Harjoitus 4 ja itsenäistä työtä

On taas aika kirjoitella viikon harjoituksista. Todetakseni myös heti tähän alkuun, ettei tavoitteeni  blogin kirjoituksesta (luennolta 3) toteutunut 🙁 Ilokseni sain flunssan, joka veti itseni sängyn pohjalle. Positiivista on kuitenkin se, että itsenäinen työ onnistui ja harjoitukset on saatu kasaan. Jeeee!

Ensimmäisenä ruutukartat (kuvat 1,2) , joista pyrin tekemään erilaiset. Lopulta kuitenkin kartoista tuli melko samannäköisiä, kuntarajoja ja legendaa lukuun ottamatta. Mielestäni oli kuitenkin visuaalisuuden kannalta parempi laittaa kuntarajalle väri (kuva 1), sillä ruudukot tulevat paremmin esille. Toisessa kartassa (kuva 2) taas muokkasin itse luokkavälejä, jotka mielestäni jättivät selkeän jaon. Itse tykästyin suuriin ruutuihin, mutta olisi ollut myös varmaan hyvä kokeilla pienempiä ruutuja kuten Rebekka Ylätalon blogikirjoituksessa “Viikko 4”. Parempana puolena pienemmissä ruudukoissa olisi se, että ruudukot “sulautuisivat joukkoon”.

Moodleen ladatut videot olivat suurena apuna karttojen tekoon! QGIS:in työkaluista oli nopeampi löytää ja muokata, kun pystyi tekemään videon tahtiin. Työvaiheet jäivät myös aika hyvin mieleen. Ensin tuotiin data ja vektori kohdasta luotiin ruudukko. Seuraavaksi karsittiin tyhjät ruudut “select by location” työkalulla ja ylimääräiset sarakkeet “join attributes by location työkalulla”. Viimeisenä ruudukolle luotiin tietylle muuttujalle luokkavälit.

Kuva 1) Ruotsinkielisten määrä Pääkaupunkiseudulla

Kartassa (Kuva 1) erottuvat hyvin ruotsinkielisten asukkaiden jako. Ruotsinkielisten joukko painottuu ennen kaikkea Helsingin keskustaan, mutta myös Espoon rannikkoalueille. Toisessa kartassa (Kuva 2) pystyy huomaamaan, kuinka eri tavalla muunkielisten painottuminen eroaa ruotsinkielisistä. Kumpikaan kartoista ei kuitenkaan anna sen syvällisempää informaatiota. Kartat niin sanotusti antavat vain “kokonaiskuvan”. Paikannimistön puuttuminen saattaa myös vaikeuttaa kartan lukua.

Kuva 2) Muunkieliset asukkaat Pääkaupunkiseudulla

Viimeisen harjoituksen (Kuva 3) koin oikein rentouttavaksi. Oli mukava hieman piirrellä teitä, lisätä korkeuskäyriä ja analysoida rinnevarjostuksia. Tällä kertaa ainoa kompastuskivi oli “New Shapefile layerin” löytäminen 😀 Ei siinä mitään… Saipahan sitä aikaa kulumaan hieman GQIS työkalua etsimällä. Mielestäni sain kartasta oikein hienon ja visuaalisesti hyvän.

Kuva 3) Harjoitus Pornaisten alueelta

Seuraavaan kertaan siis!

Lähde:

Ylätalo R. Viikko 4 [blogikirjoitus] 14.2.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *