Luomu pelastaa maailman 2/10: Energia

Kirjoittanut Jaana Väisänen

 

Nykyisin ruuantuotannossa käytetään keskimäärin kymmenen kaloria fossiilista energiaa yhden ruokakalorin tuottamiseen. Englannin maatalousministeriön laskelman mukaan luomutuotannossa käytetään 25 % vähemmän fossiilista energiaa saman energiamäärän tuottamiseen mitä tavanomaisessa tuotannossa. David Pimentel Cornellin yliopistosta USA:sta arvioi pitkäaikaiskokeiden perusteella, että luonnonmukaisessa maissintuotannossa käytettiin 30 % vähemmän fossiilista energiaa kuin tavanomaisessa tuotannossa satotason ollessa yhtä suuri. Sveitsiläisessä DOK- kokeessa luomuviljely käytti fossiilista energiaa 36-53 % vähemmän per hehtaari tai 20-56 % vähemmän per tuoteyksikkö kuin tavanomainen tuotanto. Tämä vertailu perustui 21 vuoden tuloksiin.

 

Tavanomaisen ja luomutuotannon energiankulutuksen selkeimmät erot liittyvät väkilannoitteiden ja torjunta-aineiden valmistukseen, kuljetukseen ja levitykseen. Energiaa kuluu myös eri tuotantotapojen aiheuttamien ympäristöhaittojen korjaamisen, kuten juomaveden heikentyneen laadun, ruoka- tai työperäisten sairauksien hoidon tai maan heikentyneen viljavuuden takia. Näitä välillisesti syntyneiden seurausten energiankulutusta on vaikea mitata.

 

Asia ei kuitenkaan ole ihan näin mustavalkoinen. Luomumenetelmin voidaan harjoittaa täällä pohjoismaissa esimerkiksi ympärivuotista kasvihuonetuotantoa, joka tuotantomuotona on energiankäytöltään tehotonta. ”Ympärivuotisesti viljellyn tomaatin hiilijalanjälki tomaattikiloa kohden on noin 5–7 kiloa. Se vastaa 23–32 kilometrin autoilua.”, kertoo tutkija Juha-Matti Katajajuuri MTT:stä.

 

Ympärivuotisesti luomutomaattia Suomessa tuottavat viljelijät ovat ryhtyneet kehittämään tuotantoaan ympäristöä säästävämmäksi mm. vähentämällä viljelypinta-alaa talvikaudeksi, käyttämällä valaistuksessa vesivoimalla tuotettua sähköä ja lämmityksessä lauhdelämpöä tai turvetta. Pakkausmateriaaliksi on valittu biohajoava kalvo. Koska luomutomaatin keskisato on saatu tavanomaisen tomaatin tasolle, on tuoteyksikköä kohti laskettu hiilijalanjälki selvästi tavanomaista tomaattia pienempi, väittää yrittäjä Esa Kivioja.

 

Pimentel, D. 2006. Impacts of organic farming on the efficiency of energy use in agriculture. An Organic Centre State of Science Review.

 

Mäder, P. & Fliessbach, A. 2005. Sustainability of organic and integrated farming (DOK trial)Ecosystem services as a tool for production improvement in organic farming  – the role and impact of biodiversity. Ecological Agriculture – 45. CUL.

 

Vasama, T. 2009. Tomaattien synnit. Helsingin Sanomat 19.4.2009

 

Luomutomaatti kasvaa Suomessa ekologisesti kestävästi. Finfood uutiset 22.4.2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *