Arvokas kirjalahjoitus Kansalliskirjastolle

Peter Heylinin Cosmographie kirjaston kokoelmiin

Toini ja Heikki Suomalaisen perikunta on lahjoittanut Kansalliskirjaston kokoelmiin vuonna 1652 Lontoossa ilmestyneen Peter Heylinin teoksen

pic_2016-05-06_113306_RCosmographie. in four bookes Contayning the CHOROGRAPHIE & HISTORIE of the whole WORLD, and all the Principall Kingdomes, Provinces, Seas and Isles, Thereof.

Peter Heylin (1599-1662) oli monipuolinen yliopisto-oppinut (Oxford ja Cambridge) ja kirkonmies (mm. kuningas Charles I:n kappalainen) sekä hyvin poleeminen oman aikansa puritaanisuuden ja katolisen kirkon kriitikko, rojalisti ja patriootti.

Cosmographia on laajennettu painos vuonna 1621 ilmestyneestä Microcosmus –teoksesta , joka perustui hänen Oxfordissa pitämiinsä luentoihin. Se on ensimmäinen yritys kuvata koko tunnettu maailma englannin kielellä. Heyley tarkastelee maantiedettä hyvin (kirkko) poliittisesta näkökulmasta, Englannin anglikaanisen kirkon näkökulmasta. Heylin kuvaa hyvin pikkutarkasti tunnetun maailman peruspiirteitä: maantiedettä, ilmastoa, tapoja, politiikkaa ja uskomusjärjestelmiä. Myös Suomi on päässyt kirjaan (osa II, s. 144).

Heyley on jäänyt  oppihistoriaan mm. sillä, että hän vastusti Kolumbuksen löytämän mantereen nimeämistä Amerikaksi (Americo Vespuccin mukaan) ja suositteli sen sijaan nimiä Columbana tai Cabotia (Giovanni Caboto/John Cabot). Cosmographie’ssa mainitaan tiettävästi ensimmäisen kerran  Australia ja Kalifornia. Teoksesta otettiin kuusi painosta 1600-luvulla.

pic_2016-05-06_113458_R