NYPL:n arkistot aukenevat

Miia Halme-Tuomisaari on Erik Castrén –instituutissa ihmisoikeuksia tutkiva kirjoittaja ja tällä hetkellä arkistomatkalla New Yorkissa.

Arkemme täällä New Yorkissa alkaa asettua aloilleen, ja on aika päästä ensimmäisten arkistokohteiden kimppuun. Nämä sijaitsevat New York Public Libraryssa, ja ovat tarkemmin sanottuna tutkimani järjestön International League for the Rights of Manin paperit. Tosin arkistot alkavat vasta vuodesta 1948, joten hieman asian vieressä mennään. Kuitenkin alustavien löydösteni perusteella materiaali on todella kiintoisaa ja tarjoaa loistavan kosketuksen ihmisoikeusilmiön ensiaskeliin ihmisoikeuksien julistuksen jälkeen.

Tutkimuksen aloittaminen kirjastossa oli oikeastaan erittäin yksinkertaista. Koska kirjasto on julkinen ja arkistot avoimia, erillisiä tutkimuslupia ei tarvittu. Marssin vain oikealle tiskille täyttämään kirjastokorttihakemuksen, jonka sain saman tein mukaan. Sitten arkistohuoneeseen keskustelemaan (onneksi avuliaan!) virkailijan kanssa, ja tarvittavat hakulomakkeet täyttöön. Hieman odottelua, ja pääsin tutustumaan itse laatikoihin.

Koska en ole aiemmin tehnyt arkistotutkimusta, tutkimuksen käytännön toteutus vaati hieman totuttelua. Työn vaatima tarkkuus tuottaa kiistatta itselleni hieman haasteita! Jokaisella kirjastolla on oma menettelynsä arkistojen suhteen, ja NYPL kohdalla tämä ei ole yksinkertaisimmasta päästä…

Kirjastossa tulee nimittäin menetellä seuraavasti: kopioita ei saa ottaa materiaalista lainkaan itse, vaan henkilökunta tekee kaikki kopiot erillisistä tilauksista. Nämä puolestaan pitää täyttää käsin ensin valkoisiin lipuskoihin, jotka laitetaan oikealle paikalleen arkistolaatikoihin. Valkoisten lippusten sisältö kopioidaan lisäksi keltaisiin A4:siin, jotka muodostavat varsinaisen tilauslomakkeen.

Ja mikäli näitä lomakkeita ei täytä huolella, on pulassa – ne muodostavat ainoan väylän yhdistää myöhemmin paperikopiot oikeaan laatikkoon ja kansioon… (kopiointipyynnön käsittelyssä voi mennä jopa puolitoista kuukautta). Ja mikäli näitä tietoja taas ei ole tallessa, materiaalia ei voi lainkaan lainata; se olisi sama kuin jos yrittäisi lainata akateemisessa tekstissä kirjaa pelkän sivunumeron perusteella kokonaan ilman kirjan nimeä tai kirjoittajaa.

 Välillä hikikarpalot meinaavat nousta otsalleni, kun pelästyn unohtaneeni merkitä jonkun sivun talteen. Kuitenkaan hommassa ei auta kuin pitää pää kylmänä ja luottaa yksinkertaisesti siihen, että on muistankin kopioida kaiken oikein!

Arkistot sijaitsevat New York Public Libraryn päärakennuksessa, joka on kerrassaan upea: patsaita, kiveä ja marmoria, kauniita pöytiä, kirjahyllyjä, juhlavia valaisimia. Paikallisen tavan mukaan käytännössä kaikki kirjaston tilat on tehty nykyiseen ulkomuotoonsa lahjoitusvaroin.

Ja näistähän on kirjastossa tietoja niin ovenpielissä, lattioissa, seinissä kuin ovien päällisissä. Kirjastolla on varmaan enemmän sponsoreita kuin keskiverto NHL-joukkueella! Lahjoitusvarat heijastuvat myös koko rakennukseen, sillä se on saanut ilmeisesti nimensäkin lahjoittajan mukaan. Kyseessä on siis Stephen A. Schwarzman Building, koska kyseinen herra lahjoitti kirjastolle muutama vuosi sitten noin 100 miljoonaa dollaria. Milloinkohan alamme nähdä vastaavaa Suomessa?

Tutkimus on siis lähtenyt käyntiin ja arkistolaatikoita riittää! Katsotaan, minkälaisia aarteita ne tarjoavat – vai vedänkö hypoteeseineni täydellisen vesiperän!

2 thoughts on “NYPL:n arkistot aukenevat

  1. Kiellettyä on! Arkistohuoneeseen saa viedä mukanaan vain muistiinpanovälineet (ei kuulokärkikyniä) sekä kannettavan. Onneksi muissa kirjastoissa on helpompaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *