Harjoitus 6

Luento

Viime luennon alussa oli kiva päästä suorittamaan jotain konkreettista. Kävimme kävelemässä Kumpula-Arabia alueella ja alueilta kerättiin dataan. Datan sisältöön vaikutimme itse kuvailemalla muun muassa ympäristön esteettisyyttä ja viihtyisyyttä. Lopuksi data siirrettiin QGIS:iin ja interpoloitiin.

Itsenäiset tehtävät

Näkisin itseni sellaisena opettajana, joka panostaa erityisesti visuaalisen materiaalin käyttöön. Tämän takia olikin hyvin mielenkiintoista päästä itse tuottamaan materiaalia, jota kenties voisi käyttää opetuksessa.

Ensimmäisenä tietty olisi hyvin ensisijaista opettaa ja käydä läpi, miksi tietynlaisia ilmiöitä tapahtuu. Valitsemani maanjäristykset ja tulivuoret kiteytyvät kummatkin laattatektoniikkaan. Löysin hyvän tiivistelmän laattojen liikkeistä (kuva 1.1). Tiivistelmän avulla laattatektoniikka on mahdollista sijoittaa kartalle. Tästä linkistä löytyy lisää tietoa laattatektoniikasta ja muita hyviä materiaaleja opetuskäyttöön.

Tectonic Plate Movement

Kuva 1.1 Laattatektoniikka

Muistan vieläkin luennolla innostukseni karttojen teosta. Ajattelin, että kuinka siistiä saada omat kädenjäljet esille ja ensimmäisen kartan (kuva 2.1) lopputulos vei minut muistelemaan peruskoulun mantsan tunteja. Mietinkin, että “wow täähän on melkeen kuin ne kartat mun oppikirjoissa”.

Ensimmäinen kartta (kuva 2.2) kuvaa tulivuoren purkauksia vuoden 1964 jälkeen. Niin kuin aiemmassa kappaleessa kuvailen onnistumisen tunteita, kartasta tuli oikein miellyttävä. Kiitos myös vierustoverilleni Rebekkalle, sillä häneltä tajusin käyttää tulivuorien symboolina punaisia kolmioita. Tykkäsin myös Tatun blogissa “Ei uskoisi, että teen sijaisuuksia kouluihin-Kartatx3” tavasta esittää tulivuoret kartalla. Tatun kartassa visuaalinen tulkinta on hieman erilainen, sillä tulivuorten painottumista on helpompi erottaa.

Kuva 1.2 Viime vuosikymmenien aikana purkautuneet tulivuoret

Viimeisenä tein kartan maanjäristyksistä magnitudien mukaan (kuva 1.3). Magnitudiasteikkona käytetään Richterin asteikkoa. Minun oli aluksi vaikea päättää, että tekisinkö eri magnitudien maanjäristyksistä erillisen kartan. Päädyin kuitenkin liittämään kaksi erilaista dataa yhteen karttaan.

Maanjäristys kartalla punaisena palleroina ovat max 7:än ja keltaiset pallerot max 3:en magnitudin maanjäristyksiä. Ajankohdaksi laitoin 1990-luvulta nykypäivään. Mielestäni kartalla hahmottuvat hyvin maanjäristykset magnitudien mukaan ja maanjäristyksien sijoittuminen. Perfektionisti minä olisi vielä viilannut lisää ulkomuotoa, sillä legendataulukkoon jää hieman ylimääräistä tilaa ja otsikko on mielestäni liian keskellä. Tällä kertaa pystyin kuitenkin sanomaan itselleni, että kyseiset seikat eivät ole niinkään olennaisia.

Kuva 1.3 Maanjäristykset vuoden 1990 jälkeen (magnitudin mukaan)

Toivottavasti täälläkin puolella käy lukijoita <3 Itse olen ainakin saanut paljon, kun olen käynyt välillä ihastelemassa muiden teoksia ja lukemassa mielenkiintoisia pohdintoja.

Heippa!

Lähde:

Jentze T. 27.2.2023 “Ei uskoisi, että teen sijaisuuksia kouluihin-Kartatx3” [blogikirjoitus]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *