Categories
Uncategorised

Geoinformatiikan menetelmät luento 1

Ensimmäisellä geoinformatiikan menetelmät luennolla kävimme läpi paikkatiedon peruselementtejä. Ne olivat varsin tuttua asiaa edellisiltä kursseilta, joten sisältö tuntui helpolta ja lähestyttävältä. Pääkohteina olivat muun muassa sijainti- ja ominaisuustieto, jotka ovat merkittäviä paikkatiedon osa-alueita. Myös kävimme läpi tietenkin rasteri- ja vektorikarttoja, joita luultavasti tulemme käsittelemään kurssin aikana vielä enemmän.

 

Suurimman osan luennosta kävimme läpi Qgis- sovelluksessa työstettävää tehtävää, jossa tarkoituksena oli muokata karttaan monia eri ominaisuuksia ja tehdä siitä selkeä ja tarkoituksen mukainen. Tämä ei ollutkaan helppoa tai yksinkertaista vaan oikeastaan aika vaikeaa. Luennon aikana tehtävää tehdessä piti opetella monia uusia asioita Qgis:n käytöstä. Opettajan ohjeiden avulla tehtävän sai suoritettua, kun jonkun aikaa oli asioita myös miettinyt ja tutkinut. Tänä aikana oppi paljon uusia asioita sovelluksen käyttöön liittyen.

 

Tehtävän tarkoituksena oli tuoda esille kartalla kohdealueiden typpipäästöt ja laittaa ne järjestykseen suurimmista päästöistä pienempiin värien avulla. Lisäksi karttaan muokattiin myös muita pienempiä asioita harjoittelun vuoksi, kuten esimerkiksi valtioiden, meren ja järvien värit selkeyttämään kartan ulkoasua. Luennolla kartan työstäminen ja työvaiheet vaikuttivat suhteellisen yksinkertaiselta, kun kuunteli ohjeita tarkkaan. Sitä se ei kuitenkaan ollut.

 

Itsenäiseksi tehtäväksi saimme koropleettikartan tekemisen Suomen kunnista Qgisin avulla. Tässä vaiheessa jo huomasi, että tunnilla opetellut asiat olivatkin jo lähes unohtuneet, vaikka pienen pohdinnan jälkeen suurin osa palasikin mieleen. Tehtävässä oli siis tarkoitus luoda valmiille Suomen karttapohjalle värein koropleettikartta jostain itse valitsemasta aiheesta. Valitsin väestöntiheyden, koska ajattelin, että se näin ensimmäiseksi tehtäväksi olisi hyvä ja yksinkertainen aihe opetella Qgis-ohjelman käyttöä.

Suurimmat haasteet koin legendan, mittakaavan ja pohjoisnuolen lisäämisessä karttaan, joita en siis saanut ollenkaan lisättyä. En löytänyt mistään kohtaa, josta näitä olisi voinut lisätä, koska omalle koneelleni tallennettu Qgis omaa hieman erilaiset asetukset, kun luennolla käyttämälläni koneella enkä osaa niitä muuttaa.

 

Yhteenvetona tällä luentokerralla oppi todella paljon ja suurinta osaa tästä ei edes pystynyt vielä kunnolla sisäistämään. Kuitenkin nyt tietää perusasiat ja tulevaisuudessa Qgis:n käyttö tulee helpottumaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *