Categories
Uncategorised

Qgis-ohjelman syvällisempi harjoittelu

Tällä luennolla kävimme läpi syvällisemmin Qgis-ohjelman ominaisuuksia ja mahdollisuuksia. Alussa opettelimme, kuinka voimme tutkia Suomen kuntia yksityiskohtaisemmin ja kuinka voimme kerrallaan valita tarkasteluun tietyn määrän kuntia ja näin myös tutkia niiden sisältämiä tietoja keskenään.

 

Tämän jälkeen siirryimme luennon pääaiheeseen, jossa valmistimme koropleettikartalla Suomen kuntien väestöntiheyttä. Tämä oli aika vaikea osuus, koska siinä oli paljon muistettavaa ja uutta opittavaa, vaikkakin sieltä löytyi myös paljon edellisellä luennolla opittua tuttua asiaa, jota oli tarkoitus harjoitella lisää ja painaa mieleen.

 

Tehtävänä oli myös tutkia, kuinka Suomen alue muuttuu eri projektioita käyttäen. Voi esimerkiksi huomata jo eri projekstioissa nopeasti katsomalla, että Suomen muoto vaihtelee niissä suuresti. Tämä siis tarkoittaa, että myös Suomen pinta-ala tulee heittelemään niiden välillä paljon. Tarkastelin myös Suomen leveyden vaihtelua noin Vaasan korkeudelta. Niissäkin oli yllättävän suuria eroja eri projektioiden välillä. Valitsin viisi projektiota, joita halusin tutkia ja vertasin niiden tuloksia yhteen parhaimmin Suomen muotoja kuvaavaan projektioon ETRS89-TM35. Alla olevassa kuvassa voi nähdä eri projektioiden vaihtelun pinta-alan mukaan sekä Suomen leveyden Vaasan korkeudelta.

Toisessa tehtävässä tarkoituksena oli esittää prosentuaalisesti sekä visuaalisesti kartalla eri koordinaattijärjestelmistä johtuvat alueelliset erot. Monien eri koordinaattijärjestelmien välillä oli suurta eroa, kuten esimerkiksi juuri ETRS89-TM35:n sekä Mercatorin välillä oli varsin suuri ero, kun Mercatorin projektiossa pohjoisemmat alueet ovat venyneitä ja muodoltaan todellisuudesta eroavia. Muiden tarkastelemieni projektioiden välillä ei ollut näin suuria eroja kuin edellä mainitsemilla projektioilla, mutta heittelyä syntyi puolelle jos toiselle alueen sijainnista riippuen.

 

Tällä kursikerralla huomasi, että Qis-ohjelman käyttö helpottui ja sitä alkoi ymmärtämään paremmin. Kuitenkin edelleen jotkut asiat ovat vielä vaikea ymmärtää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *