Esimerkkitilojen hankinta

Hankkeeseen haettiin maatiloja Maaseudun Tulevaisuudessa ja Farmit -sivulla keväällä 2013. Mukaan ilmoittautui yhteensä 16 tilaa. Tilojen joukossa on edustettuna kasvi-, lypsykarja-, lihanauta- ja lihasikatiloja, sekä emakkosikala. Vaikka otanta on pieni, antavat esimerkkitilat tärkeän kosketuspinnan käytännön maatalouteen.

Tilat ovat vapaaehtoisesti mukana. Tutkimus teetättää lisätöitä heille jo maatalouteen muuten kuuluvan paperisodan lisäksi, joten motivaatiota asiaan tarvitaan. Tiloille lähetettiin alkukesällä 2013 ohjeita tarvittavien tietojen keräämiseen ja muistiinpanojen tekemiseen. Tiloilta kerätään tietoja muun muassa polttoaineenkulutuksesta, peltoviljelystä, sähkön käytöstä, kuivauksesta ja eläintuotannosta. Eli siis asioista, jotka vaikuttavat energian kulutukseen, ravinnevirtoihin ja khk-päästöihin.

Talvella pahimpien kiireiden hellitettyä tiloilla vierailtiin haastattelemassa viljelijöitä. Yksi viljelijä kävi meidän vieraanamme Viikissä. Haastatteluissa käytiin läpi tilojen toimintatapoja, kulutuskohteita ja suhtautumista yhteistyöhön. Samalla keräsimme ensimmäisiä tietoja talteen. Teimme siis ns. systeemikuvauksen jokaisesta tilasta. Haastattelut sujuivat varsin mukavissa merkeissä.

Haastattelujen perusteella toimintatapoja on varmaankin yhtä paljon kuin viljelijöitä. Ovathan olosuhteetkin erilaisia. Kaikkia yhdisti kuitenkin halu kehittää tilaa. Kalliit lannoitteet ja polttoaine ovat saaneet monet miettimään uusia vaihtoehtoja ja pohtimaan säästökohteita, jopa energiaomavaraisuutta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *