Terveydelle vaarallisia tilanteita Shanghaissa

shanghai
kuva: Kirsi Kettula. Shanghain ilmanlaatu on terveydelle haitallista

Katson peiliin Kiinassa. Hyvät uutiset: vaaleansininen pukee minua.
Huonot uutiset: vaaleansinisessä yöpaidassani on shanghailaisen sairaalan logo.

Koulutusviennissä kaikki ei aina mene niin kuin Suomessa ja kotoisen toimistopöydän ääressä suunnitellaan. Tämähän on itsestään selvää. Mutta en silti mitenkään osannut varautua siihen, että parin viikon työmatkastani viettäisin neljä päivää sairaalassa. Pitkä lentomatka yhdistettynä lahjakkuuteeni nukkua lentokoneessa saivat aikaan laskimotukoksen sääreeni.

Matkan varsinainen tavoite oli Helsingin yliopiston kansainvälisen ilmanlaatukoulutuksen kehittäminen yhteistyössä Nanjingin yliopiston kanssa. Mutta sen sijaan että olisin vetänyt työpajaa Nanjingissa, makasin nyt sairaalahuoneessani Shanghaissa. Matkaseurueessa olleet työkaverit joutuivat siis organisoitumaan uudelleen ja hoitamaan minunkin osuuteni. Lisäksi yksi työkavereista jäi tuekseni ja turvakseni Shanghaihin. Käytännön asioiden hoitaminen vaikkapa hotellin kanssa – tai myöhemmin avohoitopotilaana Shanghaissa – olisikin ollut aikamoista tuskaa ilman tätä tukea.

Sairaalapäivien edetessä matkan varsinainen teema, Kiinan ilmanlaatu, tuli kuitenkin yllättävällä tavalla konkreettiseksi myös minulle. Shanghain ilmanlaatu heikkeni toisena sairaalassaolopäivänäni terveydelle vaaralliselle tasolle. Työkaveri, joka matkasi tunnin verran kaupungin halki minua tervehtimään, valitteli (yskien) sisään astuessaan vuotavia silmiään ja kutittavaa kurkkuaan. Sairaalan seinien sisäpuolella minä taasen olin – ulkomaailmasta onnellisen tietämättömänä – hengitellyt pelkästään raikasta ja happirikasta ilmaa. Sairaalassa oli mitä ilmeisimmin erinomaiset ilmansuodattimet!

Ilmanlaatuun liittyvät myös sisäilman laatu ja sen terveysvaikutukset. Myös näitä tutkitaan Helsingin yliopistossa, ja ne ovat myös osa vientiin rakennettua koulutuspakettia (lisätietoja: https://blogs.helsinki.fi/airquality/). Joskus täytyy lähteä kauas nähdäkseen lähelle. (Ja tutustua sairaalamuotiin eri maanosissa.)

Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia vastaa Helsingin yliopiston koulutusviennin koordinoinnista ja tukipalveluista. Kirsi Kettula on aitiopaikalla kokemassa suomalaisen koulutusviennin arkea ja juhlaa Palmenian koulutusviennin kehittämispäällikkönä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *