Suomesta venäläisille

Mikä yhdistää seuraavia uutisia: suomalainen äitiyspakkaus otettiin käyttöön Massachusettsin osavaltiossa, suomalainen vauhkoontunut hevonen karkasi Venäjän puolelle, eurooppalaiset matkustajat arvioivat Helsinki-Vantaan lentokentän parhaimmaksi, puolet suomalaisista nuorista suhtautuu Suomen tulevaisuuteen positiivisesti? Kaikista näistä asioista pietarilainen uutistoimisto Fontanka.fi kertoi nettisivuillaan venäläisille lukijoilleen viime viikolla.

Fontanka on suosittu uutissivusto Pietarissa ja Fontanka.fi kertoo ”kuumimmat uutiset Suomesta”. Venäläisten mielissä ”kuuma” yhdistettynä Suomeen tuo väistämättä mieleen ilmauksen ”tulinen suomalainen mies” (gorjatšii finskii paren), mikä tuli kaikkien tietoisuuteen Ville Haapasalon tähdittämän Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia -elokuva myötä. Jos tulinen suomalainen ymmärretään yleensä ironiaksi, kuumat uutiset on kaiketi tarkoitettu otettavaksi sanamukaisesti. Uutiskattaus on kieltämättä laaja ja suomalaistakin kiinnostava, mutta voiko kylmästä maasta, jossa asuu vähäeleinen kansa, kertoa jatkuvasti kuumia uutisia?

Varsinaisten uutisten lisäksi sivustolla on valtavat määrät hyödyllistä tietoa Suomesta: kenellä on oikeus mennä jonon ohi rajalla, paljonko saa sakkoja tieliikennerikkomuksista, mitä tehdä jos rahat loppuvat, miten ostaa talo Suomesta, milloin pitää käyttää talvirenkaita, mikä on halvin keino soittaa Suomesta venäjälle, miten matkustaa minimaalisin kustannuksin – venäjän kielessä on tätä varten ”oma” sanansakin loukoster.

Kiintoisaa on lukea, mitä ihmeteltävää Suomessa on venäläiselle: Suomessa on enemmän saunoja kuin autoja, kaupungin kaduilla voi nähdä ”hyvin ei enää nuoria” kuntoilijoita, suomalaisten mielestä paikallisten yritysten tuotteet ovat maailman parhaita, joka viidennellä suomalaisella on koira ”joka on yhtä flegmaattinen ja hyvin kasvatettu kuin isäntänsä”.

Venäläisille lukijoille esitellään suomalaiset suklaat, oluet, vodkat – ja jopa viinit. Taikausko-otsikon alla esitellään suomalaisia juhlia ja niihin liittyviä traditionaalisia menoja: juhannus, ystävänpäivä, laskiainen. Menot ovat tuttuja, otsikko hieman yllättää.

Millaisesta suomalaisesta musiikista venäläiset pitävät? Siitä saa kuvan, kun Fontanka.fi valitsi seitsemän kaikkein romanttisinta suomalaista laulua. Nämä siis vetoavat venäläiseen sieluun: Nightwishin While your lips are still red, Nopsajalan Lupaan olla, Rasmuksen October & April, Happoradion Puhu äänellä jonka kuulen, Yön Rakkaus on lumivalkoinen, Anna Puun Säännöt rakkaudelle ja Sonata Arctican Love. Listalta puuttuvat SuomiLOVEn vuoden suosituimmat rakkauslaulut: Johanna Kurkelan Rakkauslaulu, Ismo Alangon Rakkaudesta ja Juha Tapion Sinun vuorosi loistaa.

Saadakseen suomalaista näkökulmaa sivustolleen Fontanka haastattelee suomalaisia asiantuntijoita. Toimittaja Arja Paananen viime aikoina vieraillut ahkerasti Fontankan studiolla antamassa haastatteluja muun muassa suomalaisten tavasta viettää naistenpäivää, Hodorkovskista ja Trumpista sekä siitä, mitä suomalaiset ajattelevat Venäjän uhasta. Itse kerron tänään julkaistussa haastattelussa venäjän kielen asemasta Suomessa ja vähän muustakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *