KK5 – Varikko haastattelu ekojen MapInfo kierrosten jälkeen

tehtvastViidennellä Map-Info ajolla piti osallistujat käyttää kaikki tähän mennessä oppimansa taidot ja kikat, piti käyttää kaikki olevat ja olemattomat aivosolut ja vielä vähän lisää. Loogiikastakaan ei ollut haittaa. Aloittivat kuitenkin saamalla vielä yksi uusi työkalu pakkiinsa, nimittäin bufferointi, eli puskuroiminen. Terävä haastattelija kysyi MapiInfo-kilpailijalta Nora Fabritiukselta pari kysymystä kuluneesta ja tulevasta MapInfo-urasta.

-Kuulin että ihan tässä viime kierroksella sait työkalupakkiisi uuden työkalun joka kutsutaan bufferoinniksi. Onko työkalu auttanut selviämään haasteista?

– Bufferointi oli erittäin hyödyllinen ja mielenkiintoinen työkalu. Pystytään siis sillä laajentamaan objektin aluetta niin että pystytään tutkimaan eri asioita objektin läheisyydessä. Kanssakilpailijan Susanna Derefalkin mielestä bufferointitoiminto on tähän mennessä tärkein saamamme työkalu. Siitä voi olla suuri hyöty esim. aluesuunnittelussa kun sen avulla pystytään löytämään jonkun objektin vaikutusaluetta. Mietin itse myös että käyttääköhän pelastuslaitos MapInfoa (vai mikäköhän ohjelma ne käyttää?) katastroofin sattuessa. Jos olisi esimerkiksi tarve laskea kuinka monta ihmistä pitäisi evakuoida ydinvoimalaitoksen ympäriltä jos siellä olisi sattunut onnettomuus. Sitten tietäisi kuinka monelle ihmiselle on löydettävä majoitusta ja kuljetusta pois alueesta. Esimerkiksi vain.

– Entäs muut perustyökalut? Miten on niiden käyttö on sujunut teiltä?

Perustoiminnot ovat mielestäni loogisia ja helppokäyttöisiä, kunhan niiden löytämiseen on ensin saatu apua. En usko että itse löytäisin kovin moni toiminto tai työkalu ilman valmentajan opastusta. Vaikka itse toiminto vaikuttaa yksinkertaiselta, tulee yleensä eteen joku ihme selittämätön ongelma jolle en itse löydä mitään syytä. Niitä esiintyy vaikka olen luullut tekeväni kaikki oikein. Näistä en selvisi ilman valmentajani apua, yleensä se on sitten joku pieni pilkku tai tähti tai piste tai muu vastaavaa pieni yksityiskohta joka on mennyt väärin. En tiedä sitten antaisinko itselleni vai MapInfolle kritiikkiä tästä…

-Onko menestymisesi siis ainostaan kiinni valmentajastasi pätevyydestä vai onko omilla taidoillasi jotain väliä menestymiseen?

-MapInfon tehtävistä voi joskus selviytyä myös omin keinoin. Omin voimin löydetty tie on yleensä pidempi ja monimutkaisempi kuin “oikea” .Usein selviää kuitenkin niillä työkaluilla jotka jo löytyvät meidän (kevyestä) työkalupakista tällä hetkellä. Täytyy vain aina muistaa tarkistaa että saadut tulokset vaikuttavat todennäköisiltä. Viidennellä kurssikerralla kun tutkin Helsingin yhteiskoulun alueen asukkaat sain vastaukseksi että alueella asuisi 300 lasta ja kaksi aikuista. Tulos ei silloin vaikuttanut hirveen todennäköiseltä…

Jotain muuta krittiikkiä itsellesi?

Jos vielä saisin itselleni sijaan antaa vähän kritiikkiä MapInfolle niin täytyy myöntää että Layout-työkalu on melko huono. Kun tehdään uutta Layout ikkunaa on vaikeaa saada haluamansa ikkunat näkyviin sopivan isoina Layout-ikkunassa ja zoomaaminen on hankalaa. Mittakaavan sijoittaminen kartalla ei näytä onnistuvan millään sillä se ei sijoitu koskaan samaan paikkaan kun se näyttäisi olevan alkuperäisessä ikkunassa. Samalla sen koko verrattuna karttaan ei pysy vaan se seuraa omaa skaalansa, niin kuin symbolitkin. Sama asia koskee pohjoisnuolta. Tai sitten en itse osaa käyttää. Jompikumpi.

-Mikä on ollut haastavinta?

-Minulle on haastavaa pitää kaikki tasot erikseen ja muistaa lukita ja avata. Onnistuin aina piirtämään uutta väärälle tasolle. Mutta siihen kai tottuu ja oppii ottamaan asiaa huomioon. Ensi kierroksella otan sen haasteen vastaan.

Mitä on paras neuvo mitä olet kanssakilpailioistasi napannut?

-Niin kuin Heini Lankia sanoi on oltava “tarkkana kuin porkkana”. Ei aina helppoa, olen enemmänkin “sekava kuin salsaa”.

-Onko MapInfolla (vai sinulla) rajoja?

-Miten kehtaatkin kysyä, ei minulla tietysti rajoja ole. Aina suunta on minulla eteenpäin ja menestymiseen. MapInfolla toisaalta voi olla, jos meille annetut tiedot ovat kerätty vaikka kuntaperustein ja sitten haluaisikin esittää ne ruututeemakartalla niin se on mahdotonta. Luulisin..

-Miten ennustat että tulet pärjäämään tulevissa MapInfo-haasteissa?

Pelkään että kurssin jälkeen kaikki oppimani kikat unohtuvat. Täytyy säilyttää valmentajastamme saamamme ohjeet jossain hyvässä paikassa…

-Kiitos tästä Nora Fabritius ja onnea tuleviin haasteisiin

-Kiitos.

Lähteet:

Derefalk, Susanna. Gis-guru. https://blogs.helsinki.fi/susannad/ 22.02.2012

Lankia, Heini. Heinin Blogi. https://blogs.helsinki.fi/lankia/ 18.02.2012

 

Alla vielä tehtävien vastaukset jossa kokeillaan Bufferointi työkalun käyttömahdollisuuksista.

 

Taulukko 1. Taulukko jossa on esitetty tämän kerran tehtävien vastaukset.

Kysymys? Etäisyys/vaatimus Vastaus
Kuinka monta ihmistä asuu Malmin kentän läheisyydessä? 1 km läheisyydessä 8346
2km läheisyydessä 55323
Kuinka monta ihmistä asuu Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä? 2 km läheisyydessä 9970
Entäs 65 dB:n(eli pahimmalla) melualueella? 65 dB 333
Entäs vähintään 55 dB:n melualueella? >55dB 2358
Entäs jos käännettäisiin lennot tulemaat toisesta suunnasta ja kyseinen muutos synnyttäisi 7x1km levyinen 60dB:n alue. Kuinka monta joutuisi silloin melualueelle? 60dB 12438
Kuinka monta asukasta asuu alle 500 metrin päästä junaasemasta? <500m 78896
Kuinka suuri osa se tekee alueen väestöstä? %/<500m 18.3
Entä kuinka moni on työiässä? Työikäisiä/<500 m 56333
Kuinka monta kouluikäistä asuu alueella? 45214
Kuinka monta kouluikäistä asuu taajamissta? 38417
Entä taajamien ulkopuolilla? 6797
Kuinka monella alueella ulkomaalaisten osuus väestöstä on: yli 10% 15
yli 20% 4
yli 30% 4

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *