Suomessa kattavin ja isoin kokoelma elokuva-aiheista aineistoa on luonnollisesti Kansallisella audiovisuaalisella instituutilla (KAVI), joka on kerännyt kokoelmansa luovutuksilla ja omilla hankinnoilla. Pieni osa KAVI:n aineistosta on Kansalliskirjastolta siirrettyjä vapaakappaleita: 1980-luvulla Kansalliskirjaston vastaanottamat videokasetilla julkaistut kuvaohjelmatallenteet on siirretty KAVI:n haltuun. Vuodesta 1984 lähtien vapaakappaleet Suomessa julkaistavista kuvaohjelmatallenteista ovat menneet suoraan KAVI:lle.
Uusi pienpainatteisiin saapuva aineisto lajitellaan aiheen ja julkaisijan mukaan pääryhmiin ja siitä eteenpäin pienempiin kategorioihin. Elokuva-aihe sijaitsee pienpainatteiden pääryhmässä X, eli kulttuuriala-ryhmän sisällä. Kaikkien pääryhmien ja alaryhmien sisältä löytyy aina omana osanaan yhdistyksiä ja tapahtumia kaupallisten toimijoiden lisäksi, elokuvan sisällä on ainakin elokuvatapahtumia, elokuvayhdistyksiä, elokuvavuokraajia ja –lainaajia, elokuvakerhoja, elokuvien levittäjiä sekä julkaisijoita.
Kokoelmasta etsitään tutkijan tarkasteltavaksi tapauksesta riippuen joko yksittäisiä julkaisuja tai laajempia kokonaisuuksia, kotilainaan kansalliskokoelman materiaaleja ei luonnollisestikaan saa. Varhaisimpien painatteiden haurauden takia digitointi olisi ajankohtaista, toivottavasti aineisto pääsee Kansalliskirjaston digitointikeskuksen skannerin alle jo lähivuosina.

Tähtien sota -elokuvan ennakkonäytöksen kutsuvieraslippu vuodelta 1977 (sisäkuva esillä Instagramissa)
Kaikki kuvat saa isommaksi klikkaamalla!
Julisteita, mainoksia ja elokuvaesitteitä:
Julisteet lienevät elokuvista tunnetuin aineistotyyppi, niitä Kansalliskirjastolla on sen verran mitä kirjapainot ovat vapaakappalelähetyksissä vuosien mittaan lähettäneet. Pienpainatekokoelmassa on julisteilta näyttäviä, pienehkön koon perusteella kokoelmaan valittuja elokuvamainoksia, kun taas selvästi isommat elokuvajulisteet on sijoitettu kansalliskokoelman julistekokoelman puolelle. Määrällisesti eniten elokuvamainoksissa on 1920-luvulta 1930-luvun alkuun tehtyjä elokuvateatterien painattamia suikalemaisia esitteitä yksittäisten näytösten sisällöstä.
Lisäksi jonkin verran on saatu myös esitevihkosia, vanhin kokoelmassa oleva vihkonen on vuodelta 1901. Näitä esitteitä on oletettavasti myyty katsojille, välillä mukana on ollut myös esityksen soitto-ohjelma. Nykyisin uusien elokuvien mainoksia tuntuu tulevan satunnaisesti, enimmäkseen kotimaisista elokuvista.
esitteitä/esitevihkosia:
- “Ryöväysmurha ja sen sovitus” esitevihko (1901)
- Original Bioskopet (n. 1900-l alku)
- Ihmeitten maailma (n. 1900-l alku)
- Maailman ympäri (n. 1900-l alku)
- Maailman kuvat (1909-1915)
- “Tässä merkissä olet voittava” (In hoc signo vinces, Italia 1913) esitevihko Tampereelta
- “Nauruihminen” (The Man Who Laughs, US 1928)
- Maailman ympäri, Tampere
- “Titanic” (1997)
seinälle kiinnitettäviä julisteita/mainoksia:
- Suuri kinematografinen näytöntö (painovuosi 1905, Kemi)
- “Itä-Aasian sota” (n. 1900-l alku)
- “Talonpoikaismarssi” (1930)
- “Koulun ja kunnian puolesta” (US, n. 1920-l)
- “”Hei Heja! Hei!” (The Freshman, US 1925)
- “Prinssipuoliso” (Love Parade, US 1929)
- “Voi meitä! Anoppi tulee” (1933)
- “Vihan tyyssija” (Peyton Place, US 1957)
Elokuvateatterien esitteet ja soitto-ohjelmat:
Luksustason elokuvapalatseissa saattoi olla 1900-luvun ensimmäisen puoliskon aikana oma orkesteri ja oma kapellimestari, joka oli valinnut elokuviin sopivimmat klassiset teokset. Ilman ääntä esitetyt elokuvat eivät siis olleet mykkiä, ei edes maaseudulla jonne kiertävät elokuvateatterit veivät näytöksiä. Kansalliskirjaston kokoelmissa on tyhjiä pohjia kiertueiden käyttämistä elokuvamainoksista, joissa usein on mainittu hanuristi tai jopa viulisti näytösten säestäjänä.
- Soitto-ohjelmia Kinolinna-teatterista Viipurista (1920-luku).
- Soitto-ohjelmia, oik. Kinola-teatterin ohjelma kadonneesta Sininen varjo (1933) elokuvasta.
- Kiertuepohja Laulu tulipunaisesta kukasta -elokuvaan (1919, painettu 1922).
- Kiertuepohja Hamlet-elokuvaan (1920, painettu 1923).
Muut elokuvien ja näytösten mainokset:
Lisäksi satunnaisista yksittäisistä elokuvista on myös omia pieniä mainosjulisteita. Filmikatsauksista joita oli etenkin toisen maailmansodan aikaan, on kokoelmassa tallessa mainoksia UFA:n (Universum Film AG) filmikatsauksista ja muutaman suomalaisten filmiyhtiöiden esityssarjoista.
- Mainos Kuru-laivan onnettomuudesta tehdystä filmistä (1929).
- Äänielokuvanäytös n. 1920-l lopussa
- Suomi-Filmin uutistunti n:o 7 (1939)
- Väinä-Filmin viikkokatsaus
- Uutiskatsauksen viikko-ohjelma (n. 1948)
Elokuvateattereiden yhteismainoksia:
Helsingin kaupungissa olleiden elokuvateattereiden yhteismainoksista Kansalliskirjastolla on nippu vuosien 1939-1941 isoja seinämainoksia sekä muutama uudempi 1960-luvulta. Yksittäisten elokuvateattereiden pienempiä viikkomainoksia on myös jonkin verran.
Elokuvakerhojen painotuotteita:
Elokuvateattereiden lisäksi elokuvia esittivät erilaiset elokuvakerhot, joilla saattoi olla yhtä hienot julisteet, mainokset ja kerhokortit kuin kaupallisilla toimijoilla. Myös kerhojen itse tekemistä elokuvista on talletettu muutama juliste/mainos.
- Elokuvakerhon ostokortti
- Elokuvakerhon esite (1974)
- Kallio-Kinon kausikortti (1978)
- Kuusankosken elokuvanäyttömön ohjelmisto (1981)
- Click-elokuvakerhon juliste (1982)
- Elokuvakerhon tekemän elokuvan juliste
Elokuvien levittäjien katalogit ja mainospainatteet:
Elokuvien levittäjistä materiaalia on useilta isoilta levitysyhtiöiltä, sekä eri maiden suurlähetystöiltä jotka vuokrasivat tai lainasivat filmejä erilaisille ryhmille ja yhdistyksille. Levittäjiltä on Kansalliskirjastolle arkistoitu myös kutsukortteja, joulukortteja ja muuta mainosaineistoa.
- Vuokrattavien elokuvien luettelo (n. 1950-l)
- Kosmos Filmin lainattavat elokuvat (16mm filmillä)
- Neuvostoliittolaisten avaruusaiheisten elokuvien mainos
- Elokuvateatteriiomistajien mainos/lehtinen
- Finnkinon esite (n. 1980-l)
- Kutsu yhdelle vuoden 1984 Uuno-elokuvaan
- Sampo-Filmin haitarimainen joulukortti (n. 1950-l)
Elokuva-alan ammattilaiset esittein:
Elokuvan ammatillisen puolen yhdistyksiltä ja liitoilta on tallessa kirjapainoissa teetettyjä asiakirja-aineistoa, lupakirjoja, säädöksiä, osakekirjoja ja satunnaisesti muuta mitä toiminnassa on tarvinnut painattaa. Elokuvateattereita esitteleviä vihkosia ja avajaisohjelmia on myös säilynyt.
- Elokuvateattereiden sopimuskirja ja lupakirja
- Allotria- ja Aloha-teattereiden esitteet
- Elokuvateatterin pohjakartta (vas.) ja sääntökirja elokuvateatterille (oik. 1912)
- Kajaanilaisen elokuvateatterin osakekirja (1926)
- Elokuvateattereiden mainos kesällä elokuvateatterissa käynnistä (n. 1990-l)
Elokuvakaluston mainokset:
Kokoelmassa on myös elokuvakaluston esitteitä, etenkin suomalaisilta levittäjiltä jotka myös maahantoivat elokuvaprojektoreita. Näiden lisäksi yksittäisten projektorivalmistajien, myös aikansa kotiteattereihin tarkoitettujen laitteiden esitteitä on sijoitettu tähän ryhmään.
Video- ja muut kotivideojulkaisut:
Aikojen saatossa myös videoaikakausi ja uudempi DVD-julkaisujen aika on talletettu pienpainatteisiin. Paitsi mainoksia videojulkaisijoilta, valmistajilta ja videovuokraamoilta, kokoelmassa on myös videokasettien kansipapereita 1980-luvun alusta 1990-luvun puolelle.
- Myyrmäen kotikatsomo -videovuokraamon esite
- Myyrmäen kotikatsomo vuokrasi myös Moviebox-videonauhuria
- Ollin Videodivari -vuokraamon esite (1983)
- Nordic Video -videolevittäjän esite
- Tapaus ruudussa 36-80 (Neuvostoliitto, 1982), videokannet
- Suositun TV-ohjelma Napakympin videotallenteen kannet (1987)
Elokuvatapahtumat ja -festivaalit:
Lisäksi elokuvatapahtumista on kokoelmassa oma osionsa, sisältäen elokuva-alan omat ammatilliset tapahtumat ja tietenkin elokuvafestivaalit. Arkistoitavaksi käyvät niin pienet esitelippuset kuin paksut festivaalikatalogit.
- Elokuvafestivaaleja 2010-luvulla
- Yksittäisten uusien elokuvien esitteitä
Kansalliskirjastoon tulevan aineiston määrä on varmasti vähentynyt viime vuosina, mutta edelleenkin tapahtumat ja järjestöt tuottavat painettuja esitteitä ja muuta materiaalia myös painettuna – vaikka painokone olisikin kodin lasertulostin. Nämäkin pienet julkaisut sopivat ja kuuluvat kansalliskokoelmaan, toivommekin saavamme lahjoituksia erityisesti muualla kuin kirjapainoissa painetuista esitteistä ja julkaisuista. Painotekniikan muutoksista huolimatta Kansalliskirjasto pyrkii jatkossakin keräämään kattavasti kotimaista julkaisutoimintaa tulevien sukupolvien ihasteltavaksi.
Lisätietoja kokoelmasta: kk-pienpainatteet@helsinki.fi