Kirje kierukalle

Hyvä Vekotin,

pitkään pysyin sinusta mahdollisimman kaukana.

Nuorena vihaisena naisena en voinut käsittää, ettei vieläkään ollut täydellistä ehkäisymenetelmää. Söin välillä e-pillereitä, mutta en pitänyt siitä, etten voinut erottaa omia mielialoja pillereiden sivuvaikutuksista. Lääkäreihin oli myös vaikeaa luottaa. Pillereitä tyrkytettiin parhaana, ongelmattomana ehkäisynä. Aina välillä markkinoille ilmestyi uusi versio, jota kehuttiin ylivoimaisesti paremmaksi.

Seurasin myös kauhulla, miten koko vanhempi naissukupolvi alkoi syödä hormonipillereitä vaihdevuosien ”hoidoksi”. Lääkärit suosittelivat niitä myös silloin, kun nainen ei potenut mitään vaivoja. Luokkatoverilleni ehdotettiin e-pillereitä vain siksi, että kuukautisrytmi selkenisi. Tädilleni ehdotettiin pillereitä vain siksi, että nuorekkuutta oli mahdollista säilyttää.

Kriittisiä ääniä oli Suomessa vain muutamia. Hormonikorvaushoitojen suhteen ääni kellossa muuttui vasta ensimmäisten hälyttävien tutkimustulosten myötä. Yhtäkkiä pillereitä tulikin syödä vain rajatusti ja oireisiin.

Jokseenkin samoihin aikoihin kuulin sinusta. Joku mainitsi hormonikierukan, joka poisti kuukautiset miltei kokonaan. Pidin ajatusta epäilyttävänä ja outona. Kuukautisveri oli luonteva ja tärkeä osa aikuista minua – ei mikään ällöttävä rajoite! Huolestuin siitä innosta, jolla suomalaiset omaksuivat uuden kotimaisen keksinnön.

Synnytysten jälkeen valitsin kierukoista kuparisen. Eräs lääkäri paheksui asiaa avoimesti. Miksi en ottanut vaihtoehtoa, joka suojaisi raudanpuutteelta? Vastasin, että imetin tyttölasta. Mikään tutkimus ei ole vielä ehtinyt osoittaa, miten pienikin ylimääräinen määrä hormoneja äidin veressä vaikuttaisi tulevaan naiseen.

– Kärsi sitten vuodoista, kun lapsi muutenkin valvottaa!, lääkäri tokaisi vihaisena maatessani pöydällä.

Viisi vuotta tämän väittelyn jälkeen elämänvaiheeni sopi paremmin sinuun tutustumiseen. Tapaamisemme oli mutkaton, löysimme heti toisemme. En kadu varautuneisuuttani, vaan sallin itseni nauttia tuoreesta ihastumisesta.

Myös lääketieteelliset tutkimukset maalailevat ruusuista kuvaa. Parempi ehkäisyteho kuin sterilisaatiossa. Vähemmän hormoneita kuin pillereissä. Hormonikierukka ei pillereiden lailla estä munasolun irtoamista, mutta vähentää pahantuulisuutta ennen kuukautisia. Eli parhaat päivät säilyvät, pahat häviävät. Liian hyvää ollakseen totta?

Netistä löytyy, kuten aina, niin asiallisia valituksia kuin kauhukertomuksia. Naiset selvästi kaipaavat toistensa kokemuksia ja neuvoja – eräs ”minunkierukkani” blogi sai satoja tuhansia kävijöitä. Mutta suomeksi ei ilmeisesti löydy mitään lääketieteen ja keskustelupalstojen väliltä.

Rakas vempain, täytät tänä vuonna 20 ja olet suurin lääketieteellinen vientituotteemme. Toivotan onnea sekä reippaasti enemmän riippumatonta, käyttäjäläheistä ja asiantuntevaa julkisuutta.

Anna Rotkirch

Jukaistu Seura-lehdessä, kesäkuu 2010

Published by

rotkirch

Anna Rotkirch is a family sociologist at Väestöliitto and a Docent at the University of Helsinki. Her current research focuses on siblings, grandparents, and friendship. She also writes for several newspapers in Finnish and Swedish.