Luomu pelastaa maailman 7/10: Ekosysteemipalvelut

Ekosysteemipalvelut ovat luonnon tarjoamia ihmiselle välttämättömiä ilmaisia palveluja. Ekosysteemipalveluita ovat mm. ruoka, puhdas juomavesi, ravinteiden kierrätys, hengitysilma, maatalousmaiseman tuottamat luontokokemukset, hyönteisten tekemä marjojen pölytys tai kosteikkojen antama tulvasuoja.

 

Ihminen on muuttanut viimeisten 50 vuoden aikana maailman ekosysteemien tilaa nopeammin ja laajemmin kuin koskaan aiemmin, todetaan kansainvälisessä Millenium Assessment -raportissa. Itse asiassa kaksi kolmasosaa nauttimistamme ekosysteemipalveluista on toiminallisesti heikentynyt.


Tuotantoa tukevat ekosysteemipalvelut ovat luomuviljelyn ensisijainen perusta. Kun ulkoisia panoksia vähennetään, ekosysteemipalveluiden merkitys lisääntyy – esimerkiksi väkilannoitteista luopuminen suosii mykorritsasienten toimintaa viljelykasvien fosforin ja veden saamiseksi. Ekosysteemipalveluiden hyväksikäyttöä tarvitaan, jotta elintarvikkeita pystytään tuottamaan pienemmin panoksin.

Kirjoittanut Jaana Väisänen:

 

Lue lisää:
Ekosysteemipalvelut
https://blogs.helsinki.fi/ruoka-ja-kestavyys/2009/05/31/mita-ovat-ekosysteemipalvelut/

Millenium Ecosystem Assessment http://www.millenniumassessment.org/en/index.aspx

Yli 1300 asiantuntijan vuosina 2001-2005 työstämä kansainvälinen raportti selvitti millaisia muutoksia ihmistoiminta on maailman ekosysteemeihin aiheuttanut. Raportti kuvasi myös ekosysteemipalveluiden tilaa ja selvitti  keinoja, joilla niitä voidaan ylläpitääja käyttää kestävästi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *