makes the game one of the most heavily rewarded and best slot games of 2019.

 5. The 5×3 grid is enhanced with 243 ways to win and 4 different game levels that let you decide the size of payouts.

 6. The game has three wonderful features. Landing the Lucha Smackdown at the fifth reel will grant a random amount of free spins and a multiplier. ต้น

 7. Khao Tao Beach
  Escape from the hustle and bustle of Hua Hin Let’s take a walk at Khao Tao Beach . This area is mostly hotels and accommodation. There are fewer restaurants at Hua Hin Beach. provide privacy and quiet to some extent Suitable for walking on the beach, playing in the water, relaxing, for anyone who wants to go to the temple to pay respect can go to worship Khao Tao Cave Temple Which is located about 1 kilometer from the beach only.
  07-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 8. Wat That Noi
  A temple that is believed by the people Nakhon Si Thammarat Province This temple was built according to the wishes of Father Than Klai. (Phra Khru Phitthakarn) on the land of the elders returned to the job ready, which offered this piece of land to his father on August 17, 1940, with a total area of ​​46 rai.
  Inside, the land was divided into areas, namely Phutthawat district, with a chedi. Ubosot, reclining Buddha image, Dhammawat and Sangkhawat area There is a place to practice dharma and the residence of the monks, the service area have a self-reliant school and public benefit areas There are ten rooms for rent. There is also a pagoda. Buddha’s Footprint, Katjana Buddha Image and Guan Im Bodhisattva, etc.
  Location : Lak Chang Subdistrict, Chang Klang District, Nakhon Si Thammarat Province
  10-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 9. “Wan” posted various problems with COVID, reflecting the quality of life of Thai people in the prime minister’s era named Prayut
  “Wan Yu Bamrung” indicates that the hospital will not accept the covid test, go to the screening point, have to sleep and wait for the day Vaccine registration
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  11/07/2021

 10. When you forgive, you heal. When you let go, you grow
  เมื่อคุณให้อภัย คุณจะรู้สึกดีขึ้น และเมื่อคุณปล่อยวาง คุณจะโตขึ้น
  #SUNJI
  https://ipro191.com/

 11. Be the reason someone smile today
  ทำตัวเองให้มีความสุข และลองเป็นเหตุผลของรอยยิ้มของใครสักคนดูสิ
  #SUNJI
  https://ipro191.com/

 12. What is coming is better than what is gone
  สิ่งที่กำลังจะมาถึงนั้นย่อมดีกว่าที่สิ่งผ่านไปแล้วแน่นอน
  #SUNJI
  https://ipro191.com/

 13. Vielä viime kesänä Anne Hirvonen jännitti, pystyykö hän nousemaan bussiin. Jalat eivät tahtoneet nousta ja alaselkä oli jumissa. Takana oli neljä isoa leikkausta kolmen vuoden aikana ja yhteensä kahdeksan kuukautta liikkumista kyynärsauvojen varassa. Jorvin ortopedin epäilyistä huolimatta hän aloitti pikkuhiljaa liikunnan

  https://ipro191.com/

 14. Clubhouse battle!! Facebook is starting to enable Live Audio Room in the US today.
  Facebook is reportedly preparing to launch Live Audio Room, a clubhouse-like audio chat room feature, starting today in the US.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  13/07/2021

 15. Sonata’s café
  Sonata’s café is located in downtown Sakon Nakhon. It is a cute decorated cafe in English Cottage style for husky lovers. In addition to sipping drinks and eating delicious food, the highlight is to experience the mischievous cuteness of the Siberian Husky gang. with a degree guaranteed to be a beautiful dog There are all Thailand champion titles and dogs imported from famous farms abroad as well.

  For more information, click
  14-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 16. Mahawan Temple

  Wat Mahawan Wanaram located near the moat On the west side, Chamthewi Rd. in Lamphun City, the importance is that this temple used to be a royal monastery. of Queen Chamadevi What is worth seeing is the Buddha statue or the black stone Buddha statue. which Queen Chamadevi brought from Lavo city Local residents call this Buddha image Phra Rod Luang or Phra Rod Lamphun. which is important and is printed in amulet making simulation Known as Phra Rod Maha Wan, Phra Rod has been excavated only at Wat Maha Wan only, made of fine-grained clay, very heavy and soft. Polished Petch in the attitude of subduing Mara consists of the surface of the Bodhi leaf wall on both sides. There is the overall art of Dvaravati – Srivijaya, a specific form of the family. during the Hariphunchai period

  For more pictures and information, click
  14-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 17. Ratchaburi is not far from Bangkok. Anyone who wants to travel to change places to eat for a day trip It’s not difficult to come. Visitors who check-in rated Damnoen Saduak Floating Market at 15,643 times. 14-07-2021 BY hunny Go to website:https://ipro191.com/

 18. เสาโทริอิสีแดงตั้งตระง่านจากภูเขาไปจนถึงทะเล 1 ใน 29 สถานที่สวยที่สุดในญี่ปุ่น ที่นี่คือ Motonosumi-inari Shrine ศาลเจ้าที่ช่วยให้ผู้คนที่มาอธิษฐานประสบความสำเร็จ เชื่อไหมล่ะว่า หลังจากที่คุณหย่อยเงินบริจาคลงในกล่องรับบริจาคตรงเสาโทริอิต้นสุดท้าย ความหวังทั้งหลายของคุณจะประสบความสำเร็จ by wila 15/07

  Go to website https://ipro191.com/

 19. Elafonissi Beach ตั้งอยู่บนเกาะ Crete ของประเทศกรีซ ที่นี่เป็นชายหาดที่ขาวสะอาด สวยงามมากๆ น้ำทะเลเป็นสีฟ้าใสราวกับคริสตัล เป็นหนึ่งในทะเลที่สวยมากๆ ของของทะเลเมดิเตอร์เนียนเลยเชียว แถมยังอะเมซซิงด้วย ชายหาดสีชมพูสวยๆ ในบางจุดของหาดอีกด้วย by wila 17/07

  GO to website https://ipro191.com/

 20. สถานที่ท่องเที่ยวที่ตั้งอยู่บนชายฝั่งทางเหนือของรัฐเซาเปาลู เป็นสวรรค์ของนักท่องเที่ยวที่ชื่นชอบชายหาดและรักในการเล่นเซิร์ฟบอร์ด และยังได้รับเกียรติให้เป็นสถานที่แข่งขันโต้คลื่นที่สำคัญมากกว่าสิบรายการทุกปี นอกจากนี้เมืองนี้ยังเป็นศูนย์กลางการเดินเรือที่สำคัญของประเทศด้วย by wila 19/07

  GO to website https://ipro191.com/

 21. ห้องสมุดที่ตั้งอยู่ด้านเหนือของโบสถ์วิบลิงเกน ภายในประดับประดาและตกแต่งด้วยศิลปะสมัยโรโกโก ทั้งรูปปั้นหินอ่อนและจิตรกรรมฝาผนังก็อ่อนช้อยงดงาม และแฝงความหมายของห้องสมุดแห่งนี้ว่า “เป็นสถานที่ขุมทรัพย์แห่งความรู้และวิทยาศาสตร์” ส่วนด้านนอกของอาคารมีข้อความจารึกเป็นภาษาละตินว่า “สถานที่แห่งนี้ประกอบไปด้วยมหาสมบัติแห่งความรู้และศาสตร์ต่าง ๆ “ by wila 21/07

  GO to website https://ipro191.com/

 22. ชื่อเขาพระวิหารคงไม่มีคนไทยคนไหนไม่เคยได้ยิน และอุทยานแห่งชาติเขาพระวิหาร คือที่ตั้งของ ปราสาทขอมโบราณบนพื้นที่ทับซ้อนซึ่งเราขัดแย้งกับกัมพูชามายาวนานนั่นแหละ และด้วยปัญหาช่วงหลายปีที่ผ่านมา ตอนนี้เราจึงทำได้เพียงมองปราสาทจากกล้องส่องทางไกล (จนกว่าจะมีการเปลี่ยนแปลง) แต่ถึงอย่างนั้นในอุทยานฯ ก็ยังมีที่เที่ยวอีกมากมาย ไฮไลท์ไม่ควรพลาดคือการชมพระอาทิตย์ขึ้นพร้อมทะเลหมอกยามเช้าที่ผามออีแดง ผาตรงนี้เป็นหนึ่งในจุดชมวิวสวยสุดของอีสานใต้ มีฐานทหารและ ตชด. ดูแลอยู่เป็นจุดๆ แต่เราเที่ยวชมได้สบายใจ by wila 23/07

  GO to website https://ipro191.com/

 23. Exploding sexiness Ingfah Waraha shows off her hot corners in a sexy lace dress.
  IG is boiling again When the singer with good voice Ingfah Warah released the latest spiciness This time, it comes in an animated and still image that can tell that it’s not sexy at all.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  25/07/2021

 24. Tour down “Tony Rakkaen”. The knot does not take sides. “Kru Luk Golf” comment too.
  Tour down Tony Rakkaen, after posting comments about the country, wants Tim Phitha to be prime minister, but says he doesn’t take sides. The golf teacher also commented.

 25. Tour down “Tony Rakkaen”. The knot does not take sides. “Kru Luk Golf” comment too.
  Tour down Tony Rakkaen, after posting comments about the country, wants Tim Phitha to be prime minister, but says he doesn’t take sides. The golf teacher also commented.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  26/07/2021

 26. “Anyone can hide. Facing up to things, working through them, that’s what makes you strong.”
  – Sarah DessenBY-SUNJI Website https://ipro191.com/

 27. water spraying naga sculpture Located at Samila Beach on Sadao Road. It is considered one of the symbols of Songkhla Province. It is a project created for Improve the landscape Samila Beach to be a resting place for Tourists and people in Songkhla By bringing the beliefs about Naga who believes that “Naga” is a symbol of water and fertility The southerners therefore regarded the serpent as holy thing and pay homage for the prosperity of life31-07-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 28. Stimulate ideas! IKEA partners with NASA to send designers to life models on Mars
  seems to be collaboration no less bizarre When Swedish home furniture manufacturer ‘IKEA’ launches a new project, collaborates with ‘NASA’ (National Aeronautics and Space Administration) to find inspiration in designing space-saving furniture. IKEA has announced this special project at the Democratic…
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  01/08/2021

 29. Many people may still wonder. Is it true that fat makes you fat? I would have to yell at each other because in addition to being a great enemy of beauty and slender figure. It also made the confidence in their own body reduced by more than half. No matter what you wear, you won’t be confident. Today we have the answer … Read More » https://ipro191.com/ By wila 02/08

 30. Chumphon Islands National Park
  Chumphon’s reputation for being beautiful Suitable for tourists who love diving. Both shallow and deep water Because there is a great abundance of marine resources. white sand beach full of fish and coral The interesting attractions of Chumphon National Park, such as “Koh Matra”,04-08-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 31. natural phenomenon That will occur about two years, around February and March, from the fact that water from the Atlantic Ocean (?Atlantic Ocean)? flows back up in the Amazon River, Brazil and causes a natural phenomenon. Water waves that run one after another longest in the world At the mouth of the river, the
  Read more >>> https://ipro191.com/ By wila