Vahvasti liikuntarajoitteisesta takaisin bodypump-tunnille – Anne Hirvonen sai aktiivisen elämänsä takaisin

Vielä viime kesänä Anne Hirvonen jännitti, pystyykö hän nousemaan bussiin. Jalat eivät tahtoneet nousta ja alaselkä oli jumissa. Takana oli neljä isoa leikkausta kolmen vuoden aikana ja yhteensä kahdeksan kuukautta liikkumista kyynärsauvojen varassa. Jorvin ortopedin epäilyistä huolimatta hän aloitti pikkuhiljaa liikunnan uudestaan. Nyt Hirvonen kyykkää ja nostaa painoja, ja mikä parasta, kivut ovat hävinneet kokonaan.

”Minussa on herännyt ihan suunnaton riemu”, Hirvonen kertoo.

Sairastelu alkoi yhtäkkiä vuonna 2010. Hirvoselle, joka siihen asti oli ollut perusterve ja liikunnallinen, tuli migreenikohtauksia, allergioita ja diabetes. Kohta alkoivat myös polvinivelkivut, jotka valvottivat öisin. Ortopedikäynnin jälkeen hänet lähetettiin kuvattavaksi sairaalaan. Selvisi että sisäsyrjän nivelet olivat tuhoutuneet molemmista polvista miltei kokonaan, ja että ne piti leikata.

”Se tuli ihan puskista. Olin tietenkin tajunnut että jaloissa on jotain vikaa, kun valvoin yöt ja tulin aina itkien pois salilta koska en pystynyt jumppaamaan.”

Hirvonen toimii koordinaattorina Aalto-yliopiston varainhankinta- ja yrityssuhdetiimissä. Aikaisemmin hän työskenteli yli viisi vuotta dekaanin assistenttina sähkötekniikan korkeakoululla. Ennen kipuja ja sairastelua Hirvonen oli harrastanut liikuntaa aktiivisesti ja monipuolipuolisesti. Nyt ortopedi kuitenkin ilmoitti nelikymppiselle Hirvoselle, että hän ei enää koskaan tule harrastamaan liikuntaa.

”Olin aika musertunut silloin, koska minun piti etsiä koko identiteettini uudestaan. Olin 75–80-vuotiaiden kanssa samoissa leikkauksissa, kun muut minun ikäiseni elivät aktiivista elämää. Jouduin aina miettimään, minne pystyn lähtemään ja kaikki piti suunnitella mahdollisimman lähelle.”

UniSportin Liiku niin voit -kurssilta vauhtia liikunnan aloittamiseen

Hirvonen oli kuitenkin päättänyt, että hän ryhtyy liikkumaan heti, kun vain voi. Syksyllä 2016 hän aloitti Liiku niin voit -kurssin Unisportilla. Kurssi oli suunnattu Aalto-yliopiston henkilöstölle ja sen tarkoituksena on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, vahvistaa työkykyä ja antaa voimavaroja töissä jaksamiseen. Hirvonen sanoo, että ryhmässä oli hyvä aloittaa liikkuminen taas pikkuhiljaa. Ryhmästä sai myös paljon kaivattua tukea.

”Pelkäsin, että rikon itseni ja halusin että joku katsoo, että teen oikein. Olen myös aina tarvinnut pienen sysäyksen alkuun ja sen sain ryhmästä. Olen kyllä myös ollut sinnikäs. Nytkin moni kysyy, miten jaksan treenata näin. Jos ihmisiltä otettaisiin pois liikuntakyky ja annettaisiin se sitten takaisin, niin luulen että jokaisella olisi motivaatiota liikkua.”

Liikunnan hän aloitti varovasti, yin-joogalla ja pilateksella. Sitten kuvioihin tuli kuntosali ja lopulta vuorossa oli bodypump-tunti.

”Se oli minulle iso saavutus, koska tykkään raskaasta, suoraviivaisesta äijäjumpasta. Leikkausten jälkeen en saanut edes poimittua mitään lattialta”, Hirvonen kertoo ja näyttää miten kyykky nykyään menee melkein lattiaan asti.

Kurssin aikana Hirvonen aloitti myös tiukan ruokavalion ja viime vuoden joulukuussa vaaka näytti melkein 14 kiloa vähemmän.

”Olen tehnyt isoja muutoksia. Nivelten kannalta painonpudotus oli todella tärkeä. Se on vaikuttanut myös verensokeriin ja olen saanut kivut pois. Toinen diabeteslääke on jätetty kokonaan pois ja tulen todennäköisesti pääsemään eroon kaikista diabeteslääkkeistä”, Hirvonen iloitsee.

Sairastelun aikana Hirvonen huomasi, että ihmiset kaipaavat vertaistukea eikä sitä aina ole saatavilla omalta paikkakunnalta tai omat liikkumisrajoitteet estävät tuen luo pääsemisen. Leikkausten ja kuntoutuksen aikana hän suoritti palvelumuotoilu-tutkinnon kurssit ammattikorkeakoulu Laureassa. Hirvosen lopputyöhön perustuva virtuaalinen vertaistukipalvelu aukeaa Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin Terveyskylään toukokuussa ja hän itse yrittää valmistua kesäkuussa (Master of Services Innovation and Design).

Hirvonen on tehnyt sinnikkäästi töitä oman hyvinvointinsa eteen. Tärkeimpiä tekijöitä muutoksessa ovat olleet kova tahto, positiivinen elämänasenne ja ryhmän tuki.  Hirvonen muistuttaa, että jokainen kuntoutusprosessi on erilainen, eivätkä kaikki välttämättä pääse samoihin tuloksiin vaikka kuinka yrittäisivät.  Hirvonen vinkkaa kuitenkin, että on tärkeää hakeutua oikeantasoiseen ryhmään.

”Jos menee rankimmille tunneille heti, tuntee itsensä ihan surkeaksi eikä todennäköisesti pysty kaikkeen vielä siinä vaiheessa. Jos aloittaa maltilla, voi saada onnistumisen iloja. Pikkuhiljaa kun kroppa alkaa kestää niin voi tehdä vaativampia juttuja.”

Nyt Hirvonen käy Unisportin tehokurssia Optimaalisiin tuloksiin 12 viikossa. Välillä herätyskello on soinut 5.30, kun Hirvonen on lähtenyt kurssin lähiopetuspäiville Kumpulaan.  Kiireinen palkkatyö, lopputyö ja liikuntaharrastus eivät aina ole helppo yhtälö. Hirvonen kuitenkin sanoo että hän viimein on oppinut laittamaan itsensä etusijalle.

”Kaikesta eniten satsaan nyt itseeni, omaan hyvinvointiini ja jaksamiseen. Toivon, että tarinani kannustaisi myös muita kovia kokeneita.”

Teksti: Susanna Rapp