Eveliina Heino ja Laura Tarkiainen

Eveliina Heino ja Laura Tarkiainen tekevät väitöskirjojaan osana RePro-hanketta.

Venäläistaustaisten perheiden ja pitkäaikaistyöttömien kokemukset peruspalveluissa

Eveliina Heino tarkastelee väitöstutkimuksessaan venäläistaustaisten perheiden peruspalvelukokemuksia. Häntä kiinnostaa erityisesti se, miten haastateltavat asemoivat itsensä suhteessa peruspalveluihin.

“Tutkimuksessani on noussut esiin, että maahanmuuttajaperheet arvostavat hyvinvointivaltiota, sosiaaliturvaa ja peruspalveluita”, Heino kertoo.

Sosiaalisia oikeuksia ei Heinon mukaan pidetä itsestäänselvyyksinä, vaan niistä ollaan hyvin kiitollisia.

Laura Tarkiainen on sen sijaan tutkinut väitöstutkimuksessaan pitkäaikaistyöttömien yksilö- ja ryhmähaastattelupuhetta.

“Laajemmin kiinnitän huomiota siihen, miten sosiaalityö ja työttömien palvelut osallistuvat työttömien kategorisointiin ja prosessointiin”, Tarkiainen avaa.

Tarkiaisen tutkimustulosten mukaan haastateltavat joutuvat ottamaan haastattelutilanteissa kantaa omaan pitkittyneeseen työttömyyteensä puhumalla yleisiä stereotypioita ja kulttuurisia oletuksia vastaan.


Yhtymäkohtia Eveliina Heinon ja Laura Tarkiaisen väitöstutkimuksissa

“Näissä meidän tutkimuksissa on näkyvissä useita yhtymäkohtia, jotka kaikki liittyvät sosiaaliturvan ansaitsevuuteen”, Eveliina Heino kertoo.

Ensinnäkin haastateltavat ovat hyvin tietoisia heihin liitetyistä kulttuurisista odotuksista koskien kiitollisuutta ja aktiivisuutta. Tällaisten puhetapojen käyttö voi luoda yhteisyyttä, ja näiden avulla haastateltavat esittävät itsensä moraalisina toimijoina.

“Samalla ne ylläpitävät hierarkiaa valtaväestöön suhteen, jolloin vähemmistöiltä vaaditaan nöyryyttä”, Heino avaa.

Laura Tarkiainen lisää, että toiseksi haastateltavat peilaavat itseään aikamme ihannekansalaiseen, joka on työssäkäyvä, itsenäinen ja riippumaton.

“Tällöin riippuvuus peruspalveluista näyttäytyy hyvin häpeällisenä ja siitä halutaan päästä eroon mahdollisimman nopeasti”, Heino summaa.

“Neljänneksi tässä tehdään eroa meihin ja muihin – valtaväestöön ja maahanmuuttajiin”, Tarkiainen lisää.

“Meidän tutkimustuloksemme herättävät kysymään, mikä on sosiaalityön tehtävä: vaaditaanko sosiaaliturvan saajalta ihannekansalaisuutta ja tuetaanko ihmisiä omilla ehdoillaan heidän yksilölliset elämäntilanteet huomioiden?”

TAKAISIN VIRTUAALISEMINAARIIN


Teksti, kuvaus ja editointi: Antti-Juhani Piirainen