Liian vanha äidiksi?
Ystävä kertoo odottavansa neljättä lastaan.  Tunnen keskivartalossa sitä ainutlaatuista ilon ja kateuden sekoitusta, jota muiden perheenlisäykset herättävät. Kuin pehmeä nyrkinisku vatsaan.

Sen säteily jatkuu monta tuntia.

Onnittelen. Ystäväni kysyy, onko hän mielestäni liian vanha saamaan lapsia, 44 vuoden ikäisenä. Jotkut sukulaiset olivat kuulemma pitäneet itsestään selvänä, että raskaus oli alkanut vahingossa. Heidän oli vaikeaa käsittää jonkun todella haluavan niin monta lasta ja vielä tuossa iässä.

Lääkäri oli taas pitänyt pienoisluennon siitä, miten lapsia tulisi tehdä kaksikymppisenä. Neuvolassa ja sairaalassa ystävääni kutsutaan kautta linjan ”vanhaksi” synnyttäjäksi.
–Olo on muutenkin kurja, kun on pahoinvointia ja liikaa töitä, ystävä valittaa. –Alan pitää itseäni voimattomana mummona!

Naureskelemme sille, että juuri raskaus osoittaa hänen olevan hedelmällinen nainen eikä mummo. Jos tuttavaani valittaisiin presidentiksi, häntä kutsuttaisiin kovin nuoreksi. Synnyttäjäksi hänet pidetään vanhana, jollei liian vanhana.

Tiedämme, että monet terveysriskit kohoavat iän myötä. Mutta pitäisikö sen mukaan leimata tai sääliä jokaista nelikymppistä synnyttäjää?

Suomalaisilla on kovin erilaisia näkemyksiä siitä, milloin lastenhankinnan tulisi ikään vedoten lopettaa. Joka viides 35-44-vuotias yhden lapsen vanhempi ei suunnittele toista lasta siksi, että pitää itseään liian vanhana.
Kolme kymmenestä päinvastoin aikoo vielä saada toisen tai jopa kolmannen lapsen. Väestöliiton perhebarometristä poimittu tieto muistuttaa siitä, että sama ikä tuntuu eri ihmisiltä eri lailla.
Sukupolvien välillä on myös suurta eroa. 1900-luvun alussa ei ollut lainkaan outoa, että nelikymppiselle naiselle syntyi lapsia. Useampi kuin joka kymmenes lapsi Pohjoismaissa syntyi niihin aikoihin ”vanhoille” äideille! Lastenhankinta alkoi varhain ja jatkui myöhään.

Sen jälkeen lastenhankintaan liittyvä elämänvaihe typistyi typistymistään. Aallonpohja osui 1970-luvulle, jolloin suomalaiset naiset saivat miltei kaikki lapsensa kaksikymppisinä. Ehkä ystäväni sukulaiset ja lääkärit varttuivatkin 70-luvun Suomessa, jossa nelikymppinen synnyttäjä oli kummajainen.
Nyt synnyttäjien ikähaitari on jälleen levenemässä, ja hyvä niin. Äitienkin suhteen moninaisuus on rikkaus.
 

Anna Rotkirch
Julkaistu Seura-lehdessä tammikuussa 09

Published by

rotkirch

Anna Rotkirch is a family sociologist at Väestöliitto and a Docent at the University of Helsinki. Her current research focuses on siblings, grandparents, and friendship. She also writes for several newspapers in Finnish and Swedish.