Kartalla, täällä jossain tai ainakin melkein

Gradussa täytyisi asiat saada helposti hahmotettavaan muotoon, ja mikäpä muu ilmaisutapa olisi maantieteilijälle omempi kuin kartta, karttoja ei vain Keniasta ole Suomen tavoin saatavilla ja useat kylät rakentuvat kävelypolkujen ja merkitsemättömien teiden ympärille. Jos osoitteita ei ole saatavilla, tai niitä ei ylipäätään ole olemassa, on sijainti selvitettävä muulla tavoin.

Keräsin aineistoa kentällä haastattelemalla, ja jotenkin oli sopivat ihmiset tavoitettava. Haastattelupaikat valikoituvat usein menetelmällä: tuolla näyttäisi ilmakuvalla olevan taloja, käydään katsomassa. Ilmakuvat osoittautuivatkin erittäin arvokkaiksi tiedon lähteiksi ja mitä uudempi kuva sen parempi. Asumuksia kun saattaa nousta nopeastikin tai mökkirykelmä muuttaa muotoaan asukkaiden tarpeiden muuttuessa.

Ei siis kuin kuva kainaloon, GPS käteen ja pyörän selkään. Itsevarmuus tosin saattaa jossain vaiheessa kostautua. Kilometri jos toinenkin taittuu ja määränpää lähestyy, siellä jossain. Välillä on noustava kiville katsomaan, minkähän värinen kattopelti lähimmässä talossa oikein on, kuvalla kun tässä pitäisi olla vihreäkattoinen talo…..tai ainakin silloin kun kuva on otettu…..ja kuinkahan nopeasti se maali haalistuu, vai haalistuuko?…..ja koskakohan tuohon on nuo rakennukset pystytetty?…tuolla näyttäisi olevan polku, vain onko?….ja GPS:n mukaanhan pitäisi olla jossain tässä, mutta eihän tämä ollenkaan näytä tältä…..juu on nöyrryttävä, ja kaikista hienoista teknologisista vempaimista huolimatta tunnustettava…”mä en nyt kuule tiedä, missä ollaan”.

On siis kysyttävä neuvoa, ja onneksi neuvojia löytyy. Pellonlaidalla paperia kummissaan pyörittävä muukalainen herättää kyllä huomiota ja ihmettelijöitä alkaa kerääntyä ympärille. Juu juu, tässä ollaan ja tuolla on tuo talo, alkaa selvitä hetken kuluttua, kun väki pääsee yhteisymmärrykseen ja ihastelee ilmakuvaa. Innokkaasti tarjottiin usein myös perille saattamista ja pyydettiin valokuvaan pääsyä. Ongelmana vain on nyt kuvien kehityksen jälkeen kuvauskohteen tavoittaminen, minne vedoksen lähettäisi, kun osoitteita ei ole olemassa……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *