Valkolupiini-vehnä kokoviljasäilörehun korjuu

Hankkeeseen kuuluvaa ruokintakoetta varten perustettu valkolupiini-vehnämaa toipui kuin ihmeen kaupalla valkoposkihanhien tuhosta. Hanhet eivät olleet popsineet lupiinin kasvupistettä, joten se jatkoi kasvua. Satotaso jäi syönnösalueella kuitenkin huomattavasti alhaisemmaksi kuin mitä se oli niillä alueilla lohkoa jotka säilyivät tuholta. Syödyn alan rikkakasvien määrä oli myös huomattavasti korkeampi koska rikat eivät hanhille maistuneet ja pääsivät näin valtaamaan alaa.

Kasvustoa hyvin säilyneessä osassa lohkoa.

Kasvustoa hyvin säilyneessä osassa lohkoa.

Lohkon sato korjattiin viime viikonvaihteessa. Korjuualaksi jäi n 4,8 ha, pahiten hanhien vikuuttama rikkaruohoinen ja kitukasvuinen osa jätettiin korjaamatta. Niitto tehtiin lauantaina 16.8 Krone niittomurskaimella. Niittomurskaimen teräpalkin alle laitettiin ylimääräiset korotusjalakset ja palkkia kallistettiin reipaasti taaksepäin. Palkin kannatinjouset vedettiin myös täyteen tiukkuuteen. Näin kone pysyi hyvin pinnalla ja jätti n 10-15 cm sängen joka jätti karheen reilusti irti mulloksesta. Murskaimen kierrosluku tiputettiin matalimmalle tasolle ja niitossa käytettiin muutenkin normaalia matalampaa traktorin voimanoton kierroslukua, arviolta n. 850 rpm. Kasvusto kaatui nätisti ja varisemistappiotkin näyttivät olevan maltillisia.

Niitto sujui helposti, jopa ilman käsiä :-)

Niitto sujui helposti, jopa ilman käsiä :-)

Karheet korjattiin siiloon sunnuntaina 17.8. Korjuu tehtiin Krone XXL noukinvaunulla. Karheiden noukkimisessa ei ollut mitään ongelmia. Tavara nousi hienosti kyytiin ja kuormista tuli helpolla yli 8000 kg kuormia. Säilöntäaineena käytettiin Agrosil Liquid säilöntäainetta jonka tavoiteannos oli 3 l / tonni. Tuoresato oli koko alalta n. 15000 kg/ha ja kuiva-ainepitoisuus n. 31 %. Neliön satoruutujen perusteella hanhilta säästyneellä alalla sato olisi ollut parhaimmillaan liki 40000 kg / ha tasolla.

Noukinvaunukorjuuta

Noukinvaunukorjuuta

Lupiinin palot olivat täyttyneet hyvin, se tosin jatkaa yhä kasvua ja sivuversoihin tulee kokoajan uusia palkoja, tätä se tekee varmaan niin pitkään kun lämpöä riittää. Vehnä oli taikinatuleentumisasteella.

Seoksessa käytetty vehnälajike oli Amaretto.

Seoksessa käytetty vehnälajike oli Amaretto.

Vehnä oli taikinatuleentumisasteella.

Vehnä oli taikinatuleentumisasteella.

Feodora lupiinissa palkoja oli runsaasti ja niitä tulee kokoajan lisää kasvin sivuversoihin.

Feodora lupiinissa palkoja oli runsaasti ja niitä tulee kokoajan lisää kasvin sivuversoihin.

Lupiinin palot olivat hyvin täyttyneet, 5-6 papua / palko.

Lupiinin palot olivat hyvin täyttyneet, 5-6 papua / palko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *